Hur man klarar Chile på budget

Chile och även Argentina skiljer sig lite vad gäller priser, länderna är mer ekonomiskt starka vilket också märks -de har en större välfärd. Men det innebär att det är dyrare att resa, äta och leva i länderna, vilket kan göra att man som budget-resenär eller backpacker kanske drar sig för att besöka dem i första hand.  

Bo i dorm

Att bo i dorm är vanligt som backpacker och många gör det annars också. För oss skiljer sig det oftast inte jättemycket i pris att välja ett dubbelrum. Här är det dock annorlunda och lär nog bli en hel del dorm, vilket kan vara trevligt som omväxling då det öppnar möjligheter att träffa människor. 

Vi har även pratat med resenärer som rest med campingutrustning i Chile och Argentina för att sänka sina kostnader, vilket verkar vara vanligt förekommande här. 

...eller couchsurfa

Coachsurfing är något som blir vanligare och vanligare, vilket innebär att man lånar någons soffa och välkomnas hem till någon, oftast gratis. Detta ger samtidigt möjlighet att få ta del av kulturen i landet. 

Laga din egen mat

Välj hostel med eget kök och laga din egen mat, det är avsevärt billigare än att äta ute. 

DSCN0489JPG

Grönsaker på marknad i Valpo!

Köp gatumat eller Menú del dia

Orkar man inte laga varje mål mat på egen han kan man handla på marknader, stånd och gatumat så som t.ex. empanadas, juice, frukt, grönt m.m.
En del lunchrestauranger brukar har soppa, lunch och ev. dessert till ett bra pris.

DSCN9459 2JPG

Här hittade vi en dagens meny med italiensk mat, vilket är lite ovanligt. Dagens meny brukar oftast vara lokal mat. 

Undvik att gå i fällorna, mycket går att göra på egen hand utan ”tur”

Istället för att t.ex. åka på en gemensam tur till Valle de la Luna (San Pedro de Atacama) kan man ta sig dit på egen hand med antingen cykel eller buss. Många saker går att göra på egen hand vilket oftast är billigare.  

Tillämpa dags-budget

Ha koll på dina utgifter och lägg den tänkta summan i plånboken varje dag, på så sätt har du koll på hur mycket som spenderas. Skriv upp uttagen och planera utgifterna. 

DSCN8398 2JPG

Lifestrawflaskan är alltid med!

Använd lifestraw

Investera i en filterflaska för att slippa köpa vatten, vi använder oss av märket Lifestraw och är mer än nöjda med den. Det besparar både plånboken och miljön. 

DSCN0695 2JPG

Åk lokalbuss

Att resa som lokalborna gör är det billigaste sättet att resa. Även om det är dyrare att resa i Chile än många andra länder så välj det mest ekonomiskt fördelaktiga. 

Vill du ha fler budgettips?
Även Galapagos går in under denna kategori i sammanhanget, vilket också är dyrare för plånboken. Men faktum är att vi besökte Galapagos och gick under vår budget! Mer om det här.