Vanlife i Danmark - Möns Klint & andra ställen att besöka på Själland

Inlägget är betalt i samarbete med Auto Europe.
Åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.

Vanlife i Danmark - Möns Klint & andra ställen att besöka på Själland

Att ta campervanen eller husbilen till Danmark är enkelt och nära, men ändå något annat. Under vår Europatur med vanen inledde vi med en period i Danmark. Det var första gången vi tog oss utanför Sveriges gränser sedan Covid och ja, - det kändes exotiskt.

Danmark växte som land hos mig och är absolut något jag kan tänka mig upptäcka mer med vanen. Det är inte långt från södra Sverige, relativt litet och lätt att ta sig runt, vilket gör att man hinner se mycket på kort tid. Här finns milsvidder av sköna stränder, mysiga små byar, ängsmarker, åkrar, en hel del skog ändå och danska bakverk i mängder.

Läs mer - Resa med campervan eller husbil i Europa – 9 saker att tänka på

IMG_20220513_185901jpg

Norra Själland - Helsingör & kusten norröver längs badorterna Hornbaek & Gilleleje

Vi tog färjan Helsingborg – Helsingör och valde att köra kusten upp norröver. En fin kuststräcka med mysiga små byar och mängder med potentiella fina stopp för natten. Hornbaek är en riktigt mysig liten ort som tidigare var en fiskeby, men numer är en semesterdestination för sol och bad. Även Gilleleje såg trevligt ut, men det kändes lite för tidigt att stanna för natten så vi valde att fortsätta.

Förutom just strandliv, mysiga badorter och flera slott bjuder norra Själland på en del bokskogar och mysiga avskilda skogsdungar där vårsolen skiner igenom de gröna skira bladen. Det var fint både att stanna och att titta på längs vägen. Om man har intresse för kultur, byggnader och tycker om slott så är två besöksvärda i området Fredensborgs slott och Kronborg slott.

IMG_20220512_132417jpg

IMG_20220513_124259jpg

Själlands västkust - Vesterlyng Strand, Kalundborg, Ulstrup & Själlands udde

Vi spenderade några dagar på Själlands västkust, vädret var inte direkt med oss så det var inte läge att inta stranden. I stället insöp vi Danmarkskänslan, handlade, vandrade lite, besökte en väderkvarn och bara tog det som det kom.

Vi stod parkerade vid Vesterlyng Strand och Ulstrup Strand, båda tips från Köpenhamnsbon Klara Halkjaer. Fina ställen som är bra utgångspunkter för att upptäcka Själlands västkust. Jag skulle inte säga att det finns någonting speciellt här mer än just stränder, Danmark och Danmarkskänsla, men avstånden är så pass korta att vi gjorde en avstickare hit.

IMG_20220509_184646jpg 
IMG_20220509_182108jpg

IMG_20220510_164304jpg

IMG-20220511-WA0008jpg

Sydöstra Själland – Möns Klint, Stevns Klint & Faxe kalkbrud

Sydöstra delarna av Själland kanske är de mest besökta, dels för närheten till Köpenhamn, dels för att populära Möns Klint ligger här. Men också för genomfarten söderut och Rödby – Puttgarden.

Möns Klint är absolut värt ett besök - en plats där kalkstensklippor rusar rakt ner i havet känns inte alls som Danmark.

De vita klipporna mot det nästan cyanblå havet fick mig istället att tänka på Medelhavet. Tillsammans med de ljust gröna bokbladen fick vi en väldigt fin välkomstsgest av våren.

Vi besökte ön under försäsongen i maj, vilket var skönt då det var något mindre folk, även om det redan var en hel del besökare där. Vid Möns Klint finns bra möjligheter till vandring, både i bokskogarna längs klippkanten och på stranden nedanför. Det finns trätrappor att ta sig mellan strand och klippkant på några ställen.

Läs mer - Vanlife under vinter & lågsäsong - fördelar & bra att tänka på

IMG_20220512_133618jpg

IMG_20220512_132930jpg

IMG_20220512_133533jpg

IMG_20220512_142325jpg

I hela området vid Möns Klint är det förbjudet att övernatta med husbil och generellt är det mycket förbud på ön och kan vara svårt att hitta ställen där det är okej att stå. Det finns camping vid Möns Klint om man vill stå i närheten. Vi stod bl.a. vid Klintholm strand där populära Mön surf ligger (öppnar slutet på maj - början på juni) och på en lantgård lite längre bort på ön.  

Den största och typ enda staden på ön heter Stege och är ett bra ställe att utgå ifrån för att skapa sig en överblick av vad man vill göra på Mön. Stege är mysigt att ta både en promenad och fika i. Vi tog en promenad, handlade och köpte med oss danskt fikabröd. Efter några dagar på Mön fortsatte vi söderut över öarna Bögö och Falster.

IMG_20220509_160211jpg

IMG_20220511_114712jpg

Förutom Möns Klint besöker en del även Ulvshale Skanse och Ulvshale strand på Mön. Även ön Nyord som ligger utanför är värt ett besök, samt Stevns Klint som är Möns Klints "lillebror" och ligger längs kusten strax norr om Mön. Det kan vara ett alternativ att besöka Stevns Klint istället för att komma bort ifrån de värsta folkmassorna under högsäsong. Mellan Stevns Klint och Möns Klint ligger Faxe kalkbrud som är ett kalkbrott med klarblå sjöar som också kan vara värt ett stopp.

Var får man stå med campervan i Danmark? Vad säger reglerna?

Inget annat land i Europa är som Sverige när det kommer till friheten kring var man får parkera och campa med husbil och campervan. Och även om det på senare år har kommit upp fler förbud mot husbilar och campervans på sina ställen så är det fortfarande en enorm frihet i Sverige vad gäller allemansrätten. Reglerna i Danmark är tvetydliga och det kan finnas lokala bestämmelser, skyltar och regler. Det gäller därmed att vara lite påläst. Reglerna är ofta tolkningsbara, vilket gör att ingen egentligen vet riktigt exakt vad som gäller. Och samma regler kan tolkas olika i olika områden.

Det är när man reser i Europa man upptäcker hur bortskämda vi är med just allemansrätten, något vi absolut inte ska ta förgivet, men uppskatta desto mer. I Danmark finns ingen allemansrätt, vilket rent krasst innebär att det endast är tillåtet att stå på campingplatser eller på specifikt angivna platser i naturen. Det här inkluderar tält, husbil och husvagn.

Däremot att sova i sin bil på en parkeringsplats är inte förbjudet, och det räknas som camping enbart när du plockar ut bord, stolar och markis utanför din bil. Det finns också flera privata skogar som tillåter fricamping på sin mark, vilket liknar allemansrätten vi har i Sverige lite då det upprättats i flertalet små privata skogar i landet.

Läs mer - Road trip & resa i Sverige – tips på sevärda platser att besöka i Sverige (med fokus på vandring & friluftsliv)

IMG_20220510_071251jpg

Trenden håller i sig - att hyra husbil/campervan först eller köpa?  

Intresset och trenden för campervan och husbil verkar hålla i sig – det är ett fantastiskt sätt att upptäcka världen på eller helt enkelt leva på.

Men det är inte för alla, och allt beror på syfte, livsstil, behov & ditt varför.

Att tänka en vända innan man går och köper en husbil är bra. Är det något för mig? Att prova på att hyra eller låna kan vara en bra idé för att se om det här livet är just något för dig.

Läs mer - Köpa Campervan - vi har köpt van!

En annan sak som du slipper tänka på om du väljer att prova på att hyra är oplanerade utgifter för ex. reparationer etc. och du får givetvis hjälp och vägassistans om något händer dig där fordonsförsäkring och allmän ansvarsförsäkring ingår.

En fördel med att hyra bil eller husbil/campervan med Auto Europe är flexibiliteten, där du har möjlighet att välja att hämta och lämna på olika platser t.ex. flyga ner till vald ort och utgå därifrån. Läs mer om att hyra bil eller husbil/campervan hos Auto Europe.