Gästskribent Emmy Ihlar - Upplev Dala-Järna i sommar!

Emmy och jag har följts åt i sociala medier sedan en tid tillbaka och bollat tankar kring vårt gemensamma intresse - friluftsliv. Emmy driver bloggen Mitt i det vilda och idag gästar hon Lycklig & levande med sina frilufts- och vandringstips i hennes hemtrakter, Dala- Järna.  

Upplev Dala-Järna i sommar!

Om jag säger Dala-Järna, vad tänker du på då? Jag gissar att för många som läser detta så säger inte det ortsnamnet särskilt mycket. Jag vet att jag personligen inte visste mycket om orten innan jag flyttade hit. 

Innan vi sätter igång tänkte jag presentera mig själv lite närmre. Jag som har äran att skriva här idag heter Emmy Ihlar. Jag är 25 år gammal och driver kanalen Mitt i det vilda. Via min hemsida och min Instagram delar jag med mig av vandringar, sevärdheter och äventyr i Dalarna, närmare bestämt i Vansbro kommun!

Profilbild 1jpg

Jag brinner för friluftsliv och äventyr och älskar att skapa innehåll som inspirerar till en mer äventyrlig vardag. Häng med på det här fullspäckade inlägget där jag berättar mer om vad som finns att göra i Dala-Järna!

Dala-Järna är en by i Vansbro kommun. Vansbro är känd för den årliga Vansbrosimningen, skidlegenden och Tv-personligheten Gunde Svan och dansbandet Svenne Rubins. Det är även en genomfartsort till fjällbyn Sälen. 

Det många missar är det rika friluftsliv som finns i Vansbro och speciellt i Dala-Järna. 

Jag är här idag för att berätta för dig att det finns mycket att uppleva i den lilla byn vid Västerdalälven. I dagens inlägg vill jag ge dig 5 anledningar till att besöka Dala-Järna i sommar!

#1. Vandring

Vandringslederna i hela Vansbro kommun har fått ett rejält lyft! Idag finns det över 50 mil nyrenoverade vandrings- och cykelleder i kommunen. Markeringarna är densamma som resten av Dalarnas vandringsleder och svårighetsgraderna varierar för att passa alla vandrare!

Vandring_Dala-Jrna-2jpg

Här kommer två av mina personliga favoriter som finns i Dala-Järna:

Nolåkersflotten

Längd: 3,2 km
Nolåkersflotten är ett stort myrlandskap i Nordanåker i Dala-Järna. Här finns det en vandringsled som är 3,2 km lång. 

Att vandra i ett myrlandskap är en unik upplevelse som nästan går att jämföra med fjällens magiska dragningskraft. 

Här finns det bänkar att stanna vid när matsäcken ska ätas. Passa gärna på att stanna vid bänken vid Lintjärn. Är du alldeles stilla kanske du får chans att se någon av alla de fåglar som trivs bra här.

Nolkersflotten_Vandringjpg

Nolkersflotten_Tjrnjpg

Storsjön runt

Längd: 9 km
Storsjön är en sjö i Dala-Järna där en 9 kilometer lång vandringsled tar dig runt hela sjön. Vandringsleden runt Storsjön har allt en vandrare kan önska sig. Leden varierar mycket där dina kängor går över cykelväg, skogsstig, grusväg och spänger. Här får du gå torrskodd över myrlandskap och njuta av naturen runt Storsjön. Under nästan hela turen har vandraren utsikt över den vackra sjön.

Läs mer - Vandra runt Storsjön

Storsjn_Vandringjpg

#2. Naturreservat

I Uppsälje, ca 9 km utanför Dala-Järna finns naturreservatet Hästingsflotten. Det här reservatet är anpassat för både barnvagn och rullstol. Här finns vandringsleden Hästingsleden som låter besökaren få uppleva reservatets vackraste områden.

Hästingsleden är 6 km lång och utgår från Glatjärns badplats. Härifrån får besökaren vandra in i reservatet och vidare ut på den spångbeklädda myren. Hästingsleden går förbi 4 tjärnar och leder ut till Hästingsåsen. Hästingsåsen är en rullstensås som skapades när inlandsisen smälte. Åsryggen är hög och ger en magnifik utsikt över skogen och myrarna i reservatet. Här finns det badplatser och flera slogbodar att stanna till vid.

Hstingsflottens_Naturreservatjpg

Reservatet är fyllt med historia, det stora myrlandskapet spelade en stor roll i dalfolkets liv genom slåtter på sommaren och som transportväg under vintern. I hästingsflottens naturreservat kan du besöka och övernatta i Kolarkojan som är en kopia av en gammal koja som användes under arbetet med kolmilor. Kojan står öppen för allmänheten att använda.

Kolarkojan-5jpg

#3. Utsiktsplats

Det finns flera fina utsiktsplatser i byns skogar. Min favorit är Fisklösberget i Skålö, Dala-Järna. Den här utsiktsplatsen ligger på 410 höjdmeter. Bergets östsluttning är en klippvägg som ger felfri utsikt över Skålöskogen. Den här platsen ligger ca 10 kilometer in i skogen, vilket ger en genuin vildmarkskänsla.

Många höjdmeter avverkas redan i bilen på väg upp till berget. Skogsvägen sträcker sig uppåt och runt sjön Fisklösen tills den slutar i en vändplats. Härifrån går det en stig upp på berget. Vandringen är rejält brant och sammanlagt ca 200 meter lång. På toppen väntar en fantastisk utsikt som är mödan värd!

Fisklsberget_Grsbacktjrnjpg

Fisklsberget_Utsiktsplatsjpg

#4. Grotta

Orten har även en helt egen grotta som är 12 meter djup. Säljbergsgrottan ligger i Noret på Säljberget. Den här grottan är klassad som fornlämning och det sägs att den har varit bebodd då det finns spår av grunden till en eldstad längst in i grottan. Säljbergsgrottan är ett uppskattat utflyktsmål av såväl barnfamiljen som kompisgänget. Säljberget har även en väldigt fin utsikt över Norets skogar där vindkraftverken syns i horisonten.

Läs mer Säljbergsgrottan

Sljbergsgrottan_Sljbergetjpg

Sljbergsgrottanpng

#5. Café

Efter en heldag med äventyr finns det inget som slår en god och avkopplande fika i skogsnära miljö. Caféet Ryggåsstugan ligger vid Storsjöns södra utlopp. Här får besökaren fika vid sjökanten med ljudet av den gamla kvarnens brusande forsar i bakgrunden. Ryggåsstugan drivs av paret Linn Danielsson och Daniel Helin. Daniel är en erfaren kock och Linn en prisbelönt bagare. Utbudet är läckert med både mat och fika på menyn.

Ryggsstugan_Dala-Jrna-4jpg

Vill du ha ett grymt bra tips?
Kombinera vandringen runt Storsjön med ett stopp hos Ryggåsstugans café. Vandringsleden Storsjönrunt går nämligen förbi caféet och är ett perfekt stopp efter vandringen. Här får du fika med fantastisk utsikt över sjön du just vandrat runt och belöna dig med något gott från menyn.

I sommar har Ryggåsstugan öppet tisdag - söndag 10.00 till 21.00 från och med juni till augusti. Deras öppettider varierar lite. Besök deras hemsida här och håll utkik på deras Facebook sida och Instagram för uppdateringar.

Ryggsstugan_Dala-Jrna-5jpg

Jag hoppas att du redan nu har skrivit upp Dala-Järna på din “att-besöka-lista” i sommar! Du hittar ännu mer utflyktstips på min hemsida och på min Instagram. Kika in där för mer tips!

Jag önskar dig en go tur,

// Emmy Ihlar,
    Mitt i det vilda.

Relaterade inlägg  

Forspaddling i Dala-Floda
Vandra i Grövelsjön - 10 tips på turer
Töfsingsdalens nationalpark - otillgängligt, orört & eget
På toppen av Tällberg - ett besök vid Siljan i Dalarna