Disgusting Food Museum - en stark upplevelse med vidrig mat från hela världen!

Kort om Disgusting Food Museum - en stark upplevelse

Besöket på Disgusting Food Museum var intressant - bara det att entrébiljetten är en spypåse säger väl någonting om vad det innebär. Museet ligger i Malmö och har funnits sedan hösten 2018 och har blivit populärt både bland lokalbor, nationella och internationella besökare. Att läsa och lära om olika kök i världen och vad vi rent kulturellt är "vana" vid att äta var intressant. 

IMG_20200627_115945_resized_20200629_041726203jpg

Äcklets natur

Det finns olika typer av kategorier som vi kan bli äcklade av, t.ex. mat, sjukdom/smitta, kroppar, sexuellt m.m. och det är helt naturligt med de stressreaktioner som uppkommer i samband med att något känns obehagligt för oss.

Så här skriver Disgusting Food Museum själva på hemsidan,
"Utställningen har 80 av världens äckligaste maträtter. Äventyrliga besökare kommer uppskatta möjligheten att lukta och smaka några av dessa beryktade maträtter. Vågar du lukta på världens mest stinkande ost? Eller smaka på godis som görs med metallrengöringsmedel?"

Vi provade allt från olika torkade insekter, giftig grönlandshaj och surströmming till ruttet ägg. 

Vi provade på allt som som bjöds och klarade oss från spyor. Jag har tidigare skrivit lite kort om besöket och upplevelsen hos Disgusting Food Museum i inlägget om mitt besök i Malmö i somras. Det var helt klart vistelsens mest unika och speciella upplevelse. Egentligen vet jag inte riktigt vad jag hade förväntat mig, men jag hade nog inte trott att jag skulle gå därifrån och ha testat upp emot 20 olika maträtter från hela världen! Upplevelsen var stark(!) och tog tid att smälta, både för magen, munnen och huvudet. 

Det känns som ordet och smaken av fermenterat förföljde mig under helgen i Malmö för när jag och Lisa sedan ska gå och äta en trevlig lunch dagen därpå - vad serveras då om inte fermenterade grönsaker, röror och gud vet allt. 

Och om vi fick i oss lunchen efter besöket? Ehum, nej. 

IMG_20200627_120543jpg

Vad fick vi testa för något?

Hákarl

" - Den kissar genom huden så köttet är fullt med urin, det är därför den luktar väldigt mycket ammoniak.
- Den kissar genom huden?
- Ja, den kissar genom huden, den har inget urinrör utan utsöndrar urin genom hela kroppen. Köttet är helt fyllt med urin så därför måste man fermentera den."

citerat från besök.

Hákarl är fermenterad Grönlandshaj eller Håkäring/Brugd, som färsk är hajen giftig men kan ätas efter att den fått fermentera fyra till fem månader, fermentera innebär jäsning. Rätten kommer från Island och den serveras ofta så som vi fick den serverad - det vill säga i små tärningar på tandpetare. Det var slemmigt och inte speciellt gott!

IMG_20200627_133618jpg

June Beetles  

Det är som en riktigt stor, torkad skalbagge. Men tanken på att äta den var motbjudande, 
"- Den där vet jag inte alltså.. är den fylld med något?
- Nej den är i princip tom inuti." 

Argumenten från energiske och peppande Andreas som höll i smakprovningen haglade, 
"- Den är väldigt lätt, väger bara 2g, smakar nästan ingenting"

citerat från besök.

Och efter ett bett (ja, ett bett, jag kunde inte förmå mig att stoppa hela i munnen) kan jag konstatera att den smakade typ torkade löv? Eller ja, ingenting. 

IMG_20200627_133713_resized_20200629_041829473jpg

Century eggs - tusenåriga (ruttna) ägg

Jag har väldigt mycket filmmaterial från besöket och det var så roligt att kolla igenom det inför det här inlägget. Ni som också följer mig på Instagram kanske minns det enorma spam som jag utsatte er för då. Konversationerna i inlägget kommer från besöket och är citerade direkt av från situationen, det är antingen jag eller mitt resesällskap som samspråkar med Andreas som höll i smakprovningen.

Century eggs är en gammal konserveringsmetod från Kina, alltså ruttna ägg som legat i lera och jord för länge.. 

"- Det är som ett ägg som är kokt lite för länge, och det är helt naturligt med de här stressreaktionerna. Ägg ska inte se ut sådär - det måste vara något konstigt!
- Mm, det ser konstigt ut, det ser gammalt ut!
- Det är därför det kallas tusenåriga ägg. 
- Smakar ägg!"
citerat från besök.

IMG_20200627_131403jpg

Surströmming

Surströmming är något som vi traditionellt ätit här i Sverige och faktum är att det inte var så himla farligt, i alla fall inte om man jämför med många av de andra sakerna vi testade. 

"- En liten bit tack! ..åh gud, men det är typ som sill va? Får man tänka i konsistensen..
- Ja, fast saltare
- Jobbigt om man ska spy nu..
- Får vi en live-spya på dig nu?!" 

citerat från besök.

Ni som testat ni vet, men det var faktiskt inte det värsta jag smakade under dagen.

Sago Worm  

Sago Worm var också något vi testade, och den var inte helt fantastisk och faktiskt riktigt jobbig att övervinna. Den var till skillnad från de övriga insekterna vi testat inte torr, utan seg och mjuk vilket gjorde det betydligt värre. Och nej, jag åt inte upp hela utan bet bara lite på kanten..

Vid smakprovningen fanns en griffeltavla med antal dagar sedan någon spydde och antal spyor den senaste månaden. En del besökare hade spytt upp emot 8-10 gånger under sitt besök. Jag minns inte vad rekordet låg på men det var långt över det.
 
IMG_20200627_132650jpg
IMG_20200627_120244jpg

Su Callu

Su Callu är en ost som tillverkas genom att man slaktar djuret, tar ut magsäcken och gör en ost i magsäcken. Det låter brutalt, men det är i stort sätt så som man har gjort all ost traditionellt sätt. Det var inte gott, alla ostar var generellt ganska jobbiga att prova på grund av mycket stark lukt och smak. 

Annat som vi också testade 

  • Buffalo Worm, små torkade maskar.

  • Crickets, någon form av medelstorlek på insekt som var det allra första vi fick prova för att sedan trappa upp på värre saker.

  • Dung Beetles, Dyngbagge.

  • Bagoong, små nerkokta miniräkor som blivit till en pasta som används som smaksättning i Asien. Även om man fortfarande såg formen av att det var små räkor vi åt smakade det typ bara som salt fond.
IMG_20200627_132747_resized_20200629_041808635jpg
  • Stinky tofu, är kinesisk fermenterad tofu med väldigt stark illaluktande doft. Ingen favorit med andra ord! 

  • Gamle Oles farfar. Det här var nog det värsta vi fick smaka enligt mig - en ost från Danmark! Den var riktigt vidrig.

  • Stinking Bishop, en ost som inte var speciellt trevlig och luktade vedervärdigt, speciellt inte efter att man hade testat tre äckliga ostar på raken. 

  • Sauerkraut, alltså surkål som fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier, ett vanligt tillbehör i Tyskland - fast vi fick smaka på surkålsjuice istället.

  • Root Beer, en amerikansk läsk som liknar tuggummi blandat med tandkräm i smaken, ni vet typ som Jenka?

  • Kalles kaviar, något som är väldigt unikt och speciellt för Sverige och något många av de utländska besökarna vanligen spydde av.

  • Saltlakrits, likaså här något som är speciellt för oss i Norden, främst Finland och Sverige. 

Fler rätter som visades upp

Svid/Svith

Svid/Svith är en traditionell isländsk maträtt som består av fårskalle. Den kokas och äts kall.

IMG_20200627_131756jpg

Foíe Gras

Foíe Gras kommer från Frankrike och anses vara en lyxråvara - fet ank- eller gåslever. För att stora mängder fett ska lagras i fågeln så tvångsmatas den med en speciell metod som gör att levern sväller flera gånger sin normala storlek.

Inlagda musbebisar

IMG_20200627_131028jpg

Bävergäll

Bävergäll även kallat "bäverhojt" görs genom att analkörteln läggs i alkohol under några veckor. Bävergäll har använts till både tillverkning av parfymer och vaniljarom. Snapsen är bitter och stark i smaken. Under 1800- talet var bävern så eftertraktad i Sverige, vilket ledde till att den svenska bävern jagades nästintill utrotning.  

Aphjärna

I Kina sades man äta levande apor genom ett speciellt tillvägagångssätt där apan spändes fast levande i en anordning i bordet. Det är dock ovisst om detta enbart är en myt.

IMG_20200627_124237jpg

Kiviak 

Säl om rensas på inälvor och fylls med arktiska små fåglar. Kroppen syns sedan igen och begravs där fåglarna blir fermenterade inne i sälkroppen. Det sägs likna Gorgonzolaost i smaken.. 

Fårögon i tomatjuice

IMG_20200627_131620jpg

Hummer

Hummer ansågs på 1600-talet vara fattigmans-föda på grund av det enorma överflöd som fanns. Det gavs till fångar, slavar och åts av fattiga människor. 

Marsvin

I Peru äter man grillade marsvin eller Cuy al horno som det heter, jag kan fortfarande minnas den odör som spreds på gatorna när de tillagades. Jag kom mig aldrig för att testa och det är ingenting jag ångrar, det såg så makabert ut när det lilla djuret låg där. I Peru tävlar man även med marsvinen samt klär upp dem i diverse skönhetstävlingar. 

Läs mer
 - Matkulturen i Peru 

IMG_20200627_130103jpg

Akutaq

Akutaq är en sorts glass som vispas av djurfett och serveras med bär och snö. Fettet kan vara från älg, säl eller valross. Detta äts traditionellt i Alaska.  

Komage 

Komage har faktiskt min sambo råkat äta av misstag en gång när vi reste runt i Malaysia.

Läs mer - 11 otippade saker som hänt mig på resa

IMG_20200627_125936jpg

Kopenis 

IMG_20200627_130634jpg
  • Fruit Bat soup
  • Hjärnor av olika slag har ätits över hela världen
  • Vegemite
  • Labb-odlat kött, Usa
  • Kaffebönor som passerat ett djur 
  • Kycklingfoster, Kina
  • Kaninhjärna
  • Hund, Kina 

Läs mer på Disgusting Food Museums egen hemsida.

Relaterade inlägg 

Gästskribent - Sofia Johansson - Kina ur mitt perspektiv

Tips på utemat - lättlagad mat att laga på stormköket! 

Läs gärna också Danielas inlägg på resebloggen Discovering The Planet 19 av världens mest udda & exotiska maträtter