11 otippade saker som hänt mig på resa

11 otippade saker som hänt mig (oss) på resa

Jag tror det var Anna som skriver bloggen New York - my bite of the big apple som började med det här temat. Jag har även sett att Lite mera rosa skrivit ett inlägg på samma tema.

1. Den gången då jag fick parasitmask

Det var under vår långresa till Malaysia och Indonesien 2013, vi åkte ut med färjan för att sola och bada lite på de närliggande öarna från Borneo. Jag bad min sambo att ta lite fina bilder på mig i vattenbrynet, la mig på magen i sanden sådär ni vet. Det skulle jag inte gjort, den korta stunden jag låg där i vattnet och sprattlade med benen kröp det upp en parasitmask på mig och byggde bo innanför huden vid magen – och som det kliande sen. Paniken att någon faktiskt sitter och äter på dig!

Läs mer Varför man inte ska sola utan handduk!

2. Skottlossning i Filippinerna

Det var 2011 och vår första ”riktiga” backpackingresa utanför Europa, vi hade varit iväg i drygt 2,5 månad och vant oss vid både det ena och det andra. Kryp och dålig standard hörde liksom till vardagen på den tiden.

Vi satt utanför flygplatsen och skulle flyga sådär orimligt tidigt att det inte var någon idé att boka boende och sova. Men när vi hörde skotten sent på kvällen blev vi båda två ganska uppskärrade. Vi befann oss inte direkt vid sammandrabbningen utan satt på en restaurang längs gatan där det skedde. Panik uppstod och vi rörde oss längre in i lokalen, mycket tankar hann rusa genom huvudet de sekunder innan personalen kom fram och sa att det återigen var lugnt.

3. Historien om när jag fick höjdsjuka i Peru

DSCN8349jpg

Man brukar säga att om man befinner sig på hög höjd och mår dåligt är det höjdsjuka tills man kan bevisa motsatsen.

"Begreppet evighet fick plötsligt en ny dimension när jag i takt med bussen svängningar och miljontals gupp försökte strypa matinnehållet och fokusera på målet -d.v.s. sängen på hostellet. Illamåendet stod upp i halsen och kväljningarna var knappt möjliga att kväva i den trånga bussen vars färd hade börjat ta sig nedåt sluttningarna…

Huvudvärken ökade gradvis hela tiden och allt var som i ett töcken, jag stirrade apatiskt ut genom fönstret och landskapet som swischade förbi utanför. Hela tiden med mantrat ”må vi vara framme snart, vi måste vara framme snart”. Huvudet krampade så aggressivt att jag var oförmögen att röra varken ögonen eller huvudet en millimeter."         

                          Citaterat från tidigare inlägg

Läs mer - Höjdsjuka - och historien om när jag själv blev drabbad

4. När Stefan fick bajsa i en kopp

Stefan hade varit dålig från och till under nästan hela Centralamerikavistelsen, från andra veckan i Panama upp till Guatemala i drygt 8 veckor. Vi mötte en vänlig man på gatan som villle sälja på oss spanskalektioner, han visade oss till labbet i fråga, dit man först gick för att sedan ha provresultatet direkt när man kom till läkaren - smart ändå! Vi tragglade oss fram och gjorde oss förstådda hos läkaren som tyckte att Stefan var så dålig att han borde läggas in på sjukhus.

Läs mer - Guatemala välkomnar med sjukstuga

5. När vi fick en vän för livet

DSCN8610 2JPG

Ibland uppstår speciella band på resa, upplevda saker som bara de som närvarar kan förstå. Jag tror ni kan sätta er in i det själva, att ni också har de där speciella skimrande ögonblicken - då allt tycks perfekt. En märklig händelse för oss i Brasilien var när hunden Shibby valde oss - hon hängde bokstavligen med oss hela veckan, hon följde med och handlade och hon följde med till stranden och hon följde till och med oss ut och sprang. 

Läs mer - Historien om när vi träffade Shibby - världens mest känslosamma hund

6. När vi blev förhörda & nekade ombordstigning till USA

När vi skulle resa till Peru med mellanlandning i USA blev vi helt plöstligt nekade vid boardingen i Olso. En röd lampa blinkade och personalen delade snabbt på oss så vi inte skulle hinna prata ihop oss om en eventuell gemensam story. Vi blev satta i varsitt förhörsrum och visiterade, det hela gick ganska snabbt och vips var vi ute igen och påväg!

Läs mer - Vad gjorde vi i Oslo och varför blev vi nekade ombordstigning till USA? 

7. När jag fick spya i håret på färjan i Nicaragua

DSCN5367JPG

Maginnehållet från den lilla flickan leker kull på färjans däck, det lyckas bra och träffar flera kära föremål till flera passagerares missnöje. Det sprider sig längs däcket som en löpeld, och människor tar till flykt liknande ringar på vattnet från dess epicentrum. Det kommer ännu en kaskad och det lilla fartyget gungar ordentligt nu. Någon har fått sin resväska nedstänkt, en annan har tappat vattenflaskan i den rinnande sörjan ombord, en tredje ser ut att må lika illa som flickan själv.

Läs mer - Ometepe, en skildring om att åka lokal trafik

8. När vi blev en sevärdhet

På den indonesiska sidan av Borneo befann vi oss i staden Pontianak, en bullrig indonesisk stad där vi blev fast i flera dagar p.g.a. någon högtid. Vi var sevärdheten i fråga, och verkligen exotiska, flera människor ville liksom bara komma fram och känna på oss. Alla hejade på oss överallt, hela tiden, vilket tillslut blev ganska tröttsamt. Alla tittade på oss var vi än gick. Liknande tillfällen som dessa har givetvis funnits genom åren. 

9. Förföljda i mekongdeltat Vietnam

Detta var ganska skrämmande och märkligt på samma gång. Och vi undrar om det egentligen inte berodde på att vi nekade att åka med personerna i fråga utan istället tog en taxi. De dök upp på de mest märkliga ställen, hela tiden, överallt. Det hela började bli kusligt så vi låtsades checka in på ett boende där vi lämnade väskorna för att de skulle tro att vi bodde där. Det gjorde att vi skakade av oss dem men de hela pågick i över en timme och i efterhand undrar vi om det var vi som var snurriga? 

10. När vi inte fick åka med tillbaka med färjan

Snopna blev vi när det var dags att åka tillbaka med färjan till huvudön på Galapagos, vi fanns inte på passagerarlistan... och vi som hade ett flyg att passa.

Läs mer - En historia om när allt inte gick som det var tänkt

11. När det visade sig att ”mixed meat” även inkluderade komage

Vi knallade in på ett av alla lokalhak som vi ofta gör när vi reser. De som hade stället var inte så bra på engelska men vi gjorde oss förstådda, och hade sett i ståndet vad de hade. Man åt för det mesta dagens, och jag tog enbart kyckling medan Stefan valde mixed meat i tron om att detta var kyckling och den andra sortens kött han sett ligga innanför glaset när vi gick in. När vi fick in maten hade han alla sorters spännande grejer på tallriken, bland annat något som såg väldigt märkligt ut. Vi frågade vad det var, då gör mannen som serverat oss ett koljud och pekar på sin mage. Vi ser sedan de små håren som brukar finnas inuti magsäcken.