Bästa bärstolen för barn? - Recension av Osprey Poco LT & att tänka på när du köper bärstol

Recension av Osprey Poco LT

Under våren och sommaren har vi fått möjlighet att prova, testa och utvärdera bärstolen Poco LT från Osprey. Jag har sedan tidigare även dagsryggsäcken Archeon 30 från Osprey som jag är väldigt nöjd med.

Bärstolen har använts flitigt under våra två månader i Europa – den har hängt med på vandringar i Harz, Alperna, Dolomiterna, Toscana och Ligurien bland annat! Sedan också i Sverige – på västkusten och i fjällen.

Kortfattat kan jag/vi konstatera att det är en bra bärstol, den uppfyller sitt syfte och är skön att ha på sig. Även om det är kännbart att barnet i fråga blir tyngre och tyngre. Osprey bärstol Poco finns i tre varianter – Poco LT, Poco Plus och Poco. Alla modeller är unisex. Poco LT dvs. light innebär att den är lättvikt och är den lättaste av modellerna, den väger 2,3kg.

IMG_20220611_133819jpg

Detaljer & funktioner


Osprey Poco LT har en del smarta funktioner,
 bland annat;

  • I bärstolen finns ett inbyggt solskydd UPF50+ som monteras ut över barnet
  • Visselpipa
  • Handtag ovanpå på båda sidor (fram och bak) om barnet 
  • Bärremmar och höftbälte kan gömmas/packas in med dragkedja
  • Lätt, hopfällbar ram
  • Packvolym på 21 liter
  • Justerbar ryggpanel och sits
  • Lättviktsmodell med total vikt på 2,3 kg

Vad vi tycker om med Osprey Poco LT

Vi har nu hunnit använda bärstolen i nästan ett år och hunnit bilda oss en uppfattning kring vad vi gillar och vad vi saknar eller tycker skulle kunnat utvecklats.

Vad jag tycker om med Osprey Poco LT är att den är smidig att använda, vi har aldrig känt att det är klumpigt eller jobbigt att hantera den, vilket känns som den viktigaste aspekten för att vandring med barn överhuvudtaget ska bli av. Den var lätt att förstå från start och funktionerna känns vettiga.

Packutrymmet är 21 liter och det känns fullt tillräckligt, vi har inte upplevt att vi önskar mer plats. Med ett barn på ryggen bär du helst inte mer än så och med tanke på det räcker det gott. Vi har haft en ryggsäck som komplement för den som inte bär barnet istället.

En annan fördel är att man kan fälla ihop den så den blir platt, inte helt platt givetvis men förhållandevis plattare vilket underlättar vid packning under transport. Det finns möjlighet att justera sele och höjd, bra för barn som växer med tanke på att man kanske vill kunna ha bärstolen över flera säsonger.

Så länge du kan bära ditt barn i stolen kan du också ta på dig den själv på samma sätt som en packad ryggsäck, men med något mer försiktighet. Är man osäker kan man också hjälpas åt att bära upp bärstolen en bit för placering på ryggen. Man kan också placera upp bärstolen på en höjd för att enklare få på sig bärstolen tex. ett stabilt och stort bord. Låt aldrig barnet stå i bärstolen på högre höjd och absolut inte utan uppsikt! Om du ska ta av dig bärstolen själv kan du lossa midjebältet en aning men inte helt och rotera runt ryggsäcken, på så sätt behåller du säkerhet om du inte orkar bära den med enbart händerna.

IMG-20220619-WA0012jpg

IMG_20220608_140804jpg

Vad vi tycker mindre om med Osprey Poco LT

Det vi saknar är att bärstolen inte har ett inkluderande regnskydd, vilket jag inte tror är så vanligt att de har men ofta något som man kan köpa till. Vi har istället sett till att ha ett barn ifört regnkläder vid behov. Vi har även fällt upp solskyddet vid regn några gånger och det fungerar relativt bra - om det inte blåser för mycket har det eliminerat det värsta.

Något som vi tänkt på är att öglorna för att fästa solskyddet är strama och kunde vara något större för enklare montering.

Bärstolen har inga stigbyglar för barnets fötter, det är inget som vi har saknat. Men jag har i efterhand sett att andra modeller har det.

OBS! Var lite försiktig med att låta barnet stå på marken i bärstolen, i alla fall om barnet är långt, lågt placerat och når ner med fötterna till marken. Det kan skapa en obalans som gör att barnet i värsta fall välter. Och ja, vi har egen erfarenhet av det. 

IMG_20220528_165702jpg

Att tänka på när du köper bärstol - 3 tips

Barnets komfort är allra viktigast, sitter inte barnet skönt kommer stolen inte användas. Det är bra om sittdelen kan justeras på höjden beroende på längd, likaså selen.

Bärarens komfort är också en viktig aspekt för att vandringen ska bli rolig för alla. Att justeringar passar olika långa personer och givetvis att den sitter bra på ryggen och avlastar korrekt med midjebältet.

Enkelhet/smidighet - att ta av och på sig bärstol samt att ta ur och i barnet på ett smidigt sätt är en förutsättning för att det inte ska kännas krångligt att använda produkten. Det är också bra om det är förhållandevis enkelt att byta bärare.

IMG_20220603_122911jpg

Relaterade inlägg

Tema vandringskängor - skötselråd för en längre levnadstid & hur väljer man rätt sko?

Tips på utemat – lättlagad mat att laga på stormköket!

Friluftsliv med hund - tips att tänka på när du vandrar med hund

Produkten är ett pressutskick från tillverkaren. Upplevelser, erfarenheter och tankar är alltid mina egna.
Inlägget har inte granskats av tredje part innan publicering.