Att resa & leva med högkänslighet & några grader ADHD

Hur det är att resa & leva med högkänslighet & några grader ADHD?

Detta inlägg är tidigare publicerat som gästinlägg på bloggen Earth Wanderess.

För att ni ska försöka förstå en knivsudd av hur det är så kan jag likna det med en karusell som snurrar och snurrar.

I början är det kul och du ler och skrattar, följer med och vinkar till förbipasserande. Men karusellen börjar snurra fortare och fortare. Och fortare. Och ännu fortare. Du kan inte längre kontrollera situationen. Men du kan inte heller ta dig ur den.

Du fortsätter i ett högre och högre tempo, försöker hänga med i situationen. Kör på tills den droppe då du längre inte orkar mer. Jag har länge upplevt mig själv annorlunda gentemot omvärlden. En varelse som slukar andras känslor i ett nafs, en oförmåga att sortera och sålla intryck. Allt går in och berör mig djupt. Med åren har jag lärt mig tackla livet så det blir hanterbart.

En högkänslig människa med ett enormt svallande känsloliv. Jag är som du, men jag känner mer intensivt och upplever det du upplever gånger tio. Är jag ledsen, är jag enormt förkrossat ledsen och det känns som världen har gått under. Är jag glad, är jag helt uppslukat lycklig och euforisk. Jag upplever saker som du men i en väldigt mycket högre grad. Därför kan du uppleva mig tillbakadragen och tystlåten.

Som liten blev jag till och med kallad blyg. Jag är inte alls blyg. Det är bara mitt sätt att hantera alla intryck, försöka minska på alla stimuli som kommer in i min hjärna.

En följd av att jag inte kan sortera intryck så blir jag väldigt trött. Energin kan snabbt minska, känslan är som att trycka på en on/off knapp. Men med insikt om hur jag funkar har jag kommit väldigt långt. Jag kan undvika situationer som triggar igång karusellen för mycket. 

DSCN7322 2JPG

Bild från Guatapé i Colombia

Men hur går det att resa när du tar in mer intryck än genomsnittsmänniskan?

Det går faktiskt jättebra! Jag får utlopp för all min kreativitet och stora impulsivitet som finns inom mig. Min koncentrationsförmåga ökar och jag ser mer meningsfullt på saker. Rastlösheten eller den så kallade hyperaktiviteten dämpas också och jag mår aldrig så bra som när jag är ute och reser. Jag slipper det där krypandet i kroppen. Skrivandet hjälper mig också att sortera tankar och upplevelser. Jag tror också att möjligheten till mental närvaro minskar karusellerna, då man inte har samma möjlighet att vara tillgänglig, uppkopplad och därmed mer närvarande när man är ute och reser.

Med dessa så kallade funktionsnedsättningar kommer också många fördelar som jag tycker är viktigt att lyfta fram. Jag är betydligt snabbare än normalmänniskan, och kan göra saker flera gånger mer effektivt än de flesta. Jag har enormt känsloliv och är därför väldigt empatisk som person, har en stor förmåga att sätta mig in i andra människors situationer. En människa med högsensitivitet har en stark kreativ ådra vilket skapar miljontals möjligheter.  

Jag vill också trycka på att ADHD och högkänslighet kan ge uttryck och upplevas olika hos olika individer. Och alla mår inte bra av det som varit vägen för mig. 

(Jag har inte en fastställd ADHD-diagnos, men jag upplever tydliga drag och hinder i vardagen.)


Vill du läsa mer?

Om naturliga vandrare, tålamod & ADHD 
Föreläsning med Anders Hansén & boktips!

HSP - Att resa & leva som högkänslig
Om drivkrafter, mindset, fokus & ramar
Om flow, kreativitet & processer