Vandra i Skaraborg i sommar – tips på vandringsturer

Inlägget är ett betalt samarbete med Next Skövde och Visit Skaraborg.
Åsikter och tankar är som alltid mina egna.

Vandra i Skaraborg i sommar – tips på vandringsturer

2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i. Så löd motiveringen av 2020 års julklapp, och efter att vi klivit in i 2021 ser friluftstrenden inte ut att falna. Fler än någonsin är ute och rör sig i skog och mark – vilket är fantastiskt roligt.

Den främsta förändringen jag har sett är just att fler letar sig ut för vandringar och friluftsupplevelser även i hemområdet eller i relativ närhet till sin bostadsort. Vi behöver inte resa 60–70 mil upp till fjällen för att vandra. Det finns mängder med vackra platser att vandra på i västra och södra Sverige.

DJI_0164jpg
© Next Skövde, Tobias Andersson.

Vi kan, även här i södra Sverige åstadkomma den där känslan vi vill åt – lugnet och långsamheten. Avkopplingen och andrummet. Varandet och vandrandet. När vi tillåter oss själva att landa och lyssna spelar det mindre roll hur långt bort vi reser.

Kort om Skaraborg – att vandra i Skaraborg

Området Skaraborg som tidigare var ett eget län ligger mellan Vänern och Vättern och tillhör idag Västra Götaland. Här finns mycket friluftsliv att erbjuda, att vandra i Skaraborg är lättillgängligt och smidigt. För att få en uppfattning om distansen tar du dig från Göteborg till Skövde på två timmar med bil, med tåg tar det en timme och tjugo minuter.  

Variationen i landskapet väcker nyfikenhet – med allt från Vänerns kust och skärgårdsmiljö till berg, skogar, hagar och rullstensåsar.

DJI_0169jpg
© Next Skövde, Tobias Andersson.

Med släkter från båda sidor som härstammar från ”västgöta-schlätta” har jag som barn vistats i området och besökt en hel del platser i och runt Skaraborg. Kållandsö, Spiken, Timmersdala, Grästorp, Hornborgasjön och Billingen (Skövde) är platser som jag vistats mer eller mindre på.

Kållandsö – vandra Tranebergsleden längs Vänerns   skärgårdsmiljöer

Jag har spenderat flera somrar på Kållandsö och Spiken som ligger nästan så långt norrut du kan komma på Kållandsö. Spiken är en av Europas största insjöhamnar, på somrarna myllrar det av folk och doften av rökt fisk undkommer ingen. Läckö slott är ett populärt besöksmål i närheten där jag firat midsomrar som barn, slottet är beläget i en fantastiskt vacker miljö vid Vänerns strand.

På Kållandsö finns många vandringsalternativ för den som är sugen. Ett alternativ är Tranebergsleden på västra Kållandsö – en 12 km lång vandringsled i varierad terräng längs med Vänerns skärgård bland både skogsmarker och klippor. Här finns ett rikt fågelliv för den intresserade. Du kan välja att gå delar av leden, den norra delen av etappen möjliggör en runda på 6,2 km och den södra delen av leden har också en rundslinga på 8,4 km. Det finns längs leden även övernattningsmöjligheter i vindskydd.

Tranebergsleden vid Vnern Foto Linna Gustafssonjpg
© Linnéa Gustafsson.

Kinnekulle – vandring på det blommande berget

Kinnekulle eller ”det blommande berget” som det också kallas innehar ovanliga naturtyper och fina miljöer för vandring, utflykt eller en fika. För mig är Kinnekulle sten och det stora stenbrott som finns här, bestående av 40 meter djup kalksten. Familjen har sina stenbord hemma gjorda av sten härifrån. En plats värd ett besök och faktiskt en av de mest populära i området – bara smeknamnet ”Lilla Grand Canyon” säger väl något.

Kinnekulleleden löper genom ett rikt natur- och kulturarv och du bjuds på en variationsrik vandring som passar de flesta. Leden tar dig upp på Kinnekulle på 300 meter, rakt över mot väster kan du om du har god sikt se vyer över Läckö slott och Vänern. Leden är 45 kilometer lång och kan lämpligen delas upp på tre dagsturer. Övernattningsmöjligheter finns för den som önskar gå flera etapper. Det finns även kortare alternativa rundturer för den som önskar återkomma till samma plats igen, distanserna varierar mellan 2 och 6,5 kilometer.

Kinnekulle vandringsled vid Hllera Foto Jesper Anhedejpg
© Jesper Anhede.

Hällekis – Trolmen är en alternativ dagsvandring i området som delvis går längs med Kinnekulleleden. Etappen är totalt 11 kilometer lång och början av den går längs Vänern med goda möjligheter till bad. Missa inte att sedan vika av för att besöka Kinnekulles stenbrott.

Utmed delar av leden och i området växer det gott om Ramslök – kom ihåg att ha koll på om du befinner dig i naturreservat och följa de regler som finns där. På en del platser är det okej att plocka, på andra inte. Vandringen tar dig sedan vidare genom skogsmarker och till Råbäcks slott och hamn, här bjuds det på fin utsikt!

Vandringsleden startar vid Hällekis station och slutar vid Trolmen eller tvärt om, du tar sedan tåget tillbaka till utgångspunkten. Längs leden finns café, vindskydd och toalett.

Billingen - stadsnära natur i anslutning till Skövde

Billingen bjuder på naturupplevelser stadsnära Skövde och är det berg som ligger precis intill Skövde centrum. Närheten till centrum märks inte av, jag besökte Billingen med omgivning under en hotellvistelse 2012. Här finns mängder med friluftslivsaktiviteter så som klättring, mountainbike, trailrunning, höghöjdsbana, fiske och vandring.

_I0A0092jpg
© Next Skövde, Tobias Andersson.

Trollstigen är en fin dagstur på 12,4 km längs med Billingens bergssida och dess branta riktigt fräcka partier. Vandringen är en rundslinga och tar ungefär 3,5 h. Du kan även dela upp den på två mindre turer som också är möjliga som rundslingor (2,6 km och 8,1 km). Vid Ryds grottor bjuds du på fantastisk utsikt som är perfekt för ett fika- och fotostopp eller bara för att hämta andan en aning. Leden fortsätter sedan ner för Billingens bergsbranter och vidare in skogen och den mer trolska delen. Trollstigen är en relativt ny vandringsled med både naturmöjligheter och rik historia.

_I0A0202jpg
© Next Skövde, Tobias Andersson.

_I0A0186jpg
© Next Skövde, Tobias Andersson.

Billingeleden är en längre led på 57 km som löper runt hela berget, leden består av 8 olika etapper och även den här leden går längs med rasbranterna och bergssluttningarna. Den tar dig vidare genom skogar, åkermarker och är relativt kuperad. Om du vill vandra hela leden räkna med att ha 3–4 dagar tillgängligt. Du kan även välja någon eller några av etapperna och göra dagsturer, längs med Billingeleden finns det andra leder som ansluter, vilket gör att du även kan vandra olika rundslingor i anslutning till leden.

I sommar reser jag tillbaka för att uppleva & vandra i Skaraborg

Jag ser fram emot att uppleva och upptäcka platser i Skaraborg med omnejd igen. I slutet av sommaren reser jag i samarbete med Next Skövde för att uppleva och vandra på flera platser i Skaraborg. Planen är att jag kommer besöka Billingen igen, vilket jag ser mycket fram emot. Det var länge sedan jag var där och jag har sett endast en bråkdel av vad berget har att erbjuda!

Jag kommer troligen även att vandra antingen Hökensås vandringsled utanför Tidaholm eller Djäknarundan, en tur i Granvik vid Karlsborg - båda två ser helt fantastiska ut! Jag har inte varit på platserna förut och det ska bli både spännande och roligt att uppleva miljöerna här.

Djknarundan 3jpg
© Karlsborgs turism AB.

Fler vandringsmöjligheter i Skaraborg

Här listar jag några fler förslag på vandringleder i Skaraborg, för mer information om lederna och hur man tar sig dit hittar du på hemsidan Vandra i Skaraborg.

  • Brommöleden, på Brommö norr om Mariestad, 14 km (färjetransport krävs).
  • Flämsjön runt mellan Skara och Skövde, 9 km från Eggby till Lerdala.
  • Falköping – Gudhem/Varnhem, 13,2 km pilgrimsled.
  • Hökensås vandringsled utanför Tidaholm, 11,5 km.
  • Djäknarundan i Granvik vid Karlsborg, 11 km.
IMG_E0363jpg
© Falköpings kommun.

Relaterade inlägg

Vandra i Svartedalens naturreservat – vandringsleder & platser att besöka

Vandra Bohusleden – etapp 9 & 10

Kuststigen Krokstrand – Svinesund & Bohusläns högsta punkt

Se & göra i Sverige – med en radie av 2 timmar från Göteborg

Tresticklans nationalpark i Dalsland – bland tallskog & spricksjöar