Q&A – vanliga frågor & svar

Vanliga frågor & svar

I samband med intervjun på bussigt och de frågor jag besvarade där tänkte jag besvara lite vanligt förekommande frågor som jag har fått den senaste tiden.

Hur vågade du säga upp dig.. ?

Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort”                                                                                                       /Astrid Lindgren

Det är snart exakt ett år sedan jag sa upp mig från min fasta anställning som ingenjör. I min värld hade jag inte längre något val att inte göra det – jag mådde så pass dåligt av situationen. Men givetvis är det en process och beslutet kom inte över en natt utan efter många timmar av övervägande kring för- och nackdelar. Jag brukar alltid göra en pro and con lista när jag ska ta beslut, där jag listar alla fördelar och alla nackdelar jag kommer på. Det brukar ge en indikation kring vilket val som är rätt, annars gör ofta magen det! 

Jag har inte ångrat beslutet en sekund! Jag tänker att vad är det värsta som kan hända, egentligen?

Jag ser det inte som mod, utan som en handling jag gjorde för att ta ansvar. Ansvar för mig själv, mitt mående och min hälsa. Men även ansvar för min omgivning och i förlängningen mitt liv då jag inte var någon rolig prick under den tiden det befann sig. 

Genom mitt handlande visade jag också att jag inte accepterar situationen som den var. Att jag inte accepterar att bli behandlad så. 

Vi har alla olika förutsättningar och man måste se till sig egen situation och lyssna till där inne, i hjärtat. Vad vill jag? Och vad du vill vet bara du. Kom ihåg, vi lever bara en gång och låt ingen annan definiera vad som är framgång för dig. 

Det är så stort att få meddelanden efter att ha delgivit mina beslut kring detta - att det påverkat andra så pass mycket att det satt en sten i rullning och fler beslut har fattats. Det är så häftigt att jag kan vara en del av det som får er att reflektera och ifrågasätta. Så stort tack för det! 

IMG_20190914_150254jpg

..Och hinna tänka på vad du ville göra?

Sedan starten av Lycklig & levande har jag haft en vision att driva bloggen som en av delarna i ett företag – men med en förståelse kring att det tar tid och att det för mig kunde handla om flera år framöver innan det var möjligt och realistiskt. 

Men när jag sa upp mig förra hösten vilket främst var på grund av hälsoskäl – kortfattat att jag inte mådde bra i situationen och med den arbetsbelastning som min roll då innebar, blev det ett naturligt steg att läsa skrivande som jag egentligen alltid velat men aldrig riktigt lyssnat till. Det gav också tid att tänka – och lyssna till vad jag vill göra. Och känslan är att jag nog hade ångrat mig om jag inte valt att göra det här just nu. Det var nog på sätt och vis meningen tänker jag. Ibland blir det inte som man har tänkt sig, eller ganska ofta blir det inte som man har tänkt sig. 

Läs mer - Nya äventyr i vår, jag ska plugga igen!

IMG_20190822_205738_resized_20190830_125244482jpg

Tvivlar du aldrig på dig själv?

Jo, massor! Varje dag, det pendlar hela tiden. Jag är väldigt av och på som person, ibland tror jag på det jag gör till 110 procent, och ibland känns det som ingenting jag gör är bra nog. Jag hoppas att jag ger bilden av en något transparent person som inte bara visar upp ”det lyckliga, lätta livet”. För så är ju ingens liv, det vet vi ju. Jag vill vara mänsklig. Och jag vill även visa upp den bilden, med målet och syftet att vara personlig, men inte privat.  

Läs mer - Tankar om äventyr & vara modig - vad är mod? 
Läs mer - Vad som hände när jag började lyssna & satsa på mina drömmar

Bästa resmålet någonsin?

Den här frågan fick jag enormt många gånger efter vårt år i Central- och Sydamerika. Och jag tycker ju egentligen inte om att säga att någonting är bäst, för det beror på med vilka glasögon man tittar med, det vill säga vilket syfte resan har. Och mina glasögon kanske inte är samma som någonannans. Av den anledningen tar jag alltid tips som jag får från resenärer med en nypa salt. Men när jag fick frågan så många gånger, tror jag att jag de allra flesta gångerna svarade Galapagos med kommentaren "om jag måste säga ett ställe". Jag svarade nog också Patagonien nästan lika många gånger som jag svarade Galapagos. 

Läs mer - Galapagos & Patagonien 

Har du varit med om några olyckor på resa?

Jag har inte varit med om några större olyckor på resande fot, tack och lov. Jag har också klarat mig bra vad gäller sjukdomar, när vi var i Malaysia 2013 fick jag dock parasitmask, vilket inte var någon så rolig upplevelse. Min sambo Stefan blev också rejält sjuk i flera veckor under vår vistelse i Centralamerika, det hela slutade dock bra men det var en oroande period, då han aldrig blev riktigt bra på säkert 8-9 veckor. 

Vad gäller olyckor har vi klarat oss bättre, vi var i närheten av sammandrabbning och skottlossning på Filippinerna 2011, vilket var lite uppskärrande. I övrigt kan jag inte komma på så mycket mer än vanligt lurendrejeri och några felbesökta platser i bl.a. Nicaragua och Chile där det gick bra, men kunde gått värre. 

Läs mer - känns det säkert att resa där?  

Du kanske också gillar

Tidigare vanliga frågor & svar. 
20 frågor om mig.