Nationalparker i Costa Rica – vilken ska man välja? Våra besök och vad vi tyckte om dem

Nationalparker i Costa Rica

Det är ingen slump att ca. 25% av Costa Ricas yta är skyddad, då mångfalden och artrikedomen är unik är det av stor vikt att detta bevaras. Landet har totalt 27 nationalparker och ett 60-tal reservat. Vi hyrde bil under vår vistelse och hann besöka flera nationalparker under vår vistelse, nedan har vi skrivit vad vi tyckte om dem. 

Manuel Antonio nationalpark

Det må vara en av landets minsta till ytan, men här kryllar av djur. Så vill man få möjligheten att se djur är det hit man ska. Här vandrade vi runt på de olika stigarna och spanade natur och djur. Vi fick se riktigt mycket spännande, det är farscinerande hur mycket wildlife man får se trots den mängd människor som är i rörelse samtidigt.

Parken är lättillgänglig för alla med grusade gångar, vilket också gör besöksantalet stort då det är en av landets mest populära parker. Lättillgängligheten är en fördel för er med barn samt rörelsehindrade som inte har samma möjlighet till att gå. Nationalparken hittas på Costa Ricas västkust i närheten av staden Quepos, det är en fördel att tillgång till egen bil. Inträde i parken kostar ca. 20 USD.
DSCN4899JPG

Vi såg mängder av dessa döskalleapor, eller Herr Nilsson.

 
dscn49302jpg
Från utsiktsplatsen i Monteverde.

Monteverde - tusentals broccolihuvuden som sticker upp så långt ögat når!

Monteverde var min favorit i Costa Rica alla kategorier, inte för att vi såg särskilt mycket vildliv förutom en hel del fräcka fågelarter, utan för naturen, stämningen och mystiken. Här är det nämligen s.k. Cloud forest, jag hade aldrig hört begreppet innan men det är en vad namnet säger - en molnig lite dimmig skog.

Att ta sig hit gör man enklast med egen bil, och utgår från Santa Teresa. Lederna är naturligt uppslitna stigar av sand/lera, välmarkerade och stundvis kuperat. Inträde i parken ligger på ca. 15-20 USD

Läs mer - Här har jag skrivit ett eget inlägg om Monteverde nationalpark.

dscn49582jpg

Vid entrén till parken flockades kolibrierna vid de upphängda skålarna med sött.


dscn4526jpg

Cahuita

Parken ligger i sydöstra delen av landet precis mot gränsen till Panama, i närheten av Puerto Viejo. Vi hyrde cyklar en dag och hamnade av en slump i nationalparken som ligger precis vid stranden. Vi fick möjlighet att se flera olika apor och raccoon(tvättbjörn).

Fördelen med den här parken var att den inte är så välkänd, och därför är besöksantalet inte lika stort. Parken har gratis inträde, men man kan lämna en frivillig volontär donation till arbetet i parken när man skriver in sig. Till parken hör även reven utanför längs kusten, här finns korallrev som man kan snorkla ut till.

DSCN4613JPG

Sengångarna är bara så charmiga.

DSCN4551JPG
Kapusinaporna är så söta men lika busiga.

dscn4745redjpg

Vulkan Arenal nationalpark

Vi gjorde en arrangerad trekking i nationalparken runt vulkanen Arenal, en dagstur med vandring upp till en närliggande vulkan utanför parken, för senare forsatt besök i nationalparken. Inträde till parken är ca 20 USD, men detta ingick i vår turavgift. 

Läs mer - Här har jag skrivit om vår trekking i parken.

DSCN4765jpg

Vulkan Arenal från byn La fortuna som betyder "lyckostaden", då den skonades från ett enormt utbrott som istället drabbade staden som låg på andra sidan om vulkanen. 

Braulio Carrillo nationalpark Poás

Detta var nog en av de minst sevärda nationalparker vi besökte, mestadels p.g.a. att vädret var så otroligt dimmigt så man såg knappt fötterna på sig själv. Hit kommer främst besökare för vulkanen Poás som är en aktiv vulkan. Möjligheten att vandra i parken är begränsad och besöket känns något kontrollerat pga. vulkanens aktivitet. I anslutning till utsiktsplatserna för vulkanen finns även museum om landets flora och fauna samt information om just vulkaner. Tillgängligheten är god även för rörelsehindrade, då det är en bred asfalterad väg hela vägen upp och det är enbart ca. en halv kilometer att gå. 

Parken ligger i mitten av landet i närheten av huvudstaden San José. Det kan vara bra att ha tillgång till egen bil för att kunna ta sig hit smidigt då parken ligger en bra bit upp höjdmässigt. Alternativt åka på en arrangerad tur till parken med utgång från San José. Inträde kostar även här 20 USD. 

dscn4693jpg

I Tortugero åkte vi flera turer på floden. 

Tortuguero nationalpark

Även denna park besökte vi under en arrangerad tur som varade under två dagar, och en natt. Tortugero betyder sköldpadda och parken finns främst för att bevara dem. Under vår tur gjorde vi flera olika turer både längs floden och kortare vandringar i skogen. Parken ligger på Costa Ricas nordöstra kust. 

Läs mer - Här har jag skrivit mer om när vi besökte nationalparken.