Miniguide - naturområden att besöka i Göteborgs omgivningar

Under sommaren spenderade jag nästan två hela veckor hemma i Göteborg och passade på att utforska mitt hemområde lite mer. Vi brukar göra en hel del utflykter på helgerna, men detta bjöd på möjligheter att besöka platser som jag länge velat besöka bl.a. Brännö, Vinga och Vettlefjäll. Här kommer en liten mini-guide över Göteborgs naturområden - hoppas ni hittar något nytt att besöka! 

Söder om Göteborg

Fjärås Bräcka 

Fjärås bräcka är precis vad det låter som, en höjning som bildades av inlandsisen. Här finns kortare stigar att promenera på och ett naturrum att besöka för den intresserade. Här ligger även sjön Lygnern som sträcker sig enda till två mil bort till Sättila. Vid sjön finns en strand med anordnad badplats och flytbrygga. I området sträcker dig ljunghedarna över slätterna och i hagarna betar hästar. 

IMG_1802JPG

Vi hälsade på hästarna, och hästarna på oss.

Sandsjöbacka naturreservat

Sandsjöbacka naturreservat består till stor del av ljungslätter som är fantastiska att besöka på sensommaren och hösten i sina lila nyanser. Området är stort och det går att ta sig hela vägen från Kungsbacka till Mölndal och Sisjön via naturen, det är faktiskt Hallands största naturreservat på land. Det finns många leder i området och de är bra utmärkta. Hit har vi åkt flertalet gånger och promenerat, senast för några veckor sedan, men då provade vi ett nytt ställe, vilket är fantastiskt då valmöjligheterna är oändliga. 

Gunnebo slott, Rådasjön & Stensjön

Vid vackra Gunnebo slott och trädgårdar finns både stallar, trädgårdsodlingar, krog, café och handelsbutik. Det finns vackra slingor i skogarna runt slottet, stensjön och rådasjön. Här betar kossor, får och hästar och lederna löper genom hagarna och längs sjöarna. Badplatser går att hitta vid samtliga sjöar. Naturområdet ligger precis i anslutning till vårt bostadområde så vi är ofta här och promenerar och löptränar. Inte långt från Gunnebo slott finns även Byxorna som är en utomhusteater för barn och barnfamiljer under sommaren. Även Herkules motionscentral som är en anläggning för orientering finns i närheten. Breddar vi oss ytterligare hittar vi Södra Långvattnet, dit jag alltid åkte i ungdomsåren och hängde och badade. Ännu en bit bort finns Horsika som också är en fin sjö att bada i.

moasjpg

Stensjön är inte längre än ett stenkast ifrån vår bostad, här har vi spenderat mycket tid under promenader och löprundor.

moa 2jpg

Gunnebo ryttarsällskap och stallar ligger i anslutning till Gunnebo slott och trädgårdar. 

moa ggjpg
Herkules promenadstråk.

Centrala Göteborg

Ramberget

Från Ramberget bjuds det på en slående vy över Göteborg stad. Man kan ta bilen upp eller traska. Enligt sägnen kastade man ut människor för ättestupan här, de sjuka och de gamla som man ville göra sig av med. Ram är ett gammalt ord för korp, vilket det sägs funnits många här, även om det nu mest verkar vara måsar som letar i papperskorgarna. Ramberget ligger på Hisingen och du tar enklast hit med bil alternativt finns även kommunal trafik. Köp med dig en take away-sushi eller kaffe och slå dig ner och spana på staden på G.

Skatås

Motionscentralen Skatås bjuder på många fina slingor. Här finns  distanser för alla smaker mellan 2-18 km, och frisbeegolf och gymanläggning för den som föredrar annat. I anslutning finner man även lilla och stora Delsjön där man kan både bada eller hyra kanot. Skatås ligger inte långt från centrala göteborg, bortanför Örgryte. Det går att ta sig med spårvagn men det är en liten bit att gå från hållplatsen. 

Änggårdsbergen

Änggårdsbergen är för mig ett ganska outforskat område, det är sällan vi väljer att åka hit om jag ska vara ärlig. Kanske för att det ligger så centralt, vilket är en fördel för de som bor i stan och som vill springa och promenera i skogen. 

Vingavingajpg

I somras tog vi oss i kragen och åkte ut till Vinga - känns märkligt att bo och vara uppvuxen i Göteborg utan att ha varit på Vinga! Vi tajmade in en av de bästa dagarna vädermässigt, tog en promenad över den lilla ön, solade, badade och åt vår matsäck. Vi spanade sedan in fyren med tillhörande sjömärke så kallad båk. Ön är idag naturreservat, Evert Taube växte upp på ön då hans pappa arbetade som fyrmästare här, men idag finns det inga bosatta på ön. Det finns en kiosk för den som är sugen på glass. Hit kommer man enklast med båttur från Hönö Klåva. 

moa ssjpg

Brännö & Galterö

Att ta båten ut till Brännö och promenera ut till Galterö är en riktig somrig utflykt, fortsätt runt Galterö - här kommer man ifrån folkmassorna som kan ha en tendens att finnas under säsong. Det finns gott om badplatser både på Galterö och längs Brännö. Avsluta promenad och bad med en glass på Brännö brygga. Detta är också en klassisker som man bör ha besökt när man kommer från Göteborg! Hit kan man ta sig enkelt med Västtrafiks båtar från Saltholmen. 

IMG_1776JPG

moah 2jpg

Norr om Göteborg

Vettlefjäll

Hit har jag velat åka länge, i över två år tror jag - utan att det blivit av. Jag hörde om området i en konversation i matsalen första gången. Det var först nu under semestern som vi gjorde en dagsutflykt hit. Området är stort och man kan besöka det från flera håll, dels från Angered men även från Surte som vi valde att prova. Om man besöker från Surtehållet lovar jag mindre folk och fina vandringsstigar i områden med flera sjöar som påminner om tjänar och fjällmarker - man tror inte att man är så nära Göteborg! Jag återkom nu under hösten igen, men provade då att besöka från Angeredhållet - fint det med, även om det var något mer människor och mer uppordnade promenadstigar vilket ger en annan typ av känsla. I området finns möjlighet att hyra kanot för den som är intresserad. 

vettlejpg

Fontin (och Bohus fästning & gamla Kungälv)

Under de år vi bodde på Hisingen åkte vi ofta till Fontin som är motionscentral och påminner lite om Skatås fast naturen är mycket vackrare och lugnare enligt min mening. På vägen till Fontin passerar man Bohus fästning och Kungälv centrum. Bohus fästning är även det ett fint område för en kortare promenad runt det lilla grönområdet. I gamla Kungälv så kan man vila trötta fötter på mysiga kaffeér. Ännu längre norrut ligger naturreservatet Svartedalen där vi var för några veckor sedan - en favorit hos oss! 

skogenjpg

svampar 2jpg

Risvedens naturreservat

Risvedens naturreservat hittar man i höjd med Älvängen norr om Göteborg, och det tillhör de mindre välkända naturområdena skulle jag säga då det inte är alls är särskilt lätthittat, men desto mysigare att vandra i då man får ha skogen lite mer för sig själv. 

Vill du läsa mer?

Naturområden & utflyktstips runt Göteborg - del 2
26 badplatser i Göteborg
Vandra Bohusleden - etapp 9 & 10