Här och nu -tredje & sista delen om Mindfulness

Det är inte imorgon, senare idag utan här och nu. Det som varit kan vi inte påverka, och det som kommer gör sig inte bättre med oro. Se framtiden med tillförsikt. Idag var sista tillfället för mig på kursen inom mindfulness som löpt under två månader. Vi har varit en jättehärlig grupp där vi utbytt erfarenheter med varandra och fått möjlighet att träffa likasinnade. Det känns tråkigt att det var sista gången. Man kan fråga sig vad som händer inom oss om man inte lever i nuet där man är? Vart leder det att ständigt längta bort, jäkta eller tänka på nästa steg? Idag tänkte jag dela med mig av lite tips för att öka mindfulnessen i din vardag.

Om vikten av återhämtning

Vi mår inte bra av all den kognitiva stress som samhället ställer på oss idag. Där vi inte möjliggörs den återhämtning vi har behov av.

Ständig uppkoppling och närvaro är något som förväntas i samhället idag.

Till följd skjuter sjukskrivningarna i höjden, allt fler går in i väggen eller får utmattning. Idag hotas vi inte på samma sätt som förr, men vi får inte heller samma återhämtning som då. Vi orkar inte leva i ständig effektivitet utan luckor, tomrum och luft i livet. Oplanerad tid där man bara kan vara. Vi behöver minimera kontrollen vi har över våra liv och sluta forcera framåt.

Hur lever jag mer mindful i vardagen?

Det räcker med att börja smått, uppmärksamma hur kroppen känns idag. Är den pigg, trött, glad eller stel? Känn bara in utan att värdera. Se rödljuset eller kön på Ica som en möjlighet att få gå in lite i dig själv, känna in situationen och andas.

Ett varande istället för ett görande. Gör dig själv till åskådare och betrakta omgivningen med medvetenhet och intresse.

Se på saker som om du gjorde de för första gången, uppmärksamma den vanliga vägen du tar till jobbet. Vad skiljer sig idag? Hur ser träden ut? Var medveten om platsen du befinner dig på och låt inte autopiloten slå på.

Ta för vana att göra en sak i taget, oavsett om det är på jobbet eller hemma. Gör inte mer än en sak åt gången. Pratar du med någon, var där -närvarande i vad personen har att säga till dig. Borstar du tänderna, gör enbart det och passa inte på att lägga in en maskin tvätt eller packa väskan för morgondagen.

Man läser om många som genom yoga eller meditation funnit balansen i livet. Detta är också en typ av mindfulness som kan passa bättre för en del som har svårt för att "bara sitta och glo". För mig som är rastlös och har stort behov av rörelse är yoga ett bra alternativ, där möjliggörs rörelse i kombination med mindfulness och andning.

img_2253jpg
Bohusläns klippor är en av mina återhämtande platser, både mentalt och fysiskt.

Övningar att göra hemma

Det finns mängder med övningar att tillämpa inom området. Personligen vill jag försöka implementera förhållningsättet "mindful" i livet istället för att införa övningar, vilket jag kan uppleva som kravfyllt. Men det kan vara en bra start för att komma igång. Här är exempel på några som vi har fått lära oss under kursen, jag har inte provat alla själv. Men de jag har provat tycker har varit givande för mig.

Kroppsscanning är en typisk övning inom mindfulness, där man uppmärksammar hur de olika delarna i kroppen känns. Den kan göras strukturerarat genom att man går igenom hela kroppen från tå till topp, men kan också genomföras ostrukturerat med hjälp av coachning. Den coachade varianten hjälper dig behålla fokus på övningen, och minskar möjligheten att tankarna vandrar iväg på annat håll eftersom du inte innan vet vilken kroppsdel som du ska ”känna in” och uppmärksamma.

Andningsmeditation, kan utföras på flera olika sätt men fördelen är att du kan utföra den var som helst. Slut ögonen och ta medvetet djupa andetag för att komma ner i varv och hitta lugnet. 5-10min om dagen kan räcka för att uppnå en förändring.   

Din återhämtande plats, att ha ett eget mentalt andrum kan hjälpa en att komma ner i varv i en pressad situation. Det kan vara en verklig plats som du finner ro och återhämtning vid eller ett ställe som bara finns inom dig. Hit kan du gå i tanken för att hitta lugn, kraft eller energi.

Russinövningen innebär mindful eating, använd alla sinnen när du äter. Lukta, vad händer inom dig? Titta, lyssna och tillslut smaka.  

Gående meditation, innebär att du går betydligt långsammare än du brukar och uppmärksammar varje steg. Hur känns nedsättningen? Hur känns fotavtrycket? Kan du känna ryggradens rörelse?

Det finns även flera appar som har coachande övningar för den som har svårt att tillämpa övning på egen hand, exempel på en bra är Headspace.

Vill du läsa mer?

Här är första delen i serien om mindfulness som handlar om acceptans.
Den andra delen om grunderna inom mindfulness hittar du här
Fler inlägg på samma tema under kategorin Att resa inåt

Delar av informationen jag delger er har jag tillhandahållit på kursen jag går genom företaget Fungera.