Fricampa i Europa - tips & bra att tänka på

 Inlägget är sponsrat i samarbete med Housecar.
Åsikter, upplevelser och tankar är mina egna.

Fricampa i Europa - tips & bra att tänka på

Egentligen har det aldrig varit en stor dröm, det här med vanlife. Men det har funnits där i bakhuvudet hela tiden. Men vi har liksom skjutit det framför oss, alltid sagt att det skulle ju vara nice med en egen van att resa runt i.

Många lever ju i sina vans i längre perioder eller till och med på heltid, medan andra använder den mestadels på semestrar och helger. Vi har provat det där med att resa på obestämd tid, och vi har tänkt använda vår van för att enklare möjliggöra att resa runt med bebis och hund. Vi hade troligen aldrig skaffat oss en van annars.

Vi hade nog fortsatt resa på vårt vis, det vill säga med ryggsäck, enklare vandrarhem, tälta och med fötterna som mestadels hjälp i kombination med kommunikationsmedel förstås. Jag har alltid vetat att jag vill resa under föräldraledigheten, men med hund blir det en extra faktor att ta hänsyn till - och vi vill ju resa länge - och vi vill ju helst ha med honom.

Vi funderade flera vändor vad som var bäst för oss, och tänkte att vi först skulle hyra en mindre husbil eller campervan genom Housecar. Det kändes tryggt då man genom dem erbjuds försäkring/väghjälp som gäller i hela Europa oavsett fordonets ålder (tom på ombyggda vans!). Vi var till och med och tittade på en campervan vi hittade på Housecar för att kolla så Loves barnstol gick in i baksätet. Men efter en del funderande kom vi fram till att vi ville ha en egen istället, dels för den långa resa vi planerar och dels för att slippa vara bundna rent tidsmässigt. Planen är att i framtiden kanske även hyra ut den under tider då vi själva inte använder den.

IMG_20190928_190825_resized_20191006_022738383 2jpg

Vad gäller - var får man fricampa? Läs på, läs på, läs på!

Lite som när du ska resa med flyg och du kollar upp om det behövs visum och vilka inreseregler som gäller till destinationen du ska. På samma sätt är det bra att ha koll på om du får fricampa i landet alls, var du får göra det och om det är olika regler under olika säsonger.

I Sverige är det tillåtet att stå parkerad med husbil i 24h på en parkering och rastplats för att övernatta i den, om det inte finns något som säger att det är förbjudet. På vardagar gäller 24h och under helgen är det okej att stå kvar till nästa helgfria dag. Att tänka på här är att parkera inte är samma sak som att campa, du bör därför inte dra ut stolar, bord och markis utan hålla dig till att stealth campa.

I Sverige finns också den så kallade Terrängkörningslagen, vilket innebär att du inte får parkera på till exempel skog, vid stränder osv. Det är dock okej att stå på platser med underlag som grus, asfalt eller annat som inte naturen tar skada av.  

Utöver det finns det också lokala bestämmelser och föreskrifter i både Sverige och Europa att ha koll på. I Nederländerna, Tjeckien, Polen och Slovenien är det tex. helt förbjudet att fricampa på allmän mark. Vill man fricampa i dessa länder får man läsa på ytterligare och kanske stämma av med markägare om det är okej att hyra plats hos den som äger marken. I en del länder kan hela områden vara förbjudna att fricampa i – Tyrolen i Österrike är ett sådant exempel. Det är också vanligt att hela städer med omkringliggande radie i Europa har förbud för fricamping.

Läs mer - Regler & tips för fricamping i Sverige & Norden

IMG_20220209_180831 2jpg

Vad är en bra plats för fricamping? Hur hittar jag bra platser att fricampa på?

En bra plats för fricamping är som att ge råd om friluftsutrustning, en destination för en resa eller tipsa om vad som helst. Olika saker passar olika människor. Och ofta är det tillfälligheter som gör hur mycket vi tycker om platser och hur vi upplever den.  

Att hitta bra platser för fricamping är lite som att backpacka - att försöka hitta de där guldkornen som precis blommat upp men som ingen ännu hittat till.

Det finns många appar som tex. Park4night för att hitta bra ställen för natten, det finns ett flertal olika appar i kategorin. Där hittar man tips från människor om platser de själva fricampat på, information om tex. möjlighet till toalett och andra faciliteter. Att tänka på här är att människor kan tipsa om platser där det inte är tillåtet att stå för natten!

Nackdelen är att dessa platser ofta är populära och att många fricampare samlas på samma plats. I Europa är det generellt hårdare regler kring fricamping än i Sverige, troligen pga. den problematik det medfört att alltför många fricampare står på en och samma plats under längre perioder.

Mitt bästa tips är att ta del av andra fricampares tips längs vägen – det är så vi hittat de bästa destinationerna under våra långresor. Under tidigare långresor har en trogen vän varit maps.me, fördelen med just den kartappen är att du kan ladda ner kartorna offline. Naturkartan är en annan bra app om man är sugen på att upptäcka fina naturområden, dock vet jag inte om den är aktuell på andra platser än i Sverige.

Läs mer - Vad är det som gör en destination bra?

IMG_20190929_173906_resized_20191006_022832428 2jpg


IMG_20191001_175036_resized_20191006_023209144 2jpg

Tänk på säkerhet & risker – räcker det att lyssna på magkänslan?

Vi har tidigare rest runt i Central- och Sydamerika i drygt ett år. Sydamerika och även Centralamerika är områden med rykte om hög kriminalitet. Därifrån tar vi med oss mycket erfarenheter vad gäller säkerhet och kriminalitet.

Läs mer - Säkerhet & kriminalitet i Sydamerika 

Min upplevelse är det många gånger räcker gott med sunt förnuft och att lyssna på magkänslan. Att tänka på klädkod, tider du vistats på platser och att vara påläst. Men givetvis kan man råka ut för olyckor och ha otur. När man fricampar kan det vara bra att ha hittat en plats för natten innan det mörknar och på så vis känna in stället – se vad för människor som vistas där, hur är känslan på platsen osv.

Det är också klokt att vara påläst kring var riskerna för inbrott och stöld finns, men ändå inte lyssna för mycket på historierna. Kanske är det inte så genomtänkt att ställa sig längs med Autobahn mitt i natten... Om man är osäker kan man välja att placera sig på platser där det finns andra fricampare.

Eftersom vi har hund känner vi oss väldigt trygga med att han kommer larma om någon närmar sig bilen eller om han tycker att något är obehagligt.

När vi ändå är inne på säkerhet och risker, glöm inte bort att se över försäkring både på dig och fordonet när du reser i längre perioder. Vanligtvis ingår det 45 dagar reseförsäkring i hemförsäkringen men om du reser längre än så kan du behöva lösa en extern reseförsäkring för sällskapet som reser. Det är också bra att ha med sig Försäkringskassans EU-kort (det europeiska sjukförsäkringskortet) om du skulle bli sjuk på resan.

Om du reser länge kan det vara smart att registrera dig på svensklistan på UDs hemsida, då kan myndigheter veta i vilket land du befinner dig om det skulle hända något tex. en naturkatastrof, terrordåd eller annat.

IMG_20220212_104231jpg

När är det bäst att åka? – Att resa i rätt tid kan vara avgörande för hela upplevelsen

Alla kanske inte har möjligheten att styra när ledigheten infaller men om du har det tänk efter en extra gång. Vi planerar att resa drygt två månader i Europa innan högsäsongen under våren och försommaren, sedan köra en mellanlandning hemma och resa i Sverige under sommaren.

De gånger vi har tajmat skarven för högsäsong antingen innan eller efter har varit fantastiska upplevelser från platser som människor vittnar om är helt överbefolkade på säsong – att resa i rätt tid kan vara helt avgörande för upplevelsen!

Ta hand om jorden, naturen och skräpet!  

Generellt är det hårdare regler kring fricamping i Europa än vad det är i Sverige – och det beror på att det finns en problematik kring att många nyttjar naturen och platser utan att ta hand om den. Snälla, ta hand om ditt skräp och naturen!

För mig är det viktigt att ta hand om naturen och inte lämna efter mig någonting. Tyvärr är detta ett stort problem i Europa, vilket gjort att fricampare har ett dåligt rykte - tråkigt tycker jag! Därför känns det viktigt att lyfta att när man tar del av naturen och allt det fina den ger, så är det viktigt att vi också tar hand om det på de sätt vi kan och det minsta vi kan göra är att inte efterlämna något på de platser vi besöker, både för naturen men också för de som kommer efter oss.

Relaterade inlägg

Köpa Campervan - vi har köpt van!
Vandringarna jag drömmer om mest just nu
Fler inlägg från kategorin Europa