Säkerhet & kriminalitet i Sydamerika

Säkerhet & kriminalitet i Sydamerika

Rent statistiskt är sydamerikanska storstäder oroligare och har högre kriminalitet än till exempel de europeiska. Det innebär inte att du kommer bli pistolhotad så fort du kliver av flygplanet, vilket många gånger är lite bilden vi har av Sydamerika som kontinent. Det är synd – du behöver inte vara mer orolig här än någon annanstans. Men det förekommer kriminalitet här, men med sunt förnuft och genom att vara påläst kan man undkomma det. 

Jag kan själv se tillbaka på hur jag kände inför vårt år i Central- och Sydamerika. Bilden jag har idag är inte samma uppmålade bild som jag hade innan avfärd. 

De vanligaste brotten som turister blir utsatta för är rån eller att man blir lurad, där syftet för rånaren oftast är att skaffa sig lite snabba, enkla pengar. Rån sker oftast obemärkt, snabbt och smidigt i folksamlingar eller vid metrostationer. Det är oftast inte förrän senare offret märker att man blivit av med pengar eller andra värdesaker. 

DSCN0482JPG

10 tips - Vad ska man tänka på?

Jag har listat saker att tänka på samt några vanligt förekommande knep, lurmetoder och råntekniker som jag tänker att det kan vara bra att ha i bakhuvudet inför en resa till Sydamerika. 

  • Genom att alltid ha väskan/ryggsäcken på magen minimerar du risken för att bli rånad. Det behöver dock inte innebära att du är helt säker för det, du kan läsa om våra erfarenheter nedan.

  • Visa inte upp smycken, värdesaker och dyra kameror i folkmassor. Smält in och var strategisk. Självklart kanske det är lite svårt att smälta in helt, men genom rätt klädval och mindre accessoarer så minimerar du risken avsevärt. Jag vet inte hur många gånger vi såg turister gå runt med kameran runt halsen eller flashande av dyra smycken?! Många inser inte hur vanligt förekommande rån faktiskt är, och tänker kanske ”att det händer inte mig”. 

  • När du äter på restaurang/café ha alltid koll på var du har väskan, och ha den helst inte på golvet. På en del matställen kan man låsa fast väskan i stolen med en läderrem. 

  • Detta gäller även på bussar, en vanligt trick är att ryggsäckar skärs upp med kniv för att rånaren ska kunna ta del av innehållet, detta ska tydligen vara särskilt vanligt i Ecuador. 

  • Även andra metoder på just bussar är vanligt, det kan också vara så att tjuven i fråga krälar på golvet i bagageutrymmet för att ta del av saker av värde, ha därför alltid det viktigaste i en liten ryggsäck inne i bussen. 

  • Det så kallade ketchuptricket är också en metod som används flitigt, vilket innebär att någon låtsas spilla på dig och det kommer då flera personer för att hjälpa dig, utan att märka blir du rånad på köpet. Denna metod kan ha olika skepnader, men är i grunden den samma, någon tar din uppmärksamhet medan någon annan tar dina värdesaker. 

  • Vanligt förekommande är även mopedryckare som snabbt och skickligt rycker väskor, halsband och kameror. 

  • Ett grundläggande tips är att vara påläst till den stad du kommer till, var är det okej att vistas och var är inte okej att gå på kvällen? Lonley planet är bra på att ha uppdaterad information om detta.

  • Ta taxi på kvällen om du inte känner dig trygg med att gå ute eller inte har koll på var man inte ska gå.

  • Sedelbyte är också ett vanligt förekommande fenomen som oftast innebär att taxichaufförer, kiosker och dylikt snabbt byter din skadade sedel mot en falsk som de sedan hävdar inte är giltig p.g.a. att den är trasig. Du betalar därmed det dubbla. 

handla 2jpg
Högsta säkerhet råder för att handla här! 

Våra erfarenheter & de gånger då det ändå gick bra, men kunde gått värre

Mamma blev rånad i Santiago, Chile
Vi var inte med om några större incidenter under vår årslånga resa i Central- och Sydamerika. Jag trodde och gick nästan in med inställningen om att ”vi kommer bli rånade, någongång”. Men nej, vi klarade oss ifrån det. Dock blev mamma av med plånboken på tunnelbanan i Santiago när de var och hälsade på oss, detta trots att hon bar ryggsäcken på magen och trots att vi stod något samlade på tunnelbanevagnen. Vi märkte det inte förrän när vi skulle betala på lunchen någon timme senare, och förstod såklart direkt när det hade skett. En person hade stött in i mamma något kraftigt, vilket gjorde att både jag och mamma reagerade på det. Blixtsnabbt hade såklart personens kompanjon tagit mammas plånbok som låg i det stora facket på ryggsäcken. 

Busstricket i Panama
Redan under vår andra vecka i Panama blev jag av med ett par nya terrängskor. Detta skedde under en bussfärd där jag fäst skorna på utsidan av min ryggsäck. Bussens bagageutrymme var anslutet till bussens övriga platser, vilket innebär att gästerna längst bak i bussen kunde sno åt sig vad de kände för. Den största förlusten var dock mina personligt utformade inlägg som låg i skorna!

Vistades i fel område i Valparaiso, Chile 
Detta var också under veckorna då familjen var på besök. Vi hade varit i ett område som var välbesökt av turister och tänkte gena till vårt boende som ju inte borde ligga så långt bort, istället för att gå genom centrum och hamnen. Det skulle vi inte gjort, skumma områden kan ligga vägg i vägg med de välbesökta turistområdena. Vi fattade först i efterhand alla de varningssignaler som både busschaufför och personer vi mötte vinkat och varnat oss med. När vi gick in i en shop för att köpa lite vatten skällde butiksbiträdet nästintill ut oss efter noter och undrade vad vi i helsike gjorde här?! Vi tog en taxi därifrån direkt på gatan så fort vi lämnat butiken med kommentaren från busschauffören "you're very, very, very lucky!"

Våra medresenärer som blev bestulna i Bolivia 
Under våra dagar i saltöknen i Bolivia var vi en fem personer som delade en bil under tre dagar. Vi gjorde många stopp längs vägen, och gick ut och in ur bilen hela tiden. En av tjejerna gjorde misstaget att lämna sin plånbok i bilen, vilket resulterade i att hon blev bestulen på en ganska stor summa kontanter. Vi trodde alla att det var vår chaufför, men eftersom det var flera bilar på en del av stoppen kunde vi inte vara helt säkra. Lämna aldrig värdesaker någonstans och lita inte heller på människor som du precis träffat!

Britterna som hamnade mitt i en skottlossning 
Givetvis så kan grövre rån förekomma, men detta sker oftast inte på öppen gata, utan i så fall på sidostråk och ödsligare platser. Vi träffade ett par britter som valde att åka ut och besöka och bo i en favela i Rio. De hade hyrt en Airbnb-lägenhet i en favela som sades vara säker för turister. Det hela slutade inte så roligt då den angränsande favelan gjorde uppror och skottlossning utbröt och våra vänner hamnade mitt i detta. Även om de inte var måltavlor kan alltid olyckor förekomma, vilket ställer krav på resenärer att ha uppsikt och koll på hur/när/var vi vistas. 

Utöver dessa exempel har vi blivit bestulna på en filterflaska i norra Chile, gått in i fel områden i både Granada i Nicaragua och i Panama City. Ställen där man absolut inte skulle gå, i det ena fallet sa polisen till oss att lämna. I det andra kände vi själva att här borde vi inte vara, även detta område låg precis vägg i vägg med den gamla välbesökta stadsdelen. 

Vi hörde om fler rån och kapningar givetvis, främst i den sk. Norra triangeln i Centralamerika. Man ska ha klart för sig att det kan hända, men att man också kan påverka mycket av det själv genom sunt förnuft, tidpunkter och platser man vistas på. Men på det stora hela hände det oss inte särskilt mycket. 

Jag hoppas att den här informationen inte skrämt dig att upptäcka Sydamerika, utan snarare att du känner dig mer trygg hur du ska hantera situationen! 

DSCN0372JPG

Du kanske också gillar

Känns det säkert att resa där? 

Fler inlägg om Sydamerika