Checklista: att packa & preppa inför resan - tips att tänka på

Inlägget är betalt i samarbete med SmartaSaker.
Åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.

Förberedelser inför resan – vad ska man tänka på?

Våren rusar och snart är vi inne i sommar och sommarsemester – kanske har flera av er redan planerat in resor, upplevelser och vandringar inför i sommar. Eller så fungerar du som jag, håller det lite mer öppet och spontat. Vi kommer att resa i väg med vanen för ett Europatripp nu under maj/juni innan de flesta har semester – för att utforska mer av Sverige under sommaren.

Oavsett, sommaren står snart i antågande och det är dags att planera semestern – här kommer lite prepp- och packningstips att tänka på inför och under resan i sommar. Det här är inte en komplett packningslista för i min värld finns ingen sådan, utan allt beror på behov och situation. 

Packa smart & välj rätt väska för ändamålet

Det händer inte mig tänker du, och sannolikheten är kanske inte så stor. Men om du ska flyga till ditt resmål kan det i värsta fall hända att väskorna inte kommer fram. Det kan vara klokt med ett extra ombyte (ev. hygienartiklar, laddare och annat du vill ha första dagarna) i handbagaget om olyckan skulle vara framme. Jag tänker att någon gång händer det ju, - det hände oss på en resa till Venezuela för flera år sedan. Här är en del försäkringsbolag väldigt snabba med att betala ut ersättning, så man kan köpa sig de saker man behöver tills väskorna kommer fram.

Ska du vandra, på weekend eller solsemester? Olika syften kräver olika typer av väskor eller packning givetvis. Det kan låta ganska självklart, men till och med den bästa kan missa här. Jag har sett otaliga människor som rest för sol och bad till diverse paradisöar och stränder med rullväska – och som de slitit med att släpa dessa i sanden, upp för bergsvägarna eller i/ur de små båtarna. Mitt val faller nästan alltid på ryggsäck, om jag inte vet att jag endast kommer befinna mig i en stad, vilket är mycket sällan. 

IMG_20220429_092356 2jpg

Skapa ordning & reda bland prylar med hjälp av packpåsar

Packpåsar har vi använt så länge jag kan minnas, eftersom vi oftast reser med ryggsäck så skapar det betydligt mer ordning om man har prylarna i olika påsar - då vet man att strumporna är i den gula eller den minsta påsen och slipper rota igenom hela ryggsäcken efter ett par torra eller varmare strumpor.

Detta är ett lika bra tips vid resa med resväska – det skapar ordning och reda och underlättar att hitta det du är på jakt efter. Just de här packpåsarna är mer lämpande för resväskan, vilket är perfekt om du ska flyga eller åka på solsemester. Måtten känns genomtänka för både resväska och innehåll. I nuläget tänker jag att vi kommer att använda våra för ordning och reda i vanen!

IMG_20220429_092151 2jpg

IMG_20220429_092033 2jpg

EU-sjukförsäkringskort – underlättar om du blir sjuk på resan

Om du planerar att resa i Europa i sommar – se då till att beställ det europeiska sjukförsäkringskortet via Försäkringskassan. Det underlättar om du blir sjuk på resan och ger dig rätt till nödvändig sjukvård i länder inom EU, samt Schweiz och Storbritannien. EU-kortet kostar ingenting och är giltigt i 3 år. Tänk på att beställa ditt EU-kort med god framförhållning.  

Läs mer – Antigua - välkomnar oss med sjukstuga

Se över din reseförsäkring – om olyckan är framme

I hemförsäkringen ingår vanligen 45 dagar reseförsäkring, men dubbelkolla vad som gäller för dig. Om du är borta längre behöver du förlänga den manuellt för ytterligare en avgift, alternativt skaffa en extern reseförsäkring.  

Säkerhet på resan – skydda dig från eventuella bedrägerier 

Vi märkte det inte förrän vi skulle betala lunchen någon timme senare, och förstod direkt när det hade skett. En person hade stött in i oss något kraftigt, vilket gjorde att både jag och mamma reagerade på det. Blixtsnabbt hade personens kompanjon tagit mammas plånbok som låg i det stora facket på ryggsäcken.

Mycket kan hända på resa - och många gånger räcker sunt förnuft och att vara förberedd för att undvika bedrägerier, rån eller olyckor. Genom att ha koll innan kan du minimera risken för tråkigheter på resan.

Tänk över hur du förvarar värdesaker - skylta ogärna med dem. I en del länder är det också klokt att tänka över klädkod, dvs. hur du klär dig. Att smälta in mer och inte skylta så mycket med värdesaker eller att du t.ex. är turist.

Det kan också vara klokt att ha ett extra kreditkort om du mot förmodan skulle förlora ditt. 

Ett RFID-skydd är en säkerhet mot skimning - en form av kontokortsbedrägeri som blir allt vanligare. RFID, kan också kallas NFC, är en teknik som möjliggör trådlös scanning av exempelvis pass och kontokort. Att förvara kontokort och pass i ett skimsäkert fodral kan skydda dig från tråkigheter på resan. RFID-skyddet har en insydd säkerhetsfilm som blockar alla oförutsedda intrång. 

Läs mer - Om våra erfarenheter & upplevelser kring säkerhet & kriminalitet i Sydamerika

IMG_20220429_094118 2jpg

IMG_20220429_094135 2jpg

Ha koll på lägesstatusen på ditt resmål - UDs app Resklar & Svensklistan

Om man är borta under en längre period kan det vara en god idé att skriva upp sig på den så kallade svensklistan och ange var eller i vilket land du befinner dig. Detta är bra vid en olycka (tex. naturkatastrof eller terrordåd), då vet myndigheter i Sverige att du befinner dig i det drabbade landet. Här kan du läsa mer om och anmäla dig till Svensklistan.

I UDs app Resklar kan du hålla dig uppdaterad om information på ditt resmål, vad som gäller och få råd och rekommendationer om du skulle hamna i en nödsituation när du är på ditt resmål.

Andra nödvändiga & bra saker att tänka på:

 • Pass 
 • Ev. dokument/bekräftelser för inresa/bokningar etc.
 • Ev. visum beroende på resmål 
 • Ev. reseadapter beroende på resmål
 • Ev. vaccinationer beroende på resmål 
 • Nödvändiga mediciner, läkemedel, första hjälpen kit och litet resapotek (ex. Dimor mot diarré, värktabletter, allergitabletter och handsprit.)
 • Försäkringsbevis för bilen om du ska resa med bil 
 • Telefonnummer till anhöriga
 • Telefonnummer till försäkringsbolag samt försäkringsnummer och ev. försäkringsbevis  
 • Telefonnummer till din bank samt för att spärra kontokort 
 • Kopia på pass och extra visumfoton på dig (kan vara bra om du reser runt länge)
Läs mer - Varför du inte ska sola utan handduk!

IMG_20220429_093709 2jpg

IMG_20220429_095145 2jpg

Saker som vi alltid har med oss i vanen eller på resa

När det gäller mina egna guide-inlägg händer det att jag återkommer till dem för att kolla upp saker som jag själv glömmer. Det känns som detta skulle kunna bli ett sådant inlägg – ett inlägg att återkomma till för att slippa skriva en ny lista varje gång.

Jag kommer avsluta med en kort packningslista över saker som vi alltid kommer ha i vanen, och som vi oftast har med oss på resande fot. Men som jag tog upp i inledningen - packlistor är individuella både vad gäller personlighet, behov och typ av resa. Eftersom vi vill ha möjlighet till friluftsliv var vi än kommer har vi med oss lite mer prylar av den varan. 
 • Solglasögon, badkläder och keps
 • Solkräm 
 • Myggmedel
 • Kamera 
 • Laddare
 • Anteckningsbok - jag älskar att skriva och gärna för hand
 • Gosiga duntäcken att vakna med i bilen
 • Vattentät högtalare - en trevlig pryl att ha med sig som höjer stämningen. Extra bra med en vattentålig sådan om solsemester är i sikte, eller som för oss när man har både hund och bebis med sig. 
 • Filterflaska - en superbra grej som vi använt oss mycket av under våra långresor!
 • Vandringskängor och sköna skor 
 • Ryggsäckar för både dagstur och längre turer över flera dagar
 • Stormkök 
 • Resehanddukar
 • Pannlampa
 • Myskläder, underställ, varma strumpor, mössa etc.
 • Friluftskläder 
 • Tält, liggunderlag och sovsäck 

DSCN8980JPG

Relaterade inlägg

Lifestraw – att kunna dricka vattnet var som helst i världen!
Backpacker eller suitcaser? - Vem är du när du reser?