Vi har infört lite regler här hemma

I perioder är jag som fastklistrad vid social media och min telefon, hjärnan slukar scrollandet och det blir som ett beroende som jag vet att jag inte mår bra utav. Andra perioder är jag utan telefonen långa perioder och jag vet hur bra jag mår av att minimera social uppkoppling och digital närvaro. Och att istället rika uppmärksamheten inåt mot mig själv eller på det som faktiskt är värt att få min uppmärksamhet. I samband med min hektiska jobbperiod i höstas hade jag i oktober en social media detox på ca. 4 veckor – alltså det var verkligen så skönt och härligt! Vi såg när Anders Hansen intervjuades i Skavlan härom veckan och han pratade om sin nya bok och vad just skärmar gör med våra hjärnor, vilken påtaglig stress det är för oss.

Vi har diskuterat det tidigare här hemma, men närmade oss ämnet igen, extra lägligt efter min hälsohelg i Dalarna då jag verkligen landat och reflekterat kring hur jag vill leva mitt liv och vad som är viktigt. Idag lever vi i ett samhälle där vi premierar görandet och duktigheten - men för att kunna prestera så som samhället faktiskt kräver av oss behöver vi också varandet. Här tror jag telefon och social uppkoppling kan vara en av lösningarna eller åtminstone ett steg på vägen.

DSC_0227JPG

Här är våra regler för skärmanvändande

Vi kom fram till följande riktlinjer (mycket av det gör vi redan idag), men mer för att ha som en påminnelse de dagar då man kanske inte har kraften att stå emot sig själv.

  • Inga telefoner i sovrummet. (vilket krävet att vi köper väckarklockor).
  • Minimera skärmtid innan läggdags/på kvällen efter 20-21.
  • Lägg undan telefonen när du är upptagen med annan skärm så som dator, tv, tv-spel. En skärm åt gången räcker! 
  • Fixa sovplatser för våra telefoner där de kan vila.
  • Ingen telefon vid middag, toalett, hemkomst och samtal med varandra. 
  • Avstå onödigt scrollande/social media/uppkoppling.
  • Fundera kring och bestäm dig för hur/när/varför du använder telefon och social media. Vad är syftet?  
DSC_0211JPG
I veckan gick jag och köpte varsin väckarklocka - så enkel och simpel som möjligt var syftet.

Om du har läst enda hit skickar jag med dig lite frågor att reflektera över,

Är du medveten om hur du använder din telefon och social media?
Vad är ditt syfte med att använda social media?
Vad ger det dig att använda social media?
Riktar du din uppmärksamhet på det som du faktiskt vill, eller hamnar du i slentrian på social media?
Vart vill du ha ditt fokus?
Hur kommer du dit?

Sedan skulle jag vilja utmana dig i att faktiskt våga tänka på det här ämnet och släppa telefonen, se vilka möjligheter det öppnar att avstå. Vad du går miste om när det verkliga livet rullar utanför scrollandet! 

DSC_0222JPG

En telefonkram är kanske inte att föredra i en redan materiell värld...