Vad jag lärt mig under året & vad jag är stolt över från året som gått

Inför det kommande året som vi nu mer än väl har klivit in i, så summerade jag året som varit och la riktning och grund för det nya året – och hur jag vill leva det. Detta gjorde jag med hjälp av Year Compass, för att enklare staka ut en riktning, lyssna till mig själv och mina behov. Men också för att säkerställa att jag går den väg jag vill. Att jag lever det liv jag vill. 

I samband med min Year Compass och det nya året satte jag upp målet att börja och lära mig meditera regelbundet, samt prioritera rörelseträningen, yogan och medvetenheten i det jag gör. Jag kan uppleva det svårt att i vardagen få till detta själv - att sätta tonen för dagen och säkerställa fokus. Jag är en enormt impulsstyrd människa och styrs nästan helt och hållet av mina impulser, men med yogans hjälp blir jag mer mottaglig att styra uppmärksamheten dit jag vill och lyssna efter mina verkliga behov.

2018 blev inte alls så som jag hade tänkt mig. Egentligen har min kropp protesterat hela tiden, signalerat och alarmerat att den inte trivs i den stressiga miljön jag befunnit mig i, och den vardag jag utsatt mig för. Idag tackar jag mig själv för att jag stoppade i tid. För att jag tog mig hit och för att jag gör mitt bästa.  

Jag tänker faktiskt med inspiration från Lofsan ta efter vad jag mest stolt över från 2018, att fira framgångarna och se vad som faktiskt gick som jag ville istället för att bara blicka på det som jag vill uppnå eller det som inte gick så som jag ville. 

På tal om svenskhet och Jantelagen så utmanar jag mig att faktiskt börja fem meningar med "jag är stolt över..."
 • Jag är stolt (och oroligt glad) över att vi äntligen flyttat in i vår nybyggda lägenhet, det känns så bra och vi trivs så bra! (Vi ska inte flytta nu på ett tag.)
 • Jag är stolt över att jag klarat av den höga arbetsbelastning och allt som krävts av mig i min arbetsroll, trots ganska svåra förutsättningar har jag verkligen gjort en bra insats och utvecklats på många plan - så tack till mig själv! 
 • Jag är stolt över att ha sprungit 30km kuperad "terräng"-ish, Lidingöloppet. 
 • Jag är stolt över att ha omvärderat vad som viktigt och prioriterar annorlunda för att våga satsa på eget. Jag är stolt över att jag satte min gräns och stoppade i tid.
 • Jag är stolt över att jag har en så fin familj och sambo som stöttar mig.

DSC_0348 2JPG

Vad jag lärt mig det senaste året

Det också bra att se över vad vi lärt oss under året som gått. Det känns svårare och punkterna som tas upp behöver nödvändigtvis inte vara sånt som jag lärt mig från start i år, men som jag har utvecklats inom eller bara blivit extra påmind om. 

 • En del människor förstår bara inte. Punkt. 
 • Att bara jag sätter mina gränser för vad jag accepterar och tycker är okej. Och att det är okej att göra det. Om än väldigt svårt. 
 • Du kan inte påverka mycket mer i situationen än dig själv och hur du förhåller dig till den. 
 • Att människor kommer att utnyttja dig för egen vinning. O.A.V.S.E.T.T. V.A.D. 
  "Ta dig själv först - det är ingen annan som gör" som svärmor alltid säger till mig. Jag behöver bli bättre på att ta mig själv i första rummet och inte känna så mycket samvete för andra (som faktiskt inte ska ha det). 
 • Att trots lärdomarna om stress kan man falla i samma grop igen. 
 • Att värna och ta hand om dem som alltid finns där och alltid ställer upp för dig är det viktigaste du kan göra.  

Vill du läsa mer? 

Jag har tidigare skrivit inlägg på samma tema.
Här har jag skrivit vad jag lärt mig under 2016.
Här har jag skrivit vad jag lärt mig under 2017.
Läs gärna mer om den nya generationen - vad händer när generation Y tar över världen? 


Headerfotot är taget av Charlotte Gad.