Sveriges nationalparker - våra besök
Våra besök (hittills) i Sveriges nationalparker
Vi har besökt 14 av landets 30 nationalparker. De flesta har blivit av under det senaste året som också var lite av ett Sverige-år, vilket det ser ut som även 2020 kommer att bli. Första nationalparken besökte jag dock redan 2011. Nedan kommer lite kort om de nationalparker som vi besökt, parkerna är numrerade enligt Naturvårdsverket.
Bild hämtad från Sveriges nationalparker
1. Abisko
Det vita ljuset, det tysta ljudet & upptäckarlusten.
Naturen och miljöerna nästintill berusar och förtrollar.
När drömmen om en natt på fjället gror.
skrev jag på Lycklig & levande efter besöket.
Vi besökte Abisko nationalpark i slutet av juni sommaren 2019 vilket generellt är något innan högsäsong, mindre folk men också en del snö kvar på sina ställen. Det var vår där uppe i norr och blommor och träd var precis utslagna. Under våra dagar i Abisko gjorde vi både dagsturer och en lite längre tur in i parken.
Läs mer – Vandra i Abisko – tips på vandringsturer
2. Stora sjöfallet & 3. Sarek
Stora sjöfallet ligger i världarvet Laponia och är en av
Europas första nationalparker. Det som återstår av fallet idag är idag enbart
4% av det ursprungliga fallet. Nationalparken sammanlänkas med Sarek och Padjelanta
nationalpark.
”Stig upp,
Se dig vida omkring
Andas in den lätta, rena luften.
Stormen brusar,
Fjället dånar,
Inför ovädret”
Paulus Utsi
Under våra dagar i världsarvet Laponia vandrade vi i alla tre parkerna – Stora sjöfallet, Padjelanta och Sarek nationalpark. Jag förstår att de är tre olika nationalparker, för de är väldigt olika till både utseende och upplevelse. Sarek som betyder, den svaga rentjur som gått förlorande ur strid, är den vildaste delen och minst uppstyrd. Här finns inga leder eller utplacerade spångar.
Läs mer - Treparksmötet - en vandring genom Sveriges tre största nationalparker
5. Sonfjället
Trots att vi har stuga bara några mil ifrån Sonfjällets nationalpark har jag inte kommit att besöka parken förrän under 2019. Nationalparken var en av de första i Europa, med syftet att bevara både björnen den unika miljön som då ansågs sårbar.
Sonfjället reser majestätiskt upp sig från långt håll och den karga naturen runt om skapar en häftig känsla. Vi anländer på kvällen och packar ryggsäckarna redo för ett dygn i parken. Vi går ca. 4 km till närmaste vindskydd från norra entrén vid Nyvallen till Storryvålen. Promenaden går längs Sonfjällets östra sida.
skrev jag på Lycklig & levande efter besöket.
Läs mer - Vandring i Sonfjällets nationalpark - ett dygn i landets björntätaste marker
6. Hamra
Hamra nationalpark ligger i närheten av Sonfjällets nationalpark på gränsen mellan Härjedalen och Dalarna. Eller egentligen tillhör det Gävleborg län mer exakt. Parken består av mestadels skog och myrmark varvat med en del vattendrag - den är dock mest känd för sin skog då den äldsta delen av nationalparken är orörd. Vi nöjde oss med ett lunchstopp och tillhörande promenad i parken innan vi fortsatte vår resa uppåt i landet.
Läs mer på Sveriges nationalparkers egen hemsida
13. Norra Kvill
Norra Kvill ligger på gränsen mellan Småland och Östergötland
och vittnar om uråldrig
gammal mossbeklädd skog. Känslan är mystik och troll när du vandrar här. Den är inte heller speciellt stor utan faktiskt en av de minsta nationalparkerna i Sverige. Det räcker gott som en dagsvandring eller dagsutflykt att besöka Norra Kvill. Det kan med fördel kombineras med ett besök i Eksjö som är en av landets tre trästäder.
Läs mer - Upptäck Eksjö & Norra Kvill
16. Padjelanta
Padjelanta har mer mjuka och kulliga landskap i jämförelse med Sareks mer aggresiva utseende. Det är intressant att landskapet kan skilja sig så åt trots att nationalparkerna gränsar till varandra. Padjelantaleden är en av de populära vandringslederna i omgivningen, delar av den igår även i vandringen Treparksmötet som vi gick.
17. Store Mosse
Store Mosse är en sevärd nationalpark, det är häftigt hur det skapar fjällkänsla när man befinner sig i södra Sverige. Store Mosse ligger strax utanför Värnamo i Småland, vilket man inte kan ana när man besöker parken. Parken har drygt 40 km med vandringsleder i olika distanser. Store Mosse är Sydsveriges största myrmarksområde, det var häftigt med den fjällika naturen så söder ut i Sverige. Känslan av kala fjällvidder för verkligen tankarna till fjällvärlden.
Läs mer - Store Mosse nationalpark - info & tips för besök i parken
19. Skuleskogen
Skuleskogens nationalpark ligger vid Höga kusten och är just
nu den destination i Sverige som ökar mest i popularitet. Parken är relativt stor att du kan spendera några dagar här utan att tröttna. Den mest populära delen av parken är Slåttdalsskrevan och utsikten.
Läs mer - Höga kusten & Skuleskogens nationalpark - tips, se & göra
20. Stenshuvud
Den första nationalparken jag besökte var sommaren 2011, jag hade gärna besökt Stenshuvud igen för det känns som om jag inte uppskattade det lika mycket då som jag skulle göra idag. Stenshuvud nationalpark ligger i Skåne längs med kusten en bit söder om Kivik. Parken består av mestadels kuststräcka i kombination med lövskog och hedar. Stenshuvud är själva höjden eller berget som finns i parken.
Läs mer på Sveriges nationalparkers egen hemsida
25. Tresticklan
Tresticklans nationalpark ligger i Dalsland och består av flertalet spricksjöar och ganska kuperad terräng. Det finns några leder att vandra men ett dygn i parken räcker gott för att hinna se det mesta. Det finns även möjlighet att vandra över till Norge om man är nyfiken på det, på Norgesidan är det naturreservat.
Faktum är att Tresticklans nationalpark är den största väglösa orörda skogen i södra Sverige.
Läs mer - Tresticklans nationalpark i Dalsland bland tallskog & spricksjöar
26. Färnebofjärden
Det som karaktäriserar nationalparken är gränsen mellan nordsvensk och sydsvensk natur, då Norrlandsgränsen ligger precis här, men även de stora mängder vatten som den består av - sjöar, forsar och våtmarker täcker stora delar av parken.
Jag skulle vilja se mer av nationalparken då vi bara gjorde
ett kort fikastopp med liten tillhörande promenad här under genomresa förra sommaren. Det var högst spontant och inte alls planerat. Jag tror att parken har så mycket att erbjuda. Nationalparken är tydligen något ökänd för sina mängder mygg – och ja, det
stämde!
Läs mer på Sveriges nationalparkers egen hemsida
27. Söderåsen
Söderåsens nationalpark ligger i nordvästra Skåne och karaktäriseras av själva åsen och bokskogar. Detta är också ett ställe jag gärna skulle besöka igen. Vi besökte nationalparken sommaren 2015, vädret var ganska dåligt och regnade mest hela tiden. Vi trotsade regnet och gick en vandring i parken tillsammans med vår dåvarande fodervärdshund och svärmor i sällskap.
Läs mer på Sveriges nationalparkers egen hemsida
29. Kosterhavet
Nationalparken Kosterhavet ligger utanför Strömstad och är en marin nationalpark, det innebär att majoriteten av den är under vattenytan. Men även en del öar sydväst om Koster innefattas i nationalparken. Öarna Nord- och Sydkoster är inte en del av nationalparken, förutom några partier på Sydkoster.
Jag hade länge velat åka till Kosterhavet, under vår Bohuslän-roadtrip sommaren 2016 blev det äntligen av. Det rekommenderas att man provar snorkelsafari, men vi nöjde oss med att besöka naturumet på grund av det något svala vädret. Vi hyrde även cyklar och såg oss omkring på öarna.
Läs mer på Sveriges nationalparkers egen hemsida
Vilka av våra 14 besökta nationalparker är favoriten?!
Jag tycker egentligen inte alls om att rangordna på det viset, då alla har sin egen charm ur olika synvinklar och beroende på syfte och smak. Men eftersom frågan redan har kommit upp flera gånger får jag göra ett försök att besvara den. För mig personligen var vandringen Treparksmötet (i nationalparkerna Padjelanta, Sarek och Stora sjöfallet) något särskilt speciellt, vilket ni nog redan listat ut. Jag vill även slå ett slag för Sonfjällets nationalpark som ligger i Härjedalen, landskapet som ligger mig extra varmt om hjärtat.
Lästips - resebloggskollegor om Sveriges nationalparker
Det går lite hype på vandringar och friluftsinlägg om Sverige bland resebloggarna just nu - då det troligen blir en Sverigesommar för många av oss. Mina resebloggskollegor har också skrivit om nationalparker i Sverige och även samlat ihop en hejans massa bra länkar till ännu fler inlägg och resebloggar.Jag rekommenderar varmt inlägget som Gunilla på bloggen 4000 mil skrivit och Helenas inlägg på bloggen Oh darling - let's be adventurers. Inläggen skriver båda om Sveriges nationalparker ur ett vidare perspektiv. De skriver om vad en nationalpark är och dess olika naturtyper. De tar även upp alla nationalparker och länkar till ytterligare en massa bra inlägg om besök i de svenska nationalparkerna.
Framöver - vilka nationalparker siktar vi på i det närmaste?
Jag vill såklart besöka alla Sveriges nationalparker någongång, men jag har inte särskilt bråttom. Av de som vi har kvar är jag just nu väldigt sugen på att besöka Fulufjället och Tiveden, vilket också är dem som troligtvis ligger mest i närtid. Jag har också siktat in mig på Töfsingsdalen som tydligen ska vara en av de minst besökta parkerna.
Men även fler av de som ligger i Norrland lockar mig, och även återvända till dem jag inte känner mig klar med/vill återuppleva/gett mersmak. Några av dem är bl.a. Stenshuvud, Söderåsen, Sarek och Färnebofjärden.