Att flytta till Sverige - saker vi tar för givet & svårigheterna med systemet
En av mina sista veckor på jobbet hade vi en kick off. Det var en heldagskonferens om vart vi kommit som företag under året där samtliga avdelningar fick presentera lite kort vad som hänt. Företaget som jag har jobbat på är ett internationellt bolag med rötter och huvudkontor i London.
Vi har under det senaste året fått flertalet nya kollegor från både England, Italien, Makedonien, Polen och Irland, vilket är superroligt och utvecklade på flera plan!
Global mobility
En kollega från vårt team hade förberett en presentation tillsammans med de övriga om hur de upplever Sverige, svenskar och hur lätt (svårt?) det är att flytta hit. Deras framträdande var enormt underhållande och givande för oss alla, inte minst med tanke på att det var riktigt roliga, typiska saker som togs upp om både Sverige och svenskar i allmänhet. Men också för att det gav en insikt kring hur tacksamma vi ska för att vi lever här – alla fördelar som vi varje dag tar för givet.
Bilden är en slide från mina kollegors presentation, kanske bra att veta när man ska flytta till Sverige – för kulturkrockens skull.
Min kollega berättade att han hade googlat på Sverige när han sökt tjänsten här. Förutom informtion om landet, dess befolkning och annan fakta kom det bl.a. upp bilder på små röda stugor med vita knutar, västkusten, kanelbullar, Ikea, Volvo, midsommarstång, Hockey och Håkan Hellström. Han pratade även om de starka banden till Jante-lagen som finns här, att man inte ska tro att man är bättre än någonannan. Landet lagom.
Det kan vara bra att påminna sig om
Saker som de även tog upp var bl.a. de nedan och det var så sunt att bli påmind om detta. Att det faktiskt är saker som är helt normalt för oss, men inte för människor som har en annan referensram och flyttar hit.
- Friskvårdsbidrag och uppmuntran till träning på lunch och tillsammans.
- Fri frukt, kaffe och te på arbetsplatsen.
- Hög ersättning för de arbete vi utför.
- Möjlighet till flextid (hos oss).
- De fördelar som finns med föräldraledighet.
- Naturen och nyttjandet av allemansrätten.
- Cykelmöjligheter i innerstan.
Men de tog även upp svårigheterna med systemet, och allt administrativt som tillkommer med en flytt till Sverige. Att de alla upplevde att de bara skickades runt mellan myndigheterna, för att få ett ID behöver du en adress och vice versa.. och sådär hade det fortsatt för många av dem med bankkonton osv. Det var ganska tråkigt att höra att det är så svårt att få till allt smidigt - särskilt för de kollegor som inte kommer från länder inom EU som hade det ännu tuffare.
Västkust, för mig personligen finns det nog inget mer svenskt.