Via Ferrata – klättra på Skuleberget, Höga kusten

Inlägget presenteras i samarbete med Via Ferrata, men åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.

Klttervy 1jpg

Klättra Via Ferrata på Skuleberget – en möjlighet för alla att prova på klättring!

Detta är något av det roligaste jag gjort på länge! Adrenalinet. Kicken. Pulsen. Peppen Glädjen. Energin. Ruset. Höjden. Högheten. Bara så himla kul!

Så beskrev jag upplevelsen direkt efteråt när jag delade bilder på Instagram i samband med klättringen i somras.

Klättringen på Skuleberget är en så kallad Via Ferrata led, vilket innebär att alla - även de utan klätterkunskaper har möjlighet att klättra. Man säkrar sig själv med två kabinhakar längs en vajer och monterade bultar hela vägen. Via Ferrata är ett känt begrepp i södra delarna av Europa och kommer från början från Dolomiterna i Italien.

Skulebergetjpg
Vy frn Skulebergetjpg

Skuleberget ligger vid Höga kusten, vyerna är makalöst imponerade och sträcker sig i en nästintill 360 graders vinkel väl uppe på toppen. Här finns världens högsta kustlinje och UNESCO-världsarv.

Det finns fyra olika leder att välja på. Vi funderade och bestämde oss för att starta lugnt med den vita leden som är den enklaste, eftersom det var första gången vi klättrade en Via Ferrata led. Men också med inställningen om att vi ville hinna med en led till innan de stängde!

Efter en liten promenad från anläggningen till bergets fot var vi redo att starta. Eftersom jag har klättrat lite tidigare var det till en början inte någon vidare utmaning. Delar av denna led innehåller nästan lite vandring istället för klättring.  

Via Ferratajpg
Klttring Via Ferratajpg

Vi var inte nöjda på klätterkänslan, vi ville ha mer kittlande i magen och svajigare ben - vi bestämde oss för att testa den röda leden. Det var en perfekt nivå för oss med stundtals riktigt utmanande, brantare partier. Jag har ganska korta ben och fick lite svårt att nå på sina ställen. Klättringen tar beroende på vilken led du väljer samt på klättervana cirka två timmar upp och ner.

”En spännande led med något av "luftcirkus" över sig. Klättringen är både brantare, svårare och mer exponerad än den gula leden. Traversen efter hällarna ut under överhängen bjuder på luft under klackarna. Ledens krux är dock själva passagen upp genom överhängen, som är mycket luftig och obarmhärtigt avslöjande för den höjdkänslige.”

Citat från en av ledbeskrivningarna hos Via Ferrata Skuleberget.

Via Ferrata Skulebergetjpg
Via Ferrata Hga kustenjpg
Vita ledenjpg

Nervägen – att vandra ner igen

Det finns tre olika vägar att ta sig ner när man har klättrat färdigt sin led, Östra bergsstigen, Södra bergsstigen och Grottstigen. Östra bergsstigen är 3 km och går runt Skulebergets ”baksida” och tillbaka ner. Den Södra bergsstigen är även den 3 km och är en fin vandring på sidan mot kusten och vyerna. Båda dessa alternativ tar drygt en timme att vandra tillbaka till anläggningen. 

Grottstigen är endast 600 m och går nerför bergssidan och därmed betydligt brantare än de två övriga alternativen. Uppskattad tid för denna är cirka 30 minuter ner, med risk för att man kan bli ganska trött i benen på den branta stigen. Det kanske inte är att rekommendera om man siktar på att ha pigga ben för ännu en klätterled. På vägen finns det en grotta som man kan besöka därav namnet på stigen. 

Via Ferratans olika svårighetsgrader – vilken led ska man välja?

På skuleberget finns det fyra olika leder, Via Ferrata kategoriseras efter en skala från A till E, nedan är de som finns på Skuleberget.

Den vita leden – B – medelsvår, beskrivs som måttligt brant.
Den gula leden – C – svår, beskrivs som brant med kortare lodräta passager.
Den röda leden – C/D – mycket svår med ihållande branta passager, ofta helt lodrätt med inslag av överhäng.
Den svarta leden – E – extrem, långa lodräta passager med överhängande partier med få ställen att vila på. Här krävs klättervana då denna nivå är ansträngande. 
Skuleberget vyjpg
Klttringjpg

Att tänka på om man klättrar första gången

  • Att ha bra skor med relativt hård sula, jag körde i mina vandringskängor vilket fungerade perfekt. Mjukare sneakers och löpskor är att undvika. Man kan även hyra skor på plats.
  • Handskar för att undvika skav från vajern finns att köpa på plats. 
  • Det finns möjlighet att avbryta en klättring om man inte kommit längre än till delningen för den vita och den röda leden. De flesta som avbryter gör det oftast ännu tidigare vid själva "prövostenen" där klättringen börjar. Även den gula leden har en "prövosten" efter en kort bit på leden. Den röda leden är lite knepigare då den blir svårare och svårare längre upp, risken finns att man fastnar mitt på leden och att man varken vågar klättra uppåt eller neråt igen. Om det känns för brant och du osäker på vilken led du ska ta, välj hellre en lägre svårighetsgrad.
  • Det är ganska krävande om man inte är van, att ha med sig ett mellanmål och lite vätska på turen är att rekommendera, det finns markerade fikaplatser på lederna.
  • Ha koll på vädret, anläggningen har öppet vid bra väderförhållanden, och ej vid regn då berget blir för halt – de kan ibland stänga så hör med anläggningen om hur de tror att det ser ut om du har planer på att klättra. Följ Via Ferrata på Facebook för direkt rapportering. 
  • Det kostar 495 kr under högsäsong och 395 kr under lågsäsong för en klättring, detta inkluderar utrustning. Man kan även köpa ett tillägg på 150 kr så får man klättra hur många gånger man vill under dagen.

IMG_20190704_183647_resized_20190925_094945442 2jpg

Hur tar man sig hit?

Skuleberget ligger vid naturum Höga kusten, mitt i hjärtat av Höga kusten, precis vid E4an och avfart mot naturum. Det är ca. 2 km från Docksta och lite mer än 35 km från Örnsköldsvik.

Vill du läsa mer?

För mer information om hur det fungerar spana in Via Ferratas egen hemsida. Jag hade själv många frågor och funderingar innan klättringen, på deras hemsida har de samlat vanliga frågor och svar. Anläggningen är informativa och går igenom all säkerhet innan klättringen.

Du kanske också gillar

Här hittar du fler inlägg från vår Norrlandstripp 
Här kan du läsa mer om vandring 
Fler inlägg om Sverige