Storforsen i Älvsbyn kommun – en av de största forsarna i Europa
När det inte blir som man tänkt
”Vi kan ta av här åt vänster, det är nog en snabbare väg”, säger jag med blicken fäst på skärmen.
Stefan gör som han blir tillsagd och svänger av från E45. Vi är på väg söderut igen, men eftersom vägen innehöll vägarbete och köer har vi sett oss om efter alternativa vägar. Klockan är sen eftermiddag och vi vet inte riktigt vad planen för kvällen är, än.
In kommer vi på en betydligt mindre grusväg som inte alls visar sig vara något snabbare. På varje sida av vägen står skogen som två gröna väggar, vi fortsätter köra, det är liksom ingen idé att vända nu. Vi tvingas slå av på takten rejält för att kunna hantera de gropar och ojämnheter som grusvägen består av.
Vi kommer från en fyra dagars vandring, Treparksmötet - och är ganska trötta och inte alls sugna på att tälta, vi hade haft förhållandevis ganska omväxlande väder med en hel del regn. Efter lite felkörningar och några skogsstigar(!) senare checkade vi in i en stuga vid Storforsen. Och det spädde liksom på den där komfortabla känslan än mer.
Läs mer - Vad & hur ska man packa inför vandring? Packlista för en flera dagars vandring.
Bild från Stora Sjöfallets nationalpark.
Storforsen - Europas största oreglerade fors
Storforsen är ett perfekt stopp om man är på väg mot Norrlandskusten, eller tvärt om in mot fjällen från kusten. Storforsen är en fors som ligger i Piteälven, längs landsväg 374 ungefär 10 mil väster om Luleå. Närmaste samhälle är Bredsel i Älvsbyn kommun.
Det är mäktigt att stå vid sidan om det kraftfulla virvlande vattnet som rusar ner fort, fort.
Forsområdet är naturreservat och Storforsen är en av de största forsarna i Europa, och även Europas största oreglerade fors. Längs med forsen finns ett promenadstråk på drygt 2 kilometer. Delar av sträckan är uppbyggd av ramper vilket gör det möjligt även för funktionshindrade att ta del av den häftiga upplevelsen.
Forsen är cirka 5 kilometer lång och har en total fallhöjd på 82 meter. Vi bodde precis vid forsen på den närliggande anläggningen som erbjuder både hotell, stuga och camping, (valet denna gång föll på stuga då vädret inte var alltför bra). Detta är Storforsens sista bit som också är den mest sevärda delen, här är fallhöjden cirka 50 meter!
Platsen är populär bland både utländska och nationella turister, dagsgäster, husvagnar, ja, alla sorters besökare, vilket den stora hotellanläggningen vittnar om. Här är det fullt med bilar på parkeringen och mängder med gäster. Det sägs vara (vilket även statistik visar på) en av de mest besökta platserna i Sverige, om nu inte Höga kusten snart går om. Forsen fryser inte ens på vintern, trots tiotals minusgrader.
Relaterade inlägg
Summering av Sverigeresan!Höga kusten & Skuleskogens nationalpark
Vandra i Abisko - tips på vandringsturer
Kiruna & ett besök i världens största järnmalmsgruva