Se och göra i & runt Granada, Nicaragua

Hyr cykel

Hyr en cykel för att se dig om i staden och omgivningarna istället för att stödja alla de som erbjuder en rundtur med häst och vagn på en avmagrad häst som får göra detta hela dagarna. Vi hyrde cyklar första dagen och svischade ner till sjön och spanade in kusten bortåt sedan vek vi av inåt igen med målet inställt på udden och ö-landskapet utanför.

DSCN5041JPG

Efter en stunds cyklade och några felkörningar kommer två poliser på en motorcykel och pratar spanska med oss, vi förstår inte vad de menar men inser snart att de inte finner det lämpligt för oss att cykla här. Vi lyder snällt och vänder, men tar en annan väg tillbaka tänker vi, man vill ju se.

Det dröjer inte länge innan vi hör en acceleration av ett fordon bakom oss och poliserna är där igen med sitt pekfinger i luften. Vi vänder skamset håll och tar samma väg som vi kom.  

Vad kostar det?
2 USD per timme  

Vulkanen Masaya

Det är smidigt att åka lokalbuss i Nicaragua och kostar inte mer än några kronor. Vi tog bussen till Masaya och dess aktiva vulkan ca. 16 km från Granada. Eftersom Masaya är en aktiv vulkan med sitt senast dokumenterade utbrott 2016 får man inte gå runt i parken själv pga. dess aktivitet, man får betala för transport upp till informationscentret för att skriva in sig, sedan vidare färd till kratern för fem minuters besök. 

dscn50672jpg

Vi har under resan och även tidigare besökt flertalet vulkaner, men aldrig någon så aktiv så man ser det bubbla röd lava i den. Det var en mäktig syn, och hade nog varit ännu fräckare på kvällen då det givetvis var stängt pga. påsken. I övrigt läste vi att nationalparken till vulkanen Poás som vi besökte förra veckan i Costa Rica nu var helt stängd pga. utbrott.  

DSCN5066 2JPG

Vad kostar det?
Inträde i parken kostar 100 Cordoba samt 100 Cordoba för transporten upp då man inte får gå i parken själv för tillfället p.g.a. vulkanaktiviteten, 100 Cordoba är ca. 3 USD.   

Ett hett nybörjartips från de något erfarna resenärer jag ändå får säga att vi är (frågan är om vi verkligen är det efter den här tabben?), är att ta med tillräckligt med cash så man har råd till både parken, lunch och buss hem... blev lite problematiskt där ett tag.

Besök stadens chokladmuseum

Väl värt ett besök är chokladmuseumet där man kan se hur choklad tillverkas samt smaka diverse olika chokladsorter, chokladte, chokladlikör och mycket mer. Här åt vi även frukostbuffé en av dagarna i Granada och hängde vid tillhörande pool. Planen var att ta ett paket med yoga, pool och frukost men dessa var tyvärr ej tillgängliga under påsken.
 
Vad kostar det?
Det är gratis entré till museumet , men en workshop för att vara med på chokladtillverkning kostar ca. 20 USD för vuxna. Inträde till poolen 6 USD.  

Cafe De Las Sonrisas - som drivs av döva

dscn5122jpg

Av en händelse mitt i vår planeringsdag vandrade vi in för frukost och bra wifi-häng, vi hamnade på Sonrisas som drivs av döva personer. Beställning gjordes med tecken och pekningar i menyn som var väl utformad för ändamålet. Hela väggen pryddes av teckenspråk och det var så härlig atmosfär att vi blev kvar vid skärmarna fram till lunch.  

Gå upp i katedralens klocktorn  

DSCN5115JPG

Strosa bland stadens alla koloniala hus, längs stadsgatan, stadsparken och torget. Besök marknaden eller varför inte blicka på staden från lite höjd, uppe i tornet ser man bra åt alla håll.

Vad kostar det?
1 USD

Laguna de Apoyo

Om man föredrar fräschare bad än den stora Nicaraguasjön där Granada ligger, åk till den närliggande lilla sjön Laguna de Apoyo och ta ett svalkande dopp. Här finns även boende för den som vill stanna här. Vi var själva aldrig här men hörde från många resenärer att det var väl värt ett besök.

Läs mer

Nicaragua

Guatemala

Costa Rica