Se & göra i Peru

Våra favoritdestinationer i Peru

Vår Peruvistelse börjar närma sig sitt slut för den här gången. Vi har spenderat drygt fyra veckor i landet, och besökt totalt åtta destinationer. Jag har sedan länge, länge alltid velat åka till Peru och hade därmed kanske haft mer förväntningar än vad jag annars brukar ha, då jag gärna vill och försöker gå in nollställd och förutsättningslöst i det mesta jag tar mig för. Men Peru överträffade mina förväntningar. De har en helt fantastisk befolkning som är nyfiken, pratglad och vänlig. Deras mat är det bästa jag upplevt på den här resan och i dessa delar av världen.  

DSCN8325JPG

DSCN8516JPG

Huaraz

En av våra absoluta favoritdestinationer i Peru är Huaraz, där vi verkligen hade velat spendera mer tid men p.g.a. att vi bokat Salkantay trek i förväg blev det ett något mer begränsat stopp. Hit kan jag verkligen tänka mig att åka tillbaka, vi kände oss inte nöjda när vi lämnade, utan det gav enbart mersmak.

Läs mer - Huaraz 

DSCN9149 2JPG

Salkantay & Machu Picchu

Helt klart något av det bästa vi upplevt på länge, dels för toppstandarden på företaget och dess anställda men också för alla fantastiska människor vi fick dela den här upplevelsen med. Vi mötte upp några vänner från Salkantay igen i Puno för middag, med mycket skratt och glädje! Vänner vi hoppas kunna träffa igen i livet. 

Läs mer - Salkantay trek & Machu Picchu 

DSCN8704 2JPG

Oasen Huacachina

Huacachina är också värt att nämnas med sin unika miljö där sanddynernas slut inte kan ses med ögat. Väl värt ett stopp för att prova sand boarding och buggy. 

Läs mer - Blir du nyfiken på se fler bilder härifrån och läsa om vår vistelse kan du göra det här.   

Vad besökte vi mer?

Utöver dessa destinationer besökte vi även flertalet andra nästan lika fantastiska destinationer! Och några medelmåtta destinationer fanns också med, kanske gav vi dem inte den tid de behövde för att tycka om dem mer. Vi tyckte mycket om Cusco som stad, vilket är en knytpunkt för Machu Picchu såväl som Salkantay trek. Lima var för oss också en riktig överraskning, betydligt mer sofistikerat än vad vi företställt oss. Vi var mindre nöjda med Canyon del Colca men främst p.g.a. den tur vi åkte på och inte destinationen i sig, miljöerna är fantastiska och kondorerna likaså!

DSCN9272JPG

Typiskt Peru things & fun facts!

Ta det hela med flera nypor salt!

Coca colas röd och vita flaska sägs härstamma från Perus flagga med samma färger pga. kokabladen som sägs varit en ingrediens i läsken främst härstammar från Peru. Sant eller inte? Det kan jag inte svara på.

Como te llama?” betyder "vad heter du?" på spanska. Även detta en myt eller sanning, vem vet. Men när spanjorerna kom till Sydamerika sägs det att de frågade lokalbefolkningen vad laman hette, och sedan dess har dess namn blivit just llama från frasen ”Como te llama?”

Stickade tröjor, strumpor, mössor, vantar gjorda av alpacka finns att köpa överallt, vi har införskaffat både mössa, strumpor och tröja för kylan här på höghöjderna.

Peruanerna kör väldigt aggressivt, det gäller att hänga med i svängarna!

Pachamama eller mother earth har genomsyrat vår vistelse. Inkakulturen speglar stora delar av landet och kulturen lever kvar både från Inka men även från pre-inka kulturen på sina ställen.

Kokablad är genomgående i Peru, de tuggas, snusar, dricks med te, tillverkas till godis m.m.

DSCN8330 2JPG

Vill du läsa mer? 

Här finns fler inlägg om Peru 

Här finns mer om Sydamerika