Att träna på resande fot

Som jag saknat den här delen av mitt liv, hur tränar man bäst på resande fot?

En del av mitt liv, ett intresse & en passion

De som känner mig vet att träning, inte minst styrketräning har och är en stor del av mitt liv. Hösten 2015 gjorde jag en tävlingssatsning i bodyfitness och har sedan 2014 styrketränat mer eller mindre regelbundet. Till min stora glädje har vi sett massa gym i Nicaragua, flera stycken i Granada men de var dessvärre stängda under påsk där vi gav oss på lite löpträning i dryga 35 graders värme, det var sådär.

Styrketräning - ett pass på resa

Här i San Juan Del Sur hittade vi ett fightinggym med lite maskiner, fria vikter, en rink och massa boxningssäckar. Så vi rev av både ett riktigt discopass och dagen efter ett benpass! Det var skönt att sortera alla spanska termer, verb och ord då vi för tillfället läser en kurs i spanska, mer om det kommer.

Det blev följande övningar, vilket jag är riktigt nöjd med med tanke på utrustning, klimat osv.
Och en hel del lek och latch, var så kul att äntligen få träna styrka igen!

Bröst/axlar/rygg/triceps
Bänkpress uppvärmn. + 4 set 
Smala tricepspress på bänk (så många du orkar) 4 set
Militärpress stående m skivstång 4 set

Axellyft utåt framåt m hantel 3 set
Axellyft ut åt sidan m hantel 3 set
Rodd m skivstång 5 set
Flyes m hantlar på bänk 3 set

Ben/rumpa
Knäböj med skivstång uppvärmn.+ 4 set
Raka marklyft m hantlar 4 set
Benspark 5 set
Hip thrusters 4 set

dscn51982jpg

Träning på resa - hur gör man?

Hur gör man då för att få till träningen på resan? Eller hur gör jag?
För min del tror jag det handlar om att få träningen till en naturlig del av ditt liv. Sedan mitt samarbete med Madde under tävlingssatsningen har jag fått ett bredare tänk vad gäller träning, en bättre balans men också ett helhetstänk som är hållbart i längden.

Jag behöver den för att må bra, det vet jag sedan länge. Träningen gör mig stark, trygg och till mitt bästa jag.

Det är en del av mitt liv alltid, även om träningen blir anpassad när man inte är på hemmaplan. 
Löpning är en träningsform jag utövar hemma likväl som på resa, det går att göra var man än befinner sig (med undantag för San Blas lilla, lilla ö kanske). I övrigt blir det mycket promenader, trekking och hike som en naturlig del i de upplevelser man gör. Den här resan har vi cyklat en hel del, surfat och simmat. Någon enstaka styrketräning blir där det finns möjlighet.

En långresa hade jag och min sambo en utmaning där vi ökade med en sit-up, en knäböj och en ryggresning varje dag. Eftersom vi var borta drygt tre månader blev det några stycken mot slutet, och det var fascinerande att se hur snabbt kroppen anpassade sig och stärktes. På denna resan har vi med oss gummiband för att kunna skapa motstånd och göra enklare övningar av styrketräning utan vikter (dock ej använd detta än, skämmes!). Detta är ett bra och smidigt alternativ för resa, de väger nästintill ingenting och tar inte mycket plats.  

Att träna med utmattning

En del rekommenderar det inte och en del rekommenderar det. Jag tänker att det är högst personligt. Sedan min sjukskrivning har jag försökt bibehålla träningen som en rutin och en del av mitt liv för att det skänker mig glädje och är min ventil. Det var till en början inte möjligt för mig att träna över huvudtaget då jag sov större delen av dagarna och träning bara dränerade mig ytterligare. Den har under en tid dock inte gett den energi eller kick som den brukar och har därför fått bli kravlös och mindre intensiv och utmanande, vilket enligt min mening blir mindre motiverande träning. Poängen jag vill komma till är att man får lyssna till sin egen kropp och ta det långsamt framåt, sänka kraven. Jag tycker man ska passa sig för att någonting skulle vara mer rätt än det andra, vi är alla olika, har olika behov och olika återhämningstid.

dscn51992jpg

Bara du sätter dina gränser, du kan komma så långt du vill. Glad att det finns lite muskler kvar ;)

Läs mer

Tema träning - hur behåller man motivationen? 
Hur skapar man rutiner som man mår bra av?