Att komma iväg på långresa - tips & råd - del 1

Detta är första delen i en inläggsserie på totalt två delar. Här hittar du den andra delen.

Att resa långt med allt vad det innebär är ett väldigt brett ämne som jag tror gör sig bäst i delavsnitt. Saknar ni någon del eller är intresserad ytterligare av något jag skriver får ni gärna hojta till med att skicka mig ett mail. Jag ska delge min syn på vad det innebär att resa långt som hjälp för den som vill göra detta. Att komma ihåg är att alla resor är unika upplevelser och att vi är i ständig utveckling och lär oss hela tiden nya sätt att förhålla oss till saker på. Detta är mina erfarenheter och min synvinkel, det behöver inte stämma överens med någon annan.

Vad innebär det att resa långt rent praktiskt?

Under alla längre resor jag har gjort på egen hand har jag alltid fört privat dagbok för att ventilera alla upplevelser, tankar och känslor. Jag har även haft en officiell resedagbok för att delge mina nära och kära vad jag gör på andra sidan jorden. Jag vill delge det jag lärt mig av att resa långt till er, och få människor som sitter hemma och är sugna att ta steget. Det är inte svårt. Det är inte dyrt. Det krävs bara en plan. Sedan hålla sig till den. Jag hjälper er mer än gärna med det då jag önskar fler såg på världen som en fantastisk möjlighet att äventyra i.

Det brukar vara en så där skön lättnad när man bestämt sig för något. Bestämt sig för att jobba emot ett mål, en dröm. Här kommer lite konkreta tips på vägen. Det kan vara bra att ställa sig frågan, hur vill jag resa? Det vill säga, vill jag resa tryggt i den bemärkelse att jag har ett liv att komma tillbaka till efter resans slut, vilket de flesta givetvis föredrar. Här gäller det att se möjligheter. Jag har hört så många som vill ut i världen och resa långt, men med svaren ”jag har inte råd”, ”det funkar inte med jobbet” eller ”jag har ju mitt liv och min bostad här”. Antingen vill man inte tillräckligt mycket, då kanske det helt enkelt inte är värt det. Men vill man verkligen så se möjligheterna du har för att genomföra drömmen.

Vad krävs då för att komma iväg på den där drömresan som för så många ses som så omöjlig?

Vi har under de långa resorna vi gjort alltid varit tjänstlediga, vilket inte har varit något problem. Eller så har vi befunnit oss mellan två olika jobb eller mellan jobb och studier. Att ge sig själv möjlighet och tid hemifrån är inte särskilt svårt om det är det man vill. Allt går om man vill. De flesta företag nekar inte en tjänstledighet för ett sådant syfte om man är ute i god tid. Inför vår första långresa sökte jag tjänstledigt i april och då planerade vi åka i oktober. Är ditt företag nöjda med dig, det du gör och du har en kompetens de vill behålla så är det ofta av betydelse för dem att ha dig kvar. Man förlorar inte på att ansöka och fråga, det värsta som kan hända är att du får ett nej. Den första resan hade vi ingen bostad att ta hänsyn till vilket vi haft på senare år. Åker man en något kortare långresa runt 3 månader kanske det inte är värt besväret att hyra ut i andra hand, men åker man längre är detta ett bra alternativ. En annan plan som vi har framöver är att mellan en flytt sälja lägenheten och magasinera möblerna, på så sätt inte ha någon fast kostnad på hemmaplan. Många ser också problematiken i karriären och gapet i sitt cv, vilket jag inte förstår alls. Skriv att du rest jorden runt i ett halvår i ditt cv, vilken arbetsgivare ser inte det som positivt? Man lär så otroligt mycket på att resa och upptäcka nya kulturer som inte ges möjligheter till i skolbänken eller på arbetsplasten.

Vad kostar det att resa långt?

När vi har rest långt till Sydostasien har vi räknat på ca. 10 000 kr i månaden per person allt som allt men detta var under 2011-2013, så prisläget idag skulle nog motsvara ut emot 15 000 kr. Detta beror givetvis på mycket, vilka länder, vilken standard man lever efter osv. Men vi upplever att vi har levt gott på den summan pengar, man bor med relativt bra standard, vilket såklart också är personligt. Man kan äta ute utan att tänka alltför mycket på priser och man kan uppleva, göra och äventyra det man vill. När vi inte tänkt ett dugg på vad vi spenderar snittar vi alltid på 10 000 i månaden när vi kollar utgifterna. Och skulle vi tänka på det skulle vi nog ändå landa där. När man är iväg vill man inte tänka för mycket på ekonomin. I den summan ingår även resor mellan länder med flyg, och resor i landet. Exkluderat är flyget från Sverige, vaccinationer och reseförsäkring som är utlägg innan avresa. Ovan nämnda priser gäller främst Sydostasien. 

Man kan och det går att resa betydligt billigare än detta, allt beror på vilken standard man eftersträvar. Som ni märker blir många svar ofta, ”det beror på” och det gör det ju. Det beror på om du vill bo hotell varje natt kanske inte backpacking är något för dig. Det beror på om du måste ha AC på varje boende. Det beror på om du inte kan tänka dig äta lokal mat från gatan. Vi bor oftast ganska enkelt, ibland med air condition och ibland bara med fläkt. Ibland bor man lite finare (läs renare) ibland inte. Det beror på landet, tillgångarna, säsongen, priserna och turismen.  

Fler inlägg på samma tema hittar du under planering och restips.