Att komma iväg på långresa - tips & råd - del 2

Detta är den avslutande delen i en inläggsserie om Backpackingresor och att resa långt. Här hittar du första delen. 

Hur ska man tänka kring boende när man reser runt?

Vi har aldrig bokat boende innan vi kommer till den staden vi ska besöka, jag vet att många som gör det. Att man bokar något hostell på webben innan, men oftast är bilderna förställda eller väldigt gamla och det blir sällan som man tänkt sig. Vi knallar alltid runt i staden och ser var vi skulle vilja bo, på så sätt ser vi läget och även standarden på renlighet direkt. Vi kan även diskutera priset på plats då detta ändrar sig efter säsong men även humör hos ägaren. Det är enbart ett fåtal gånger under extrema turistperioder på turistorter vi har haft svårt att hitta boende direkt, men det har alltid löst sig. Ibland riktigt bra ibland mindre bra. Fördelen med att resa utan att binda sig till boende är att du kan göra precis som du känner, är du på ett trevligt ställe kan du stanna där längre om du vill för du har inte bokat något annat på annan ort efter. Eller är det inte som du tänkt kan du resa tidigare än vad du tänkt. För mig är detta mycket av poängen med att resandet, att just inte planera upp dagarna och hur länge man ska stanna där eller där. Utan att bara flyta med och våga tro på att det löser sig, det gör det alltid. Våga släppa den kontrollen, det är så värt det. Att verkligen ta dagen som den kommer, leva så fullkomligt i nuet är det mest fantastiska man kan uppleva. Visst krävs det planering, men främst innan avresa och om man har tider som flyg, båt eller buss att passa.

Hur ska man förflytta sig? Flyg? Buss? Tåg?

Flyg har vi oftast startat vår långresa med för att komma till den plats vi vill och planerar starta på. Det har blivit så för att på ett snabbt och smidigt sätt ta sig en bra första bit. Det finns inget som säger att detta är det mest ideala sättet. Men det är helt upp till er om ni vill börja direkt med till exempel tåg. Vi har flera gånger funderat på t.ex. den transibiriska järnvägen eller att börja med tåg från Sverige genom Europa. Men flyg bokar vi ofta genom Kilroys hemsida som har en jättebra sökfunktion där man kan se med bra översikt kring priser, avresor över en vecka. Att tänka på här är att vara ute i god tid, med framförhållningen kan man komma ner i pris. Vad är bra pris då? Enligt oss är bra pris t/r till Asien runt 5-6000kr bra pris. På vår första långresa tror jag vi betalade runt 8000kr t/r per person, vilket inte är något vi skulle göra idag, men man lär sig. Att vara flexibel med tid och datum möjliggör längre priser, men missa inte se över flygtider och flygbyten så du inte får en natt på flygplatsen utan vetskap om det. Ska man boka hemresan med utresan? Är en fråga som också ofta kommer upp. Vi har alltid valt att göra just så i och med att vi har varit tjänstlediga och haft en tidpunkt för avslutning på resan. Detta är som mycket annat, beroende på situation. Jag har många gånger önskat att man kanske ska sticka på obestämd tid. Men detta skapar också en oro och en stress att inte riktigt veta. Har man en avsatt tid för sin långresa med en planerad hemgång ställer huvudet in sig på den tid man har till förfogande. Det är en smaksak, likväl som om man ska utgå från samma stad dit och hem.

I övrigt när vi väl är på plats försöker vi röra oss längs land så mycket vi kan, dels för att det är billigare och för att vi vill se landets natur och miljö. Vi försöker i möjligaste mån undvika ”turiststråken”, dvs. t.ex. betydligt dyrare bussar som bokas via resebolag. Vi åker gärna så mycket som möjligt på det vis som lokalbefolkningen gör. När vi var i Sri Lanka var det jättesmidigt, man vinkade bara på bussen så stannade den och det stod på vart den skulle. Betalade några kronor på bussen så var man iväg. Detta skiljer sig givetvis från land till land, en del länder kanske man rent av inte ska resa i på egen hand. Många backpackers lever med sina Lonley planet under huvudkudden, men peppar peppar vi har klarat oss så bra utan denna! Att reka och vara påläst är alltid bra, vilket jag givetvis rekommenderar men faktum är mycket i just Lonley planet inte blir varken exotiskt eller oupptäckt, allt beroende på vad du eftersträvar med resan såklart. 

Hur ska man tänka kring vaccinationer?

Vaccinationer är viktig del för din egen säkerhet, kolla upp detta med din vaccinationsklinik. Vi har alltid bokat in ett möte med dem och berättat vilka länder vi planerar att besöka, vi får då råd och rekommendationer kring vad vi bör skydda oss emot. Ju mer man rest ju mer skydd har du redan så det minskar ju hela tiden då många vaccinationer har upp emot 10-15 års skydd. Malaria är kanske den biten som många funderar på mest, för malaria finns det inget vaccin, utan bara profylax dvs. tabletter som man tar oralt men dessa ger inte ett hundraprocentigt skydd. Vi har aldrig valt att äta dessa även om vistats en hel del i malariadrabbade områden där en del kliniker rekommenderar just detta. Men med tanke på de biverkningar som de ger anser vi inte det vara värt. Och eftersom det inte ger ett hundraprocentligt skydd ger det någon form av falsk trygghet. Vi skyddar oss med långärmat, myggmedel innehållande DEET (viktigt) samt myggnät kan vara ide om man ska vistas i dessa områden. Vid strand och kust behöver man aldrig vara orolig för hög malariarisk, då räcker myggmedel gott. Likaså 2-4 dygn inne i djungeln. I städerna trivs de inte pga. alla föroreningar. Ska man vistas i tät inre djungeln med hög malariarisk i mer än en vecka kan man börja fundera på om det är aktuellt. Det är inget att leka med och ska tas på största allvar. Vaccin som är bra att ta oavsett vart du ska om det är utanför Europa är Dukoral som är ett oralt vaccin emot kolera och delvis mot turistdiarré. Det är inte är helt bevisat fungera emot det sistnämnda, men ska täcka i tre månader. Jag kan säga att vi upplevde en tydlig gräns, efter tre månaders resa var vi lite halvkassa i magen från och till hela tiden, så jag rekommenderar det och har erfarenheten av att det fungerar. Ett vaccin att ha i åtanke som är bra att ha nästan världen över är vaccin mot Hepatit A och B, här finns ett kombinationsvaccin av dessa båda sk. Twinrix. Andra sjukdomar som kan vara bra att ha vaccin emot beroende på destination är gula febern, tyfoid och japansk encefalit (en typ av hjärnhinneinflammation). En del är dyra men ta det som er vaccinationsklinik rekommenderar och återkom gärna om ni har funderingar.  

Vad mer är bra att inte missa?

Det är viktigt att inte glömma bort att kolla upp försäkringen, då det är viktigt att du har ett skydd när du är ute i världen. De flesta försäkringsbolag har 45 dagars reseförsäkring i grunden, det brukar bara vara att förlänga denna. Det du ska ha koll på är vad som INTE ingår i denna. Vanligtvis ingår inte extrema sporter dit räknas bland annat dykning, klättring etc. En del försäkringsbolag räknar i meter över/under mark för hur mycket skyddet täcker, t.ex. täcker en del kanske 10m ovan mark osv. Så vet du med dig att du ska äventyra extremt, kolla upp extra vad som gäller här!

Ha även lite koll på UDs hemsida för att se så ingen avrådan är aktuell dit du ska. Sweden abroad är också en bra hemsida för information i detta ämnet. Ha även koll på om du behöver ansöka om visa till det länder du ska besöka, här är dumt att missa något. Av egen erfarenhet kan det vara bra att kolla både en och två gånger, för ibland skiter det sig även om man tror att man har koll. På en del sidor kan man läsa att man får entré fritt i t.ex. 30 dagar. Kolla upp så detta verkligen är 30 dagar utan att du behöver visa upp ett kvitto på en flygresa ut ur landet! Annars nekas du vid inkomst i landet. Det finns även berättelser där människor blivit nekade gå på flyg från Sverige.

Personliga mediciner av olika slag kan vara kinkigt i vissa länder, vet du med dig att du knaprar nåt annorlunda ha med ett intyg från din läkare på engelska.  

Hur mycket packning ska man ha?

Inte mycket. Du kommer använda enbart en liten bråkdel av det du plockar med dig. Det är mitt tips, man tar alltid med sig för mycket. Och det mesta kan du hitta på plats, oftast till mycket bättre pris än hemma. När vi har varit iväg har vi lämnat in kläderna på tvätteri ungefär var tredje eller var fjärde vecka. Men ett par bra skor kan vara idé samt bra att tänka på här är alcogel (för handhygien efter offentlig toalett eller på smutsiga bestick). Vill man gardera sig kan man ha med sig lite Dimor som är mot lös mage. Annat bra att ha är myggmedel (innehållande DEET), vätskeersättning, våtservetter, solskydd, nummer till försäkringsbolag, sjukförsäkringskort, extra kreditkort och giltigt pass. Vi har aldrig haft med oss telefoner, utan en surfplatta som vi kan koppla till Wifi för kontakt hem. 

Läs mer - här har jag skrivit en liten checklista med saker som kan vara bra att tänka på!

Hur tar man steget då?

Som de säger på Sverigelotten, bara gör det! Du kommer inte ångra dig. Och gör du det, vad är det som är så farligt med det, då kan du alltid åka hem igen (:

Fler inlägg på samma tema hittar du under planering och restips.