Vanliga frågor & svar

Idag besvarar jag vanligt förekommande frågor som dykt upp ofta den senaste tiden, bl.a. under besöket i Sverige. Har ni fler funderingar på lager, tveka inte att höra av er

Hur är maten där?

Med där antar jag att vi syftar på de länder som jag/vi hittills besökt under denna tripp dvs. Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Ecuador och Colombia.
Den här frågan fick jag nog av varenda människa jag mötte under veckorna vi var hemma i Sverige. För man har ingen uppfattning kring vilken typ av mat som äts i Centralamerika där vi mestadels har rest mellan mars-maj. Och jag kan säga direkt att det finns verkligen en anledning till att länderna här inte har några världskända kök eller matkulturer, för det är ingen gourmémat direkt. Mycket bönor, linser och ris serveras med tillagat kött i princip, rätt och slätt. Mexikanska influenser finns i de flesta centralamerikanska länderna men det känns inte som om det är deras lokala mat.  Jag upplever att det har varit svårt att greppa det typiska köket i respektive land, inte minst i Centralamerika där länderna är så pass små och går lite mer hand i hand. Pulperior finns det gott om i hela centralamerika, dvs. stånd med små bakade majsbröd som man få med valfri fyllning. Även patacones har följt oss längs hela vägen, friterade kokbananer som smakar ungefär som pommes, liksom friterade saker i övrigt.

Colombia är ett köttland, köttallrik, korv med flertalet fettiga bitar, inget att ropa hurra över direkt! Sedan är det mycket potatis i alla länder som innefattar Anderna. Ecuador hade en hel del lokala goda rätter, bl.a. sin goda Enconcado som är en gryta baserad på kokos med valfritt kött i ofta kyckling eller fisk. 

Det känns roligt att nu ha kommit till Peru som har gott rykte att ha god mat, äntligen ett land med mer matkultur! Vi har redan hunnit smaka fler goda rätter, mer om det kommer. 

Vad var bäst?

Alla kategorier under första delen av resan måste jag säga Galapagos, det finns inget som liknar det, det som en annan värld. Det är helt klart nummer ett, men jag tror många kommande upplevelser kan komma att konkurrera med öarna ute i väst. 

dscn6252jpg

Hur mycket har ni i budget?

Den här frågan skulle man kunna göra ett helt inlägg om, vilket också är något jag tänkt. Vårt mål är att snitta på 10.000 kr per månad per person vilket vi har hållit oss till mestadels. En del länder är dyrare och snittar högre, men på det stora hela går det på jämnt ut. Till de dyrare länderna hör främst Panma och Costa Rica där det gick på tok för mycket pengar när man ser tillbaka på det i efterhand. I summan ingår mat, boende, resa, aktiviteter, ja i princip allt. Det som inte ingår är långflyg från Sverige, eventuella. vaccinationer, reseförsäkring och förberedelser etc. som är saker som bekostas innan resan. Här har jag sedan en tid tillbaka skrivit en inläggsserie om hur man skapar förutsättningar för sig själv att komma iväg på långresa & del två mer praktiskt.  

Vad ska du göra sen?

När långresan är slut för den här gången, vilket inte är helt hundra spikat, men runt dec-feb snåret ska vi befinna oss i Sverige igen. Min sambo är tjänstledig så han ska återgå till sitt jobb som elektriker och jag ska söka mig ett jobb som ingenjör är planen till en början. I maj är vår nybyggda lägenhet kvar för inflyttning och tills dess kommer vi bo hos mina föräldrar vilket vi även gjorde innan avresa när vi sålt vår lägenhet och under besöket i Sverige. Jag kommer alltid prioritera att ta mig ut i värlen och ser inga hinder vad gäller det, lusten att upptäcka kommer alltid överväga och det här är inte på något sätt sista gången. Det är en livsstil och jag är glad att jag kan se på det på det sättet. 

Är det inte en oro att inte veta vad du ska göra sen?

Nej, det är det inte. Jag tror att det mesta löser sig och ser med tillförsikt på framtiden, dörrar öppnar sig när man minst anar det. Jag behövde den här pausen från vardagslivet och alla fasta tider, och ville därför inte heller ha någon specifik tid när jag är ämnad att "komma tillbaka". Jag är både glad och tacksam att jag/vi tog oss tiden och den här möjligheten. 

Hur ser er resrutt ut?

Hittills har vår resrutt sett ut som följer:

Centralamerika mars-maj
Panama - Costa Rica - Nicaragua - El Salvador - Guatemala - Tot. 2,5 månad

Sydamerika maj-juli
Galapagos - Colombia - Ecuadors fastland - Tot. 2,5 månad

Europa aug
Spanien - Sverige - Norge - Tot. 1 månad

Där Europatrippen och Sverigebesöket inte var planerat från början utan blev ett spontant beslut av olika anledningar. Vi är båda nöjda med valet att "hälsa på" i Sverige några veckor och känner att det gett oss mer energi igen att få landa lite. Planen framöver är följande med reservering för ändringar:

Sydamerika
Peru - Bolivia - Chile - Argentina - Uruguay - Brasilien 

Många resenärer vi möter tycker vår resrutt är lite knasig och annorlunda, då vi först reste norr för att sedan vända nedåt igen, men faktum är att vi har följt säsongerna och det har funkat jättebra för oss. Det är mycket som styr hur valen blir, flygpriser, möten, resesällskap, känslor mm. För det mesta låter vi magen bestämma hur och vart nästa destination blir.
dscn8380jpg

Nuvarande destination, Huaraz, Peru.