Topp 10 stränder i Sydostasien enligt Lycklig & levande

Topp 10 stränder i Sydostasien enligt Lycklig & levande

Det här med listor. Som den kontrollmänniska jag är dokumenterar jag mycket. Det ger en tillfredsställande känsla av att stycka över något och checka av det som utfört. Men så viktigt i det här är ju nuet, att inte bara göra för att man ska eller för att kunna gå på nästa. Likväl som när man reser att ge var destination den tid den är värd och inte bara hasta förbi. Att supa in miljön, tillvaron och människorna. Men ändå så skriver jag de där listorna, över saker jag vill se, över mål jag har. Idag tänkte jag lista stränder i Sydostasien, det är alltid ett hett ämne i resevärlden och något som många turister upplever viktigt. Att ha i bakhuvudet är att delar av dessa resmål kan ha ändrats idag. Länder som tillhör Sydostasien är Filippinerna, Indonesien, Kambodja, Vietnam, Laos, Thailand, Östtimor, Burma, Brunei, Singapore och Malaysia (där vi varit i 9 av totalt 11 av dessa länder, dvs. inte i Brunei och Burma). Kanske kommer för en del kända namn upp, medan en del är mer okända och mindre exploaterade. Och egentligen är jag inget fan av att rangordna saker men håll till godo, här kommer min.

1.     Arkipelagen utanför El Nido (på Palawan), Filippinerna

Denna plats är någon av de bästa jag besökt, jag tänker ofta tillbaka på dagarna här som de mest rofyllda jag vet. En lugn liten by som inte ser ut som någonting vid ögats första anblick, men med en helt magisk arkipelag utanför. Vi bodde ute på öarna i två omgångar i så kallade campinghyddor (liknande enklare bungalows där de på kvällen satte på el med generator och sötvatten fanns i begränsad mängd på tunna). På dagarna åkte vi på turer till vackra platser i närområdet, laguner, grottor och magiska vatten.   

2.     Riungs övärld (på ön Flores), Indonesien

Alltså det här stället kommer dra turism som tusan om några år, när vi var där fanns det enbart några båtar som lokalbefolkningen vanligen använde för fiske. Med dessa kunde man ta sig ut till de närliggande öarna för sol, bad och fantastisk(!) snorkling. De grillade fisk över elden åt oss till lunch, blev man rastlös kunde man upptäcka ön eller bara plocka snäckor på stranden. Dessa typer av stränder är min grej, helt utan ”bekvämligheter” och bortom resekatalogernas sidor.  

3.     Gili Meno, Indonesien

Den minst befolkade av Giliöarna med sitt lugna lummiga tempo var helt i min smak. Kristallklart vatten med sten- och sandstränder varvat med palmer och små bungalows. Inga bilar och enbart små stigar och grusvägar längs hela ön att ta sig fram på. Bekvämt med närliggande ställen att äta på men ändå inga solstolar och säljare på stranden om ni förstår.. 

4.     Koh Lipe, Thailand

Thailands ”oupptäckta” pärla (finns väl inget oupptäckt i Thailand men minst exploaterat, eller var åtminstone det då.) Har hört att det förändrats mycket där i takt med att turismen växer. Men detta var en klar favorit i Thailand då vi inte var särskilt överväldigade av Thailand i övrigt. Men här var det kristallklart turkost vatten, vita ständer och suverän snorkling. Lagom mycket folk och god mat på enkla små lokala restauranger.

5.     Malapascua, Filippinerna

Här firade vi julafton på vår första långresa. Ön är mysig och genuin, turismen då var inte så stor, man levde i princip med delar av lokalbefolknigen. Malapascua är populärt för sin dykning och valhajarna som finns här. Väl värt ett besök om har planer på Filippinerna.

6.     Boracay, Filippinerna

Har blivit utsedd till världens finaste strand, och jag kan inte annat än hålla med. Jag har aldrig sett klarare vatten någonstans när vi talar om strand med ”bebyggelse/stad på/intill”. Med sin popularitet kommer turistmassorna och med det kommer också miljöförstöringen. Stranden var under vår vistelse helt full med folk, vilket enigt min mening är lite drygt och drar ner betyget lite. Det finns mat att tillgå men det är dyrt, i alla fall enligt en backpackers budget. I övrigt galet fin strand, sanden var som mjöl!

7.     Öarna runt Komodo, Indonesien

Fantastiska vatten och fantastiska stränder. Ej möjlighet att bo eller äta här, man tar sig med båt och platserna besöktes under en fyra dagars båttur i arkipelagen med destination Komodo och ön Flores, vilket nog är det sätt man når dessa stränder om man inte har möjlighet till egen segelbåt. 

8.     Öarna utanför Kinabalu (Borneo), Malaysia

Dyrt att ta sig ut med färja, kalasfina stränder och klart vatten. Lite litet med tanke på den massa folk de slussade ut med båt. Några fåtal enkla matställen fanns att tillgå. Det var troligen här jag fick min mask som kröp in genom huden på magen, så inte högsta poäng för mig personligen, men den förtjänar absolut en plats på listan! 

9.     Koh Tao, Thailand

Ett dykparadis och relativt lugn ö då det är den minsta av tre öarna på Thailändska östkusten. En lummig grön ö med häpnadsväckande vatten och vackra vikar och stränder. 

10.    Typ alla resterande fina ställen.. :)