Thailand – är det sig likt som vi minns det för 7 år sedan?

Saker går inte fortare nu...

Vid ankomsten till Thailand hade vi smått glömt hur låååååång tid allt faktiskt tar här, vilket gav oss panik när vi insåg att vi hade risk att missa vårt anslutande flyg ner söderut. Med en timmes tidigare landning var känslan att vi hade gott om tid att hinna in och ”göra Bangkok” några timmar innan nästa flight mot Surat Thani på kvällen. Men med en enorm kö vid immigration, och sedan vidare färd med sky train kan jag fortfarande inte förstå vart all tid tog vägen.

Vi fick en smärre chock av stadspulsen i Bangkok (då har vi ändå besökt 20 miljoners städer i Sydamerika så man kan tycka att vi borde vara vana...). Vi fick vår beskärda del av pulsen i innerstan, en burgare på donken senare var det inte mycket mer att be för innan vi var tvungna att börja ta oss till nästa flygplats.

Att gå på toa var ett projekt i sig. Att bara hitta en, sen köa och sen tillbaka igen. Taxi likadant, drygt hundra meter taxikö gjorde att vi valde Sky trainet till sista stationen och därifrån taxi sista biten. Att hitta och ta sig fram i rusningen hade vi inte riktigt räknat med skulle ta sådan tid. 

IMG_3358JPG

Det är inte mindre folk

Vi upplever att Bangkok var ännu mer busy och mer befolkat än när vi var där senast 2011-2012. Dock har vi aldrig tidigare varit i Thailand under högsäsong, utan tidigare enbart besökt landet under oktober och mars, vilket vi anar kan skilja sig något också. 

När man sitter inklämd i en ombyggd taxi tillsammans med tio turister får jag inte direkt mersmak på att frekvent resa runt och släpa på ryggsäck och packning. Det har infunnit sig en nöjdhet vad gäller just resa runt, åtminstone för stunden. 

IMG_2952JPG

De är lika (om inte mer) gästvänliga fortfarande

Vid 20 års ålder och första land för mig att besöka utanför Europa hade jag inte särskilt bred referensram. Idag kan jag se och uppskatta den enorma gästvänligheten som lokalbefolkningen har och delar med sig av här – jag förstår verkligen varför de kallas leendets land. 

Så ja, vi upplever att Thailand i stort sett är sig likt, det har inte förändrats särskilt mycket med skillnad att det är mer människor och fler turister. Men jag kan uppleva att även det börjar mattas av, i takt med all debatt och diskussion kring flygskam och miljön så var det betydligt mindre turism i Thailand denna säsong mot det brukar vara. Detta efter att vi pratat med lokalbor på besökta destinationer. Jag tror att människor dels börjar se sig om efter andra resmål som konkurrerar med Thailand. Men också att allt fler börjar reflektra kring hur de reser. Det ska tilläggas att vi har inte varit på de destinationer som vi nu besökte tidigare (förutom Bangkok), vilket inte gör det hela riktigt jämförbart.

IMG_2975JPG