Sydamerika topplista!

Jag publicerade en summering och topplista efter våra månader i Centralamerika, men det blev aldrig någon Sydamerikaversion, förutom den här, mest för att det kändes så svårt att välja ut det bästa för varje kategori - det går egentligen inte, men eftersom den har legat som utkast så länge får den möta vårens ljus!   

DSCN9149 2JPG

Bästa trekking/hike: Den här är svår, för vi har upplevt så många fantastiskt vackra miljöer och vandringsslingor. Men måste jag säga någon så är det nog Salkantay trek och vandringen till Machu Picchu just för variationen av miljöerna. Och för att det är något som jag så länge hade drömt om. 

Bästa strand: Solklart Galapagos och Tortuga bay, natursköna och magiska kritvita stränder! Sydamerika som kontinent är inte en sol-och-bad-destination. Det är Colombias kust och Brasilien som är riktiga sol och badställen, i övrigt är det främst natur som vi besökt platser för. Men det går att hitta helt ok stränder i de flesta länder. 

Bästa bokade "dagstur": Laguna 69 utan tvekan! Men även bestigningen av vulkan Cotopaxi var riktigt fräck. Båda två på relativt höga höjder som ställer lite krav på att man är van att vistas på höghöjd, och gett sig själv några dagar att acklimatisera sig. 

DSCN8504JPG
Nästan framme vid Laguna 69.

DSCN8560 3JPG

Laguna 69, det var bättre än vad som kan förmedlas på bild. 

Bästa känslan: Frihetskänslan alla gånger!!!

Bästa naturupplevelsen: Den här är riktigt svår, men jag får nog säga Patagonien, utan att vara alltför specifik där så säger jag Torres del Paine, El Chalten och Perito Moreno. Märk väl att jag valt att inte skriva något om varken Torres del Paine eller Perito Moreno, då jag upplever det så svårt att förmedla känslan på de där allra bästa resmålen… 

DSCN1589JPG

Sista natten på "The W", Torres del Paine. 

Coolaste vulkanen: Quilotoakratern var mäktig!

(Bästa surf:) Det är inte särskilt mycket surf i Sydamerika, åtminstone inte på de platser vi har varit. Men Brasilien är ju hett när det gäller vågor så jag säger Florianopolis, finns säkert massor med fler bra surfspots i Brasilien! 

DSCN8527JPG

Riktigt bra vågor för surf!

DSCN8542JPG

Bästa boende: Oj, det finns så många som jag alltid kommer bevara varmt om hjärtat, främst på grund av de människor träffat på dessa platser. Bland annat här, och här. Och här. För att nämna några.

Resans sämsta: Sydamerikas sämsta var nog den tid vi spenderade på Ecuadors kust i totalt fel säsong, allt var nästintill stängt och det regnade konstant. Jag borde kanske skriva ett inlägg om Sydamerikas floppar och "det här ska ni undvika" också? 

Fräckaste djuret vi sett: Eftersom vi till vår besvikelse inte fick se någon anakonda i Amazonas, så säger jag havssköldpaddor och landlevande sköldpaddor! Men Amazonas bjöd också på många spännande djurmöten.

Vill du läsa mer?

Vandringarna i Sydamerika du inte får missa
Säsongsguide till Sydamerika - komplett guide till när det är bäst att resa
Populärste länderna på Lycklig & levande