Stormen Pabuk förstörde första semesterveckan & mkt mer än så i Thailand

Regnet fortsätter att variera i intensitet. Ibland kastar det ur sig en rejäl dusch, och ibland håller det sig till att strila ner. Vinden kastar om lätta föremål på marken, sliter tag och fångar. 

Lokalbefolkningen har bunkrat upp med sandsäckar vid byggnader nära stranden, men i det stora hela är det inte värre än en höststorm på västkusten. I alla fall inte hos oss, stormen bytte riktning och slog mycket hårdare på andra ställen. Regnet strilar inte längre ner, det kommer stora droppar i oregelbunden takt och duschar oss om vart annat. Vi har trotsat regnet och gett oss ut för en utflykt. Ponchon klibbar mot kroppen och det är varmt och fuktigt. Men mestadels har vi hållit oss inomhus eller under tak i väntan på att nederbörd och blåst ska lätta. Det blev inte många soldagar på Koh Pha Ngan. 

ajfhkjahfjpg

Vår skyddade strand klarade sig bra från väder, vågor och vind. 

Självklart ska man ha respekt för väderomställningar i dessa delar av världen. Och visst det är ovanligt att en storm drar in utanför monsunperioden. Men vindbyarna här har inte kommit upp i storm och enligt prognoserna skall det nu vara som värst. Vår upplevelse är att det är enormt hypat från svenskt håll. Flera svenska medier uppger att turister flyr öarna inför den tropiska stormen Pabuk. Att maten är slut. Att butiker är stängda. Inget kunde vara mer fel och vinklat. Media alltså. 

Det regnar och det blåser, vi är snart i stormens öga och har fortfarande elektriciteten kvar, nätet kommer och går men det är ju ganska standard i dessa länder. Och visst kan vattenmassorna förorsaka jordskred. Och visst har myndigheterna gått ut med varningar om att iakta försiktighet. Givetvis ska man ha respekt för det. Men håll er till sanningen, eller spana fördelaktligen hellre på Thailändska medier för en mer korrekt information och sanningsenlig bild. 

Jag kritiserar inte faktumet att man uppdaterar om stormen, man ska ta det på yttersta allvar när varningar kommer. Men att publicera artiklar som vinklar händelser i inte ens särskilt drabbade områden gör bara människor onödigt oroliga. Ge infomation om vad som händer på riktigt, hur det drabbat människor, inte bara massa klick-artiklar som inte ens är matiga nog att mätta de hungrigaste av magar. 

akfhkfajpg

Här forsade det sedan ner vatten, när regnet ökade blev den rejäla vattenmassor ner för sluttningarna.