Semuc Champey i Guatemala

Semuc Champey -varför du inte ska missa detta om du planerar resa till Guatemala!


Resan var en av de mer påfrestande på länge. Axlarna lekte domino med varandra i sätena i takt med att bilen tog kurva på kurva i höglandskapet.

Öronen susade i den varma vinden som fläktade in igenom de öppna rutorna. Landskapet så bedårande grönt och frodigt utanför, men att vila blicken i horisonten mättar inte magen hur mycket man än vill. Även om resan tog större delen av dagen förflyttade vi oss inte särskilt långt om man ser till kartan. Ändå kändes det som om resan aldrig skulle ta slut.   
 
Efter en ännu skumpigare färd någon timme till dagen efter förstår vi. Och det gör den mödosamma resan hit så värd. Vi förstår varför människor kallar detta den vackraste platsen i landet. Semuc Champey, som betyder underjordisk flod är främsta orsaken till att besökare kommer hit, samt dess ovanliggande naturliga pooler och klipporna som reser sig längs med sidorna.
DSCN5908 2JPG

Vyn uppifrån utsiktsplatsen.

Något mer än en halvtimme på slippriga stenar efter nattens regn tar det oss innan vi är uppe vid viewpointen, miljön liknar ingenting jag tidigare sett. Efter att ha nått toppen tog vi oss ner till entrén till den underjordiska floden och därefter poolerna. En naturlig vattenpark mitt i ingenstans som bara väntar på dig, poolerna är så klara och vattnet helt underbart svalkande i hettan. Här kan man leka och tumla runt i vattnet efter en varm förmiddag, åka ner för de hala klipporna till nästa pool och bara insupa miljön.

DSCN5941 2JPG

Ingången till den underjordiska floden.

DSCN5949 2JPG

Den guidade turen bjöd även på ett besök i en minimal grotta vid poolerna, som uppvärmning inför eftermiddagen. Här var det i princip så stort att du fick luft om du höll näsan uppåt -inget för de med klaustrofobi. Några minuter framåt i de minimala gångarna för att sedan ta sig ut genom att dyka några meter bort -fascinerande!

Grutas las Marias   

Det är ingen idé att tänka på vad som skulle kunna hända, vilka risker det innebär eller om det finns någonting mer under ytan. Vill man göra det är det bara att köra, inte tänka, inte känna. Eller känna måste man, var man sätter sina bara fötter så det inte råkar vara en vass klippa under ytan. Det skulle kunna vara ganska mysigt när vi vadade fram där i det totalt kolsvarta, alla på rad med var sitt stearinljus i handen. Nästan som ett luciatåg en kall frusen januarinatt, om det inte vore för att vi faktiskt vadade i en grotta, helt barfota, endast iförda badkläder, som inte alls är så himla mysig. Men väldigt fascinerande, spännande nästintill upphetsande och läskig på samma gång, känslan av utsatthet och noll kontroll infinner sig tidigt.

Vi vadar längre och längre in, vattnet stiger över magen, halsen och tillslut kan jag inte stå längre utan måste simma i vattnet som är lika svart som natten.

Till en början får jag panik, för er som känner mig tycker jag inte om vatten där jag inte alls ser botten eller åtminstone har kännedom om botten. Man måste släppa all kontroll och bara ge sig hän åt upplevelsen om man vill vara med.  
 
Längre in finns rep uppsatta att häva sig i, längre fram stegar till hjälp för att ta oss längre in i detta enorma system. Som vargen i Bamses underjordiska gång klättrar vi upp, ner, krälar fram, vadar, häver, drar, och passerar forsande vatten både på tvären och längden. Det går att sticka hål på den spända stämningen i gruppen, det är tydligt att fler än jag har respekt för det som vi gör. Någon får panik och vill vända. Andra försöker att inte visa sin oro. 
 
Vi har besökt flertalet grottor under tidigare resor, bl.a. de kända grottsystemen i Mulu på Borneo med världens största grottpassage och enorma system under jorden. Vi har friklättrat flera meter upp för att komma upp kammare för kammare i Codugnon cave utanför El Nido (riktigt ball grotta med flera kammare innanför varandra). Vi har simmat in i grottöppningar, dykt ner för att besöka grottöppningar, befunnit oss i underjordisk flod i Palawan Filippinerna. Men jag aldrig upplevt något liknande detta, vilket är den stora charmen med att resa, att få se och uppleva nya platser! Det var som en riktig grotta på film, kloaklikanande, och kallt.
 
Vi befinner oss i grottan säkert över en timme om inte mer. Gissa om det var skönt när man såg dagsljuset igen. Och såklart så ska jag trilla på de vassa klipporna typ en meter in i entrén till grottan. Dagen avslutades med tubing nedför floden, samt en öl för de som föredrog detta (Stefan gick till sin förtvivlan fortfarande på antibiotika).

Hur tar man sig hit? Vad kostar turen? Vad ingår?
Semuc Champey ligger drygt en timme utanför den lilla byn Lanquín i Guatemala, hit tar du dig smidigast med shuttle från antingen Antigua, Flores eller Lake Atitlán och det uppges ta drygt 9h, vilket jag skulle korrigera till närmare 10-12h beroende på trafiken. I Lanquín bokade vi turen genom vårt boende för drygt 175 Quetzal, då ingick alla aktiviteter under dagen men ej lunch. Det finns även boenden i anslutning till parken, samt ett i parken för den som föredrar detta. Vi bodde jättefint några minuter utanför Lanquín.
DSCN5953 2JPG
Stefan har köpt choklad av barnen som de gjort själva.

Vill du läsa mer? 

Fler inlägg från Centralamerika