Se & göra i Colombia - våra favoriter

Typiskt Colombia-things & våra favoriter i landet!

Tiden i Colombia har sedan länge gått mot sitt slut och tiden har gått skrämmande fort, vi har spenderat nästan fem veckor i landet och besökt totalt tio destinationer, från norr till söder. Vi hade kunnat stanna betydligt längre, inte bara för att landet är så stort utan för att det har enorm variation i miljö. Landet har varit mycket spännande då det är så extremt varierande natur, allt från olika typer av öknar till glaciärer, palmer och paradisöar till en känsla av den svenska skogen med pittoreska städer och sjöar. Uppe på detta storstäder med puls, liv och rörelse. Jag hann aldrig göra någon sammanfattning kring vad som är typiskt Colombia-things, så den kommer nu såhär några veckor i efterhand. 

Mucura island


DSCN7152JPG

"Vår" strand på Mucura

Mucura är ännu inte något välkänt resmål som Cartagena eller Tayrona som fullkomligt kryllar av massturism, och kanske just därför så överträffande bra! Till denna ö-grupp reser Colombianerna själva på semester och en plats de länge försökt hålla bortom utländsk turism. Majoriteten av turisterna är därför från Colombia, men alltfler början hitta hit. 

Läs mer om Mucura här.

San Gil

San Gil ligger i nordöstra Colombia dryga 8h bussfärd från Bogotá. Äventyrsmekkat drog oss ut på både rafting och paragliding! En mysig stad och vacker natur med möjlighet till mycket utflykter för den naturintresserade. Missa inte att testa delikatessen rostad drottningmyra! 

Läs mer om San Gil och Bogotá här

DSCN6810 2JPG

Medellin

Medellin är den näst största staden i Colombia och ansågs länge vara en av världens farligaste städer. Men det var då, när drogkartellerna hade makten. Nu är staden en vanligt resmål för backpackers som tar sig genom landet. 

Läs mer - Här har jag skrivit om saker att se och göra i Medellin.

dscn71942jpg

Väggmålning i Medellin

Cartagena

Cartagena kan nog vara den vackraste staden i Colombia med sina koloniala byggnader i alla dess färger. Muren som omringar den gamla delen av staden drar besökare i alla åldrar. Färgernas variation ger en lekfullt intryck även för den mest surmulne.

dscn69952jpg

Kolonialstaden Cartagena med sina färgsprakande hus

Guatapé

För naturen och den sällsamma sjön, en favoritdestination för oss! Trots en hel del turism lyckades Guatape förtrolla oss med sina magiska miljöer. Det går att komma undan och hitta sina alldeless egna smultronställen. 

Läs mer - om vad du kan göra i Guatape här.

DSCN7423 2JPG

Vi besökte även omtalade Tayrona nationalpark, Taganga, Bogota och fler destinationer utöver det. 

Typiskt Colombia-things enligt oss 

Kött, kött, kött – deras kök består av mycket kött. Köttallrik är verkligen grejen här! Serveras om man har tur med några pommes.

Varm och otroligt gästvänlig befolkning, glada och positiva trots deras historia och bakgrund har alla vi mött varit otroligt gästvänliga.

Cool grafitti art i de stora städerna, både i Medellin och i Colombia som var de större städer vi besökte kunde man hitta mycket gatukonst.

Vatten i plastpåse, sk. ”bolsa” på spanska. Detta var inget som förkom i Centralamerika och blev därför helt nytt för oss när vi kom till Sydamerika.

Organiserade bussar, med numrerade platser. Har man inte en bokad biljett så får man stå!

Korv och kokt potatis! (tänk er riktigt grov nästintill inte okej korv med mycket fett i)

Man fotar alla på långdistansbussarna, föraren går runt med digitalkamera och tar en ansiktsbild av alla passagerare. Vi tänker att det är för en eventuell olycka, för att enklare kunna identifiera de åkande.

Livräddningsbårar finns utplacerade på betydligt fler ställen än vad jag sett på andra ställen, bra givetvis!

Gol, en choklad som påminner om Lion som det blivit några stycken av.

Trout, dvs. öring är vanligt i centrala Colombia. Galet gott när man inte ätit lax på jag vet inte när!

Det är mer regel än undantag att bussen inför färd tankas först efter avgång, alla är på och redo för avfärd och så stannar man direkt för att tanka.

dscn69432jpg

Tayrona nationalpark

Vill du läsa mer? 

Peru 

Chile 

Sydamerika