San Blasöarna i Panama

San Blas upplevelser & restips!

Ur högtalarna ljuder spansk pop på högsta volym, och trots tonade rutor är det påtagligt varmt i bussen. Med van hand öppnar och stänger han dörren i farten, så tiden stillastående ska bli så minimal som möjligt. Han gör inte skillnad på oss och localsen, och vi knör oss tacksamt ner på de sista spridda platserna i bussen. Han påminner om någon jag känner, självsäker, något kraftig och med rak näsa. En bra stund senare kan han inte hålla sig och frågar nyfiket om våra tatueringar och dess betydelse. Resan tillbaka till PC var trevlig, om jag inte hade blivit bestulen på mina nyinköpta Nikeskor och personliga inlägg. Det kunde varit värre även om det känns så surt!

dscn4359jpg

Dagen därpå stiger vi upp i ottan (annars brukar vi vakna så sent som sju på morgonen pga. skevt dygn hemifrån.) San Blas arkipelag och dess kustremsa mot Colombia tillhör Kuna Yala folket. Det är deras mark, med eget språk, egna lagar och rättsväsen. Här kan inte Panamas rättsväsen styra utan det är Kuna Yala folket som är en av ursprungsbefolkningarna i landet som kontrollerar vilka som får passera in och ut på deras områden. Något annorlunda om man drar paralleller till vår egen ursprungsbefolkning samerna, som det knappast visats varken hänsyn eller respekt genom historien. Tidigare har Kuna Yala försörjt sig på fiske och odling men turismen tar mer och mer utrymme. Folket har ett karaktäristiskt utseende, de är kortväxta, satta med något platta ansikten. 

DSCN4396JPG

Kritvit sand som mjöl mellan tårna och klarblått vatten.

San Blas består av 365 idylliska små karibiska öar, och de allra flesta är verkligen små.

Den ö som vi bor på heter Coco Blanco -vår egen kurrikurriduttö. Det tar inte mer än två-tre minuter att gå runt den och dryga sekunder att gå rakt över den.

Här lever vi, några fler besökare med Kuna Yala folket och deras hundar. Utan uppkoppling, och med begränsad tillgång till elektricitet och färskvatten. På dagarna åker vi på båtturer till andra öar, slappar i hängmattan, snorklar, löser korsord, leker med hundarna och kastar frisbee. Kvällarna har ägnats åt att samtala och utbyta erfarenheter med andra resenärer samt en del lektioner (och fighter) i yatzy.

17407981_10154319196136975_737939141_ojpg

Resesällskapet är komplett.

Nätterna har vi spanat på stjärnhimlen och dess makalösa ljus som tillsammans med månen lyser upp i kolsvart natt. Här går tiden långsamt, några dagar på dessa paradisstränder känns som en vecka. Tänk vad närvaro kan göra med vårt inre. Men jag ska inte försköna verkligheten. Kvällarna har också innehållit jagande av kackerlackor, en hel del hundbajsar och sopor. De har problem med sophanteringen på öarna pga. den ökade turismen. Man lever enkelt, men man lever också mer. Perspektiv och insikt kring att människor lever så alltid är sunt.

17407614_10154319187571975_1118622198_ojpg

dscn4397jpg

Stefan får ett armband knutet på sig av en kvinna från Kuna Yala folket. Spana in hennes vader som pryds av liknande pärlor.

Miniguide till San Blas

Hur tar man sig hit?

Det tar drygt 4h från Panama City (inklusive båtfärd) till San Blas. Ta med pass för legitimering vid gränsen till Kuna Yala folkets mark. De flesta bokar via ett företag en hel tur på x antal dagar, vilket är det smidigaste då ingår transport ut till färjeläget. Men man kan även boka boendena från de olika öarna privat direkt via booking vilket vi från början inte förstod. För den bekväma kan man även flyga från PC på dryga tjugo minuter.

dscn4382jpg

Här är den ö som vi bodde på, här ser man ganska bra ungefär hur bred den var.

Vad kostar det?

Det beror på hur du väljer att bo, det finns boenden i flera standarder och prisklasser. Tält, delad eller privat Cabana i olika prisklass och standard. Vi bodde i delad Cabana med egen toalett. Vi betalade 350$ pp. för 4 dagar och 3 nätter. Men bokar man direkt via boendena på öarna utan att gå genom ett företag kan man komma ner i pris, likaså om man väljer att tälta.

Vad ingår?

Vi valde ett turpaket där allt ingick; transport, taxa till olika öar, snorkelprylar, tre mål mat/dag, boende, utflykter, dricka etc. Kolla vad som ingår och inte i de olika turerna.
Maten som serveras är mestadels fisk, fisk och fisk (åtminstone på den ön vi bodde).
Inga problem för mig, jag gillar fisk och maten var variationsrik i övrigt. Bokar man genom ett företag kan de ta hänsyn till allergier, specialkost och dylikt. Ta med snacks, bars, nötter att ha som mellanmål då det ibland kan gå en bra stund mellan måltiderna.

dscn4386jpg

Typ så tjocka väggar var det ;) Vi bodde själva första natten, sedan fick vi sällskap av två tyska tjejer och därefter en tjej från Kanada.

Vill du läsa mer?

5 platser du inte får missa när du reser genom Centralamerika!

Fler inlägg om Centralamerika

Fler inlägg om Sydamerika