Restips & svar på frågor om Sri Lanka

Jag har förstått genom både resebloggskollegor, frekventa frågor via mailen och på vagabonds toppade resmål inför 2017 att Sri Lanka är ett riktigt up-coming resmål. Eftersom det känns som jag skriver mail på mail med tips med i stort sett samma frågor har jag samlat de mest förekommande frågorna här. Jag och min sambo besökte landet under en månad förra vintern (2015-2016). Jag hoppas det kan vara till er hjälp och rätar ut några frågetecken om ni går i tankar att besöka Sri Lanka.

När är det säsong att resa till Sri Lanka?

Det beror på vart man vill åka i landet, då det är växelvis regnsäsong på de olika sidorna av landet. Grovt kan landet delas in i två delar vad gäller säsong. Väst- och sydkusten har säsong under vår vinter dvs. ca. dec-mars. De norra delarna av landet tillsammans med östkusten har säsong under svensk sommar och vår, ungefär maj-sep. Eftersom vi var där under svensk vinter besökte vi väst och sydkusten, vilket också är de mest exploaterade delarna, dit flest turister väljer att åka. 4000mil har skrivit en genomgående klimatguide om Sri Lanka, så föredrar ni ännu mer detaljerat kring väder och vind rekommenderar jag den.

Hur tar man sig runt bäst?

Personligen tycker jag om att komma så nära lokalbefolkningen som möjligt när jag reser. Vi åkte för det mesta lokalbuss längs kusten som var riktigt smidigt, avstånden är inte så långa och det är bara att vinka på bussen vid hållplatsen så stannar den. Det står på bussarna vart det ska så det var aldrig några problem. Vi åkte även tåg vid två tillfällen, dels från Colombo ner längs kusten men också i höglanskapet.

Föredrar man mer bekvämlighet kan man boka en chaufför eller taxi för en relativt billig peng, dock inte i jämförelse med lokalbussen som gick på några kronor. Vi delade en bil med ett annat par vid ett tillfälle under resan.

Hur är priserna?

Enligt Forex ligger semesterindexet i Sri Lanka på 55, där Sverige är placerat på 100 så 45% billigare än i Sverige. Men precis som allt annat beror det ju på ditt val av standard. Thailand har index 52 så landet är i jämförelse med det. Kolla gärna i hela deras lista här. Toppar listan gör Nepal på sina 31.

Hur är shoppingen i Colombo?

Nästintill obefintlig, det finns några köpcentrum men inte i jämförelse med Sydostasiens storstäder. Colombo i sig är inte mycket att se, det jag kan rekommendera är ett besök på Barefoot, en mysig butik med tyger, möbler, inredning och vävda prylar. Vi köpte dukar och fina kuddfodral här. De har även ett tillhörande café på sin innergård där man kan äta lunch eller ta en svalkande dricka. Här är deras hemsida.

dscn3807jpg

Vandring i Ella

dscn3839jpg

Vandring i Ella

Sevärdheter man inte ska missa?

Jag tycker man ska ta tillfället att åka ut på havssafari och få möjlighet att se bl.a. (blå)val, delfin, flygfisk och sköldpaddor när man besöker Sri Lanka. Vi gjorde en tur som utgick från Mirissa och fick se dessa mäktiga stora djur på riktigt nära håll. De är ofattbart stora, de kan bli upp till 30m långa och väger när de föds redan ca två ton, lite perspektiv!

Ett besök i Galle och dess fort tycker jag också är en mysig dagsutflykt man kan prioritera om man är i närheten. Vi bodde här i två nätter och det var riktigt mysigt att knalla runt bland gränder och marknader.

Att åka tåg i Sri Lankas höglanskap sägs vara en av de vackraste tågresor i världen vilket rekommenderas, samt att vandra och besöka höglandskapen. Vi var i Ella, en liten mysig bergsby med fantastiska miljöer.

dscn3884jpg

Var hittar man den bästa surfen?

Nu vågsurfar ju inte jag personligen, (jag kör vindsurfing) men jag har en sambo som gör samt en vän till oss som startat upp en business inom detta på Sri Lanka. Är man nybörjare rekommenderar jag Mirissa eller Meddawatta (ett relativt okänt ställe som erbjuder mycket bra surfing för både erfarna och nybörjare). Även Midigama är ett surferplace, men här finns rev vilket gör det svårare för nybörjaren att lära sig här.

Hur är safarin på Sri Lanka?

Vi var i Yala nationalpark på en heldagstur vilket jag INTE REKOMMENDERAR någon att besöka. Upplevelsen i sig var häftig och vacker, vi fick se flora och fauna, leoparder, elefanter, vildsvin, krokodiler mm. MEN parken stödjer inte bevarandet av natur och djur. Efteråt fick vi veta att parken har ingen begränsning för hur många som får besöka den per dag. Chaufförerna kör inte enligt hastighetsbegränsningarna, och till följd av detta har flera djur körts ihjäl. Guider och chaufförer är inte utbildade i hur man bevarar naturen utan ser enbart till vinstintresset och turismen. Stöd inte detta! Det finns fler nationalparker i landet som kan vara värda att kolla upp istället. En annan anledning till att ni inte ska besöka parken är att säkerheten för er som besökare inte upprätthålls, det finns inget glas eller galler för safaribilarna och när vi såg leopard var vi inkörda av flera jeepar så vi hade omöjligen kunnat ta oss där ifrån. Djuren passerade precis vid vår bil och hade som de kattdjur de är kunnat hoppa in i bilen om de haft lust. Under lunchpausen fick vi även se en video av en av besökarna som spelats in under förmiddagen, där en elefanthane prejar ner en jeep i diket. Passagerarna flyr i panik från bilen och det uppstår allmänt tumult. Detta till följd av att bilen kört för nära mellan unge och elefant och den kände sig hotad. Vi är besökare i deras hem vildmarken, glöm inte det!

Informationen kring detta är svår att hitta, därav besöker turister ändå parken, så även vi. Det pågår motsättningar emot hur parken sköts och flera har skrivit på för att förändra förhållandet för djuren. Jag är inte uppdaterad på om något förändrats sedan vi var där.

DSCN3710jpg

Yala Nationalpark

Hur är stränderna?

Stränderna på Sri Lanka är bra, men inte mer enligt mig. Som berest har jag sett många betydligt mer tilltalande stränder än dessa. Men de fyller sitt syfte, det är långgrunt och barnvänligt på de flesta ställen.

Hur är snorklingen?

På grund av att det mestadels är surfstränder i Sri Lanka, dvs. havet har en del vågor blir det inte optimalt för snorkling då vattnet kan bli något grumligt. Det finns lugnare vikar att hitta på sina ställen. Majoriteten av platserna på väst och sydkusten är vågiga och optimala för vågsurfing.

DSCN3495JPG

En vik med Srilankesiska fiskare utanför Midigama

Yoga?

Sri Lanka liknar Indien till den grad att de har yoga på de allra flesta ställen, man ser möjlighet att utöva yoga överallt. Yogan som träningsform tillämpas mycket tillsammans med surfingen då dessa kompletterar varandra bra. Jag utövade tyvärr ingen yoga själv när jag var där, men en kär vän till mig är utbildad instruktör på Sri Lanka och håller till på södra spetsen.

Vill du läsa mer?

5 anledningar till varför du ska åka till Sri Lanka!
Gästskribent Matilda - Att leva på Sri Lanka