Resedagbok från vår weekend i Istanbul

Dag 1
Dagboken kan ses som ett exempel, förslag och inspiration för tre nätter och två dagar i Istanbul.

2jpg

10.30 Promenad i gamla stan

Efter en liten sovmorgon och frukost på hotellet med utsikt över blå moskén så tar en promenad i gamla stan och Sultanahmet. Vi spanar på blå moskén, som vi gör ett försök att få se insidan av, men den visade sig vara stängd för renovering i två veckor. Vi fortsätter i parken Hippodromen mot Hagia Sofia -men köerna ringlar sig långa så vi väntar med besök. Vi promenerar vidare till utsiktsplatsen över bosporen, längs vägen går vi förbi Topkapipalatsets utsida och insuper miljöerna. 

6jpg

13.30 Tar färjan ut på Bosporen och Marmasjön

Efter lätt intagen lunch längs vattnet tar vi färjan ut på Bosporen och vidare över Marmasjön till Prince Islands och Büyükada. Resan tog betydligt längre tid än vi tänkt oss så vi är framme förrän runt eftermiddagstid och ser oss omkring på ön. Vi hittar ett hak för lite turkiskt käk och lapar den sista solen som är förvånansvärt varm, innan vi promenerar runt på denna bilfria ö som påminner om Istanbuls svar av Götets Marstrand. Plingandet av Hästdroskor som kommer i all väldigt fart skrämmer slag på en del besökare som går i sin egen värld. Frukt- och blomsterstånden väller stora och stadskänslan är som bortblåst. Hit rymmer man bort från stadens puls för sol och bad på i den gröna ögruppen. När vi utforskat färdigt och inköpt varsin krans är vi nöjda och tar färjan tillbaka. Inte förrän efter åtta är vi hemma med något trötta fötter på hotellet igen.

3jpg

Dag 2 - 09.00 Under jorden i Basilikacisternen

Andra dagen ser vi till till att komma iväg för att slippa köerna och har siktet inställt på Basilikacisternen - det sjunkna palatset, som är en vattenreservoar. Det är en annorlunda upplevelse mot alla andra byggnader vi sett hittills, en mystik och ett lugn. När den var i bruk rymde den 80 miljoner liter vatten.  

7jpg

10jpg

10.15 Ser vad Grand Bazar har att erbjuda

Efter ett häftigt besök i underjorden går vi vidare till Grand Bazar där man kan finna allt möjligt, vi var nöjda av att bara känna på smaken, lukten och pulsen bland folkmassan och hittade inte så mycket av intresse att ta med oss hem. Men för den shoppingintresserade går det hitta nästan vad som helst här. 

17jpg

11jpg

11.00 Åker in mot centrum

När vi var nöjda med tittande på mattor och vattenpipor tar vi spårvagnen vidare mot stadens centrum och knallar till Galata Tower som är drygt 65m högt torn, här ges en vacker utsikt över staden och Bosporen. Solen står högt på den blå himlen och vi får lite färg under köandet in. Väl uppe bjuds det på vecker utsikt i 360 grader runt hela byggnaden. 

23jpg

12jpg

13.00 Provar (dürum)kebab och turkiskt te i Beyoglu

Vi vandrar vidare i stadsdelen Beyoglu för att hitta någon form av turkisk lunch, vi har siktet inställt på kebab, som jag läst ska vara bra här hos Ladies abroad. Vi hittar ett mysigt ställe i solen hos en trevlig lokal resturangägare, här bjuds på leenden och många skratt. Vi spelar yatsy i solen, mummsar kebab och smakar turkiskt te. 

Med mätta magar knallar vi centrumgatan upp för lite shopping och insupande av mer stadskärna. Här råder en helt annan puls än i de gamla delarna där vi valt att bo. Vi kikar i lite butiker och kommer tillslut upp till torget Taksim, där vänder vi och tar en annan väg tillbaka igen. Sista biten blir med spårvagn med målet att ladda batterierna lite på hotellet.

13jpg

14jpg

16.15 Paus och sol på takterrassen

Väl hemma tar vi en dricka och hänger på terassen, spelar yatsy, och lapar sol. När det börjar svalna är vi nöjda och gör oss i ordning för middag och en sväng på stan i området där vi bor. 

15jpg

19.30 Middag

Det blir middag i gamla stan då trötta fötter inte orkar gå mycket längre, dessvärre var den inte en av de bättre - vi fick i alla fall se och smaka en turkisk pizza. Därefter en promenad runt området Blå moskén och Hagia Sofia för att se de kvällstid. 

25jpg

Dag 3 08.30 Guidad tur i Hagia Sofia 

Sista dagen hinner vi med att se insidan av moskeen Hagia Sofia, som från början faktiskt var en kristen kyrka som sedan gjordes om till moské byggdes under 400-500 talet. Insidan var magiskt vacker och ett riktigt mäktigt bygge med tanke på hur gammalt det är. Därefter blev det en kaffe och åter till hotellet och utcheckning för vidare färd till flygplatsen.
9jpg

24jpg