Reportage: Thaimout i Hua Hin – att bryta sig loss från vardagen och ekorrhjulet – del 2

Detta är den andra och avslutande delen i en artikelserie om familjen Ahls resa och uppbrott från vardagen hemma i Sverige. Här hittar ni första delen

Besök på lokal marknad – bortom turiststråk & inkastare

Mopeden är det naturliga färdmedlet här. Både Johan och Jessica kryssar vant fram i den täta trafiken trots skymningen, vi hinner knappt med. Det är en utmaning med vänstertrafiken men det märks inte av på familjen Ahls vana hand på styret. Dagens mål är den lokala marknaden där de brukar handla sin mat. Hua hin är en relativt stor stad inser vi när vi försöker hålla oss så tätt efter Johan och Jessicas ryggar som vi bara kan. 

IMG_3208JPG

IMG_3184JPG

- Är man iväg så länge som vi är kan man inte handla på de dyra turiststråken, då gäller det att hitta andra alternativ och handla där lokalborna handlar. När man inte ens kan med att pruta på de låga priserna vet man att det är lokalbefolkningens marknad, säger Jessica.

På marknaden finns allt mellan himmel och jord, vi passerar stånden med färskt kött, fisk och skaldjur. Det är mycket som jag inte känner igen. En odör når näsan och jag får en kväljning när jag ser delar av det som thailändarna troligen helt normalt stoppar i sin matlagning. Av erfarenhet vet jag att hygienen på sina ställen kan vara lite bristfällig så jag ser noga efter var jag sätter fötterna. Och mycket riktigt, det rycker i mig när jag ser en råtta springa över den packade massa lera som marken består av.  

- Här köper vi våra räkor när vi saknar västkusten, jag kokar dem själv i saltlag och dill, berättar Jessica.  

Vi går vidare och fyndar några linnen och köper några mangos, Hampus köper nya badbyxor och Elliot fyndar ett par flip-flops och ett par solglasögon – det är en förbrukningsvara när man är borta så länge.  

IMG_3281 2JPG

IMG_3288 2JPG

Ljumna kvällar & samtal om livet

Veckan med familjen är intensiv och händelserik men på kvällarna sitter vi bara på familjen Ahls blinkande balkong och samtalar om livet. Vi pratar om det gemensamma intresset resa, och fenomenet att bryta sig loss från ekorrhjulet för att prioritera mer tid med familjen på en varmare plats. Jag frågar nyfiket om hur det kom sig att de tog beslutet att leva och bo i just Thailand. Jessica berättar att hon alltid haft ett stort intresse för att resa och uppleva andra delar av världen. 

- Jag har alltid velat komma iväg och göra avbrott från vardagen. När jag var 19 åkte jag till USA i 13 månader och jobbade som au-pair. Sedan hoppade jag på lärarlinjen och hade en dröm om att någon gång arbeta på någon skola utomlands. Den drömmen glömde jag för stunden av när barnen kom, men när de blev äldre och möjligheten kom att kunna åka, kom jag på att detta var ju målet från början med att plugga till lärare.

Det finns fyra svenska skolor inom Sanuks verksamhet i Thailand, men flera andra utöver det. Det blir allt vanligare att svenska familjer i perioder flyttar till just Thailand och tar en så kallad Thaimout, som faktiskt börjar bli ett använt begrepp.  

- Planen var från början att åka till Spanien, men då svenska skolorna sällan söker personal var det svårt att få en tjänst där. Jag träffade sedan en tjej som fått jobb i Thailand, och jag kollade upp det, sökte och fick en tjänst. Sedan var det svårt att motstå när erbjudandet kom att komma tillbaka även nästa säsong.

Jessica beskriver hur livet i Thailand öppnar upp för mer tid med familjen och mindre vardagsstress då det hemma alltid är en massa tider som ska passas. Under vår tid hos familjen Ahl bjuds vi in i gemenskapen där vi hänger med på alla vardagliga upptåg. 

Jessica stannar upp i samtalet, gör en konstpaus och funderar lite. Våra ögon möts i ett ögonblick – och hennes ögon glittrar och strålar ut en sann glädje och tacksamhet. Det är tydligt att en av hennes drömmar har gått i uppfyllelse, att få göra det här äventyret tillsammans med familjen. 

Hon pratar sedan vidare:

- Jag har alltid velat utomlands och testa olika saker, jag blir lätt rastlös och byter ofta jobb. När barnen kom och jag var föräldraledig blev jag nästan manisk. Förutom att ta hand om barnen hade jag inte så mycket annat, så att kolla upp resor var min största hobby under de 4 år som jag var föräldraledig. Det är inte så svårt som många tror. Om man vill tillräckligt mycket så går det. Man kan leva mer sparsamt än man tror om man verkligen vill något. Gör upp en plan, budgetera, spara och dra iväg. ”Hemma” finns kvar när man känner för att komma tillbaka.

Både Johan och Jessica poängterar hur givande det har varit för barnen att åka iväg och vad de har utvecklats som människor.  

- De har utvecklats otroligt mycket som individer. De har blivit modigare och har lärt sig en hel del engelska. De går fram till folk och vågar fråga saker. Elliot som är äldst älskar att resa och trivs med backpacking-livet. Han klagar aldrig, inget är för varmt eller kallt. Inget är för jobbigt för Elliot, medan Hampus klagar på minsta lilla. Men båda barnen har lätt för att anpassa sig och bara familjen är tillsammans har de inga problem med att resa runt.  

v0219-jessica-ahl-698x931jpg

Besök på svenska skolan Sanuk i Hua Hin

När barnens jullov är över följer vi med på ”föräldrasamlingen” som skolan anordnar en gång i veckan. Här får föräldrar, familjer och anhöriga möjlighet att dela information och connecta med andra familjer. Samlingen börjar med att Sanna, en kollega, granne och vän till familjen Ahl, berättar om veckan som varit och vad eleverna gjort. Därefter håller Jessica som är danslärare i grunden i ett danspass utomhus för både föräldrar och barn, jag försöker hänga med i koreografin så gott jag kan. Solen steker på deltagarnas axlar och det är inte ett moln på himlen. 

IMG_3200JPG

T  2jpg

Intresset för svenska skolan är stort och under högsäsong kan det vara svårt att få plats, så då gäller det att anmäla sig i tid. Efter informationsträffen fortsätter barnen sin skoldag och föräldrarna bjuds på fika som Johan och vi har hjälpt till att fixa. Det är många familjer som umgås och hänger tillsammans flera vardagskvällar i veckan. De spelar fotbollar och hittar på aktiviteter och äter middagar ihop. Jag hinner småprata lite med Jessica innan hon behöver smita iväg för att fortsätta sin arbetsdag.

- Vi har kommit in i livet här bra, det är så mycket enklare att umgås spontant här. Barnen har fotboll på torsdagar och då går jag alltid på Yoga, säger Jessica. Så vi har lite rutiner. Men givetvis har det också varit en prövning och inte alltid en dans på rosor, men vi har kommit varandra närmare. Vi hoppas och tror att vi har gett barnen en mer verklig syn på världen och hur det kan vara för andra barn att växa upp i fattiga länder. Som syskon har de kommit varandra närmare och har varandra som bästa vänner. De har fått ett minne för livet. Det är inte alla barn i Sverige som får den chansen. 

Delar av bilderna är familjen Ahls privata. 

Relaterade inlägg 

Reportage: Thaimout i Hua Hin - första delen
Koh Phangan - mer än en färgglad partyö
Stormen Pabuk förstörde första semesterveckan & så mycket mer än så i Thailand
Ett kärt återseende med Sydostasien & Thailand - tillbaka till mitt 20-åriga jag