Reportage: Thaimout i Hua Hin – att bryta sig loss från vardagen & ekorrhjulet

Detta är första delen i en artikelserie om familjen Ahls resa och uppbrott från vardagen hemma i Sverige.

Alltfler svenska barnfamiljer vågar ta steget mot ett vardagsliv utomlands, och väljer solen framför den mörka, kalla och dystra vardagen hemma i norr. Vi provsmakar den thaisvenska vardagen där familjer har tagit steget från dröm till verklighet, och bytt ut vinterkylan och mörkret mot sol och värme. Under vår vistelse i Thailand följer vi med våra vänner familjen Ahl i deras vardagsliv på andra sidan jorden.

När vi anländer är det redan kolsvart ute, resan från Bangkok tog längre tid än väntat trots minibuss nästan direkt från flygplatsen. Vi möts av en glad och solbränd Johan i entrén till det område där familjen Ahl bor under sina åtta månader i Asien. Det är fortfarande klibbigt ute trots den sena timman och det luktar sött från blommorna när vi kommer in på området. En välklippt gräsmatta med tillhörande trädgård pryder den gemensamma innergården.

Efter lite mer än en veckas vistelse i Thailand, mest bestående av regn och stormbyar begav vi oss vidare hit, för vårt egentliga syfte till varför vi är här. Förutom hopp om bättre väder – för att göra ett djupdyk i den thaisvenska vardagen och få en inblick i hur familjen Ahl lever sitt liv i Thailand. Efter färja tillbaka till fastlandet från ön där vi spenderat en regnig vecka längtar vi efter att få lapa lite sol. Drygt 20 mil ner på den thailändska östkusten stannar vi för anhalt – Hua Hin. Resan tog i stort sett hela dagen och vi var inte framme förrän runt tio på kvällen.

- Det tar alltid längre tid än man tänker sig, vi börjar vänja oss, säger Johan.

Jag själv har däremot glömt hur lång tid allting tar här borta i Asien, man tycks inte ha lika bråttom. Det finns ingen ständig stress trots städernas puls – jag gillar det. Johan ifört linne och flip-flops guidar oss över innergården som har egen pool med flertalet solstolar runtom. Det är tre längor med lägenheter och vi sneddar över gräsmattan och tar den stenlagda gången bortåt. Ljuset från lägenheterna speglar sig i poolvattnet. Badleksaker och fotbollar vittnar om att det har varit full lek under eftermiddagen. Ett par kvarglömda badbyxor hänger kvar på en solstol. Han visar oss vidare till familjens lägenhet där det blinkar i rött, grönt och blått ljus från balkongen. Han ser min frågande blick mot krimskramset:

- Vi har julpyntat lite, något får man ju göra, skrattar Johan.

Livet är liksom lite enklare här. Lite slappare. Lite varmare. Barnen sover redan men Jessica är fortfarande vaken trots att hon ska upp tidigt och jobba imorgon. Vi hälsar och pratar en stund innan även hon behöver krypa till kojs för morgondagens skoldag.

- Vi har valt att bo i ett område med lite mindre svenskar för att inte bara omge oss med just svenskar. Det finns ett flertal områden i Hua Hin där det bara bor svenskar och som vi har valt bort. Vi vill att barnen skulle få en möjlighet att vara bland människor från andra länder. Vi är fyra svenska familjer på området, i övrigt är de som bor här från England, Thailand, USA, Canada, Indien, Schweiz, Danmark och Finland, berättar Johan.  

Jag ställer nyfiket fråga på fråga innan vi gäspar ikapp och också gör oss iordning för första natten i Hua hin.   

20190518_153354jpg                                    20190518_153624jpg
Hampus till vänster och Elliot till höger. 

20190429_095247jpg                                           20190429_095300jpg

Pappa Johan och mamma Jessica

Familjen Ahl

Familjen Ahl kommer från Älvängen utanför Göteborg men bor nu sex månader i Hua Hin i Thailand, för att sedan resa runt i Sydostasien ytterligare två månader och under den tiden hemskola barnen. Det är min sambos kollega med familj som vi besöker och det är familjens andra längre vistelse här i Hua hin. De var hemma i Sverige under sommarhalvåret för att sedan återvända till värmen i Thailand igen. Mamma Jessica, 38, arbetar som lärare på svenska skolan Sanuk, och sönerna Elliot, 9, och Hampus, 7, går på samma skola. Pappa Johan, 37, är hemma om dagarna och agerar hemmaman: njuter av livet, tar hand om hushållet, tränar och vilar upp sig.

När vi vaknar nästa dag är det tidig morgon men redan riktigt varmt, fläkten i sovrummet har gått hela natten men det märks inte av märkvärt i det kvalmiga rummet. Jag öppnar dörren till sovrummet i hopp om att få in lite frisk luft, men förgäves. I vardagsrummet möts jag av en yrvaken Hampus med rufsigt lockigt hår som sitter i soffan och spelar på paddan. Elliot står redan i köket och har börjat med frukosten, han gör egen omelett. Johan rumlar upp yrvaken och börjar också röja runt i köket. Jag går ut på balkongen och andas in tillvaron ett ögonblick, och återgår sedan in för det livsnödvändiga morgonkaffet. Efter att alla har fått i sig frukost så gör vi oss redo för lek vid poolen en stund. Barnen har fortsatt jullov under delar av vår vistelse, medan Jessica jobbar.

- Efter att jag gett barnen frukost brukar jag lämna dem vid åtta. Sedan hänger jag alltid en stund vid poolen innan jag och Simon går och tränar. Efter träningen blir det oftast lunch ute någonstans innan det är dags att hämta barnen igen vid två. Man hinner inte mycket mer på en dag. Sedan ska det fixas mellanmål till barnen, och umgås med ungarna och de andra familjerna här, berättar Johan. 

Samtliga bilder är familjen Ahls privata.