Puerto Viejo i Costa Rica

Puerto Viejo -den ofarliga drogen

Suget, kan det någonsin mättas? Nyfikenheten att se mer, nya platser, äventyr och upplevelser.

När människor vi möter frågar hur länge vi ska vara iväg tappar de nästan hakan när vi svarar. Jag har vant mig vid tanken men tänker ändå att jag någon gång borde vakna men drömmen bara fortsätter, livet fortsätter briljera.

dscn4574jpg

Costa Rica är ett förhållandevis rikt land, vilket också märks i plånboken. Här är det nästan svenska priser. Landet är det enda i världen som inte har något försvar, en uttalad öppenhet mot HBTQ, och de ligger i väldig framkant vad gäller ekoturism, hållbarhet och vegetarisk/vegansk kost. "Pura Vida" är ett uttryck som används frekvent, vilket betyder ungefär det rena livet. De är måna om sin natur och miljö vilket också märks genom att de har ett fungerande sopsystem där sortering är vanligt. Landets utveckling bygger i grunden på deras kaffeordningar som sedan gick över till bananplantager, då bananer odlades i syfte som enkel föda åt arbetarna på kaffeplantagen. Därefter spreds bananernas popularitet vidare till USA och världen.

DSCN4508JPG
Jag fick lite hjälp med yatsyn i väntan på lunchen.

Vi stormtrivs här och bestämde oss direkt att stanna längre än planerat. Efter några tuffa dagar med sjukdom, regn och en destination vi inte riktigt trivdes på känns det helt fantastiskt. Vi insåg att vi spenderat en längre period på öar, och känt oss lite låsta och rörelsehindrade så det är skönt att kunna utforska större ytor och framförallt röra på sig. Boendet är helt makalöst bra och riktigt lyxigt (läs rent, fräscht och standard) och med en fin sällskapsyta med kök så vi har gjort vår egna frukost. Vi har haft en nästan euforisk känsla alla tre och jag kunde typ inte sluta säga hur mycket jag tycker om vårt boende.

17499948_10154333261286975_915017181_ojpg

Spanar på surfvågarna inför morgondagen.

17499604_10154333369091975_67000420_ojpg

Typ bland de bästa dagarna på resan hittills.

I två dagar har vi hyrt cyklar och spanat på omgivningarna, kusten och stränderna både uppåt och nedåt längs kusten. Vi har skrapat ihop lite mer än fem mil och fått se både en och annan apa. De tycks inte lika förekommande som "skadedjur" här som i Asien utan lever mer vilt på det vis de ska, då dessa är det första vi sett. En av dagarna besökte vi även en nationalpark, och då spotade vi flera fräcka djur, bl.a. ett tvättbjörnsliknande pungdjur som jag inte minns namnet på, flertalet både stora och små reptiler, Kapuciner mm.

DSCN4551JPG

En Kapucin har fått tag i en blomknopp som smakar ljuvligt.

DSCN4613JPG

På vägen hem idag såg vi två sengångare på riktigt nära håll, så häftiga djur. Så söta och SÅ slow. Ljudet av vrålapor är mer standard än undantag, och vi tror att vi såg honor och dess ungar under en cykelfärd.

Vi har även hunnit med att surfa då Stefan äntligen mår bättre efter ett besök på Apoteket och starka hjälpmedel i både tablett- och sprutform. Och vad kul det var! För mig och Pernilla var det första gången. Alltså kicken när man tajmar vågen, det gav definitivt mersmak. 

Vill du läsa mer?

5 platser du inte får missa när du reser genom Centralamerika!

Fler inlägg om Centralamerika

Fler inlägg om Sydamerika