Norra triangeln - Honduras, El Salvador & Guatemala

"Känns det säkert att resa där?"

Media har målat upp en bild av både Central- och Sydamerika och dess kriminalitet, det är väldigt synd att många länder fått detta rykte. För det finns så mycket mer i dessa delar av världen än det, så mycket anledning att gå ut och uppleva det själv och skapa sig sina egna uppfattningar om saker och ting.

Om hur jag upplever säkerheten

Hittills har det känts mycket säkert under vår resa i Centralamerika, med undantag för vårt lilla snedsteg i Granada där polisen bad oss vända när vi var på väg utanför staden. Eller det kändes säkert det med eftersom polisen kikade till oss, vi läste efteråt att det varit en del rån på den vägen där vi cyklat. I Panama City råkade vi också knalla in i ett ej rekommenderat område.  

Men nu närmar vi oss den "norra triangeln" bestående av Honduras, El Salvador och Guatemala, vilket ska ha betydligt mer kriminalitet.

Detta är dock främst gängkriminalitet som inte påverkar turister, men rån och överfall förekommer. Jag vill inte oroa er, bara delge er min syn och upplevelse av länderna här. Man ska ha respekt och man ska vara uppdaterad på hur situationen ser ut där man befinner sig. Mycket tror jag handlar om att vara street-smart och höra sig för, prata med lokalbefolkningen och ha sunt förnuft. Tryggheten bär du inom dig.
 
Men det ska sägas, jag var nervös för trippen till El Salvador, eftersom det inte rekommenderas att resa nattetid i dessa länder. Och den båt vi planerat ta direkt till El Salvador erbjöds inte och shuttle var betydligt billigare, vilket gjorde att vi inte hade så mycket val. Avresan var vid två på natten så den mesta nattetiden skulle bli genom Nicaragua, vilket är det land med minst kriminalitet här -och resan gick bra.  

El Salvador toppade som mord-tätaste landet i världen 2015, den platsen knep nog Honduras senare och över var tioende invånare innehar eget vapen. Det är svårt att greppa hur utbredd kriminaliteten är, när t.o.m. kycklingleveransen har en egen beväpnad vakt med sig i bilen inser man att det nog ändå är ganska illa på sina ställen. Det rekommenderas även poliseskort om man ska trekka bland vulkanerna eller gå i naturen.

I El Salvador hoppade det på fler folk på minibussen och de berättade att en shuttle blivit kapad häromnatten i Guatemala. Jag är tacksam jag fick veta detta efter natten och genomförd resa och inte innan. Vi fick även höra om pistolhot i Honduras i efterhand på den väg vi åkt, men faktum är att det inte känns otryggt, lokalbefolkningen är fantastiskt gästvänlig och trevlig. Det skulle knappast erbjuda tjänsten om det utsatte förarna för ständig fara. 

Så länge du hör dig för på boendet var det är säkert att gå och inte och har ett sunt förnuft vågar jag säga att det värsta är att du blir rånad på det du bär med dig, även om det så klart är illa nog. Missförstå mig inte, men jag tycker inte det ska hindra dig från att resa. El Salvador har en välfungerande polis som verkligen arbetar för turismen. Det verkar vara någon form av oskriven regel att gängen här i El Salvador inte ska gå på turister, då besökare stärker landet ekonomiskt, och straffen för att göra något mot turister är hårdare. 

Läs mer 

Säkerhet och kriminalitet i Sydamerika