Miniguide: Funäsfjällen – vad du behöver veta om de olika skidanläggningarna

Funäsdalsfjällen är säsongen 2019 utnämnt till bästa skiddestination i Sverige av Freeride som på sin sida skriver,

”Här hittar du även fyra parker och ett flertal barnområden. Det är ett varierat skidområde med något för alla, från stora till små. En av de bättre skidorterna i Sverige och väl värd att besöka åtminstone en gång”

Eftersom vi har en egen stuga i Messlingen och jag har befunnit mig i området sedan barnsben kommer här mitt utlåtande om de olika skidsystemen. Sammanlagt har de sex separata anläggningarna 110 nedfarter och 34 liftar, allt på samma liftkort. Dock är det en bit emellan dem så det är att föredra att hålla sig på en anläggning per dag. 

Funsdalenjpg

Vy över Funäsdalen.

Funäsdalsberget - systemet mitt i byn

Funäsdalsberget är den anläggning som ligger närmast någon form av samhälle. Enligt min mening har anläggningen de allra bästa backarna – det är inte så många nedfarter, men de som finns är riktigt bra. Terrängen är suverän och ger bra lutning hela vägen ner. Det kan dock bli enformigt att åka här flera dagar i rad så jag rekommenderar att kombinera det med de andra omkringliggande skidanläggningarna. Här finns även en funpark och separat barnområde. Man kan ta sig hela vägen nerifrån Funäsdalen by till backarna genom gondolliften som syns i bild ovan. 

Fujpg

Uppe på toppen av Funäsdalsberget!

Funsjpg

Kappruet – för nybörjare & barnfamiljer

Kappruet är liten anläggning som har funnits sedan 1979, men stängde därefter några år då ingen kunde ta över efter den tidigare ägaren. Min pappa blev faktiskt tillfrågad om han ville ta över anläggningen, men anläggningen firar ändå 40 år i år!

Så här beskriver de själva anläggningen:

"Här har vi tagit ett steg tillbaka, skruvat ner tempot och fått en avslappnad familjär anläggning dit våra gäster kommer för att njuta av lugnet och fjällen"

Kappruet ligger närmare den riktiga fjällnära naturen och vildmarken. Systemet är perfekt för nybörjare och barnfamiljer där man får den genuina känslan och småskaligheten. Kappruet är den anläggning som ligger närmast vår egen stuga i Messlingen så här åkte mycket som små. Idag är anläggningen lika liten och familjär som den var när jag lärde mig åka skidor här som liten tvååring. Det finns drygt fem nerfarter i området, det passar främst för de allra minsta och den småskaliga åkaren då det mestadels är blå nedfarter. Här finns även skiduthyrning och separat barnområde. Det finns även längdskidspår i anslutning till anläggningen för den som önskar. 

Kapp 2jpg

Kappruet.

Kappru 2jpg

Ramundberget – här finns något för alla

Ramundberget ligger ca 22 kilometer från Funäsdalen och är större än både Funäsdalsberget och Kappruet. Anläggningen bjuder på variation och flertalet liftar och nedfarter. Här finns något för alla, utmanade backar till lätta backar, puckelpist, svarta, röda, blåa och gröna backar. Funpark och barnområden finns också i Ramundberget. Om jag får gissa så är det nog Ramundberget som toppar antalet besökare bland anläggningarna, svaret är enkelt - stället är ett av de största och har därmed mest variation.

Här finns förutom utförsåkning välpreparerade längdspår för den som hellre föredrar det - dessa är riktigt fina och finns i flera olika distanser med allt från 2 kilometer för nybörjaren och uppåt!

Tänndalen 

Tänndalen är även det ett relativt stort system, men dessvärre har jag faktiskt aldrig tyckt om det. Det kan bero på att vi inte åkt här lika mycket, samt att vi har en längre bit att åka hit vilket gör att det sällan blir av. Backarna är ganska flacka och bjuder enligt min mening inte på så mycket lutning eller utmaning för mer avancerade åkare, vilket vi alla i familjen efterfrågar. Men jag har inte varit på anläggningen sedan några år och skulle kanske uppleva den annolunda idag.

Så detta blir högst subjektivt, vilket ni får ta med en nypa salt. Avslutningsvis skulle jag rekommendera en varvning mellan Ramundberget och Fusnäsdalsberget om man planerar för Funäsdalsfjällen. 

Kvällsåkning finns på olika dagar på samtliga anläggningar jag nämnt utom Kappruet. Inom samma liftkort hör även Tänndalsvallen och Tännäskröket men eftersom jag inte besökt dessa regelbundet väljer jag att inte uttala mig om dem. 

DSC_0345JPG

Vill du läsa mer? 

Messlignen - Härjedalens hjärta
Vykort från Messlingen
Kickar & tacksamhet - Vadå alla var väl uppväxta med att köra skoter på fjället?