Lycklig & levande kommenterar Vagabonds lista - bästa resmålen 2019

Vagabond listar för tionde året i rad - bästa resmålen 2019. Av de sex länderna på listan har jag varit i fyra av dem, hittills. 

dscn82112jpg

Från när vi var i Oslo sommaren 2017.

1. Norge

Jag kan hålla med att Norge är hett, men min personliga uppfattning är att det faktiskt varit det de senaste två åren, redan. Så sorry Vagabond jag har svårt att se detta som årets destination numero uno, faktiskt.

Vagabonds motivering lyder: "Egentligen är det märkligt att vi inte vallfärdar mer till Norge än vi gör. Det finns människor som sett fjordlandskapen i Nya Zeeland och letat naturens under över hela världen, men aldrig satt sin fot i vårt västra grannland. Ändå finns något av det naturskönaste man kan finna precis runt hörnet."

Men är det inte det alla gör och har gjort det senaste?!   

Jag köper att fler ser sig om efter destinationer i närområdet med tanke på den senaste tidens flygdebatt som ägt rum. Att t.o.m. ordet flygskam tog sig in på nyordslistan 2019 visar tydligt på att debatten inte har lämnat någon oberörd. Det kan vara en av anledningarna till landet toppar årets destinationer. 

Även om jag är riktigt sugen på att själv upptäcka landet ännu mer så vittnar ju flera sidor redan om rekordår på de mest kända turistdestinationerna i Norge – men om placeringen stämmer ska det bli spännande och se hur det blir i år. 

DSCN4899JPG

2. Costa Rica

Costa Rica är ett land som verkligen ligger i framkant vad det gäller Eco-turism och hållbarhet. De är måna om sin unika natur och miljö och har tydliga regler för vad som gäller för att kunna bevara detta på bästa sätt. Men har inte många redan varit här? Är det verkligen årets resmål? Jag vet inte, kanske, kanske inte. 

Vagabond skriver: Ekologisk och hållbar turism är stort. Det, i kombination med de vackra stränderna, djurrikedomen och den inbjudande och avslappnade atmosfären, gör att Costa Rica även i år platsar på Vagabonds lista över världens bästa resmål.

Vi besökte landet i början av 2017, och reste från Panama vidare till Puerto Viejo och upp längs ostkusten till Tortuguero nationalpark, därefter genom landet till La fortuna och vulkan Arenal. I La fortuna hyrde vi bil och rörde oss ner längs västkusten.

Här har jag skrivit en guide om Costa Ricas nationalparker - vilken ska man välja? 
dscn49302jpg

Monteverde nationalpark.

3. Sri Lanka

Dessvärre känner jag lite samma även med Sri Lanka som med Norge, landet är superhett och har varit det sedan minst två-tre år tillbaka. Alla mina inlägg om Sri Lanka toppar högt över allt annat på bloggen. Men kanske är det just den populariteten som gör att landet fortfarande hamnar så pass högt upp som på tredje plats.

Vi besökte Sri lanka i december-januari i årsskiftet 2015-2016 och det är ett fantastiskt land med mycket variation inom en relativt liten yta.

Här har jag skrivit frågor och svar om Sri Lanka. 

DSCN3710jpg

dscn3839jpg

4. Colombia

Jag tror att fler vågar att åka till länder som tidigare kanske haft ett rykte att inte vara tillräckligt trygga, här kvalar Colombia in som ett resmål som fler öppnat ögonen för, och det tycker jag är jätteroligt! Platsen på listan känns helt rätt och jag hoppas att fler tar möjligheten att upptäcka landet. 

Vi besökte landet i maj 2017 och personligen så tycker jag Colombia är ett riktigt häftigt land, med sina varierande miljöer från den karibiska norra kusten till regnskogen och de livliga städerna - vad väntar ni på? 

Här kan du läsa mer om Colombia. 

dscn73802jpg

dscn69432jpg

dscn69952_1jpg

5. Taiwan

Den här är spännande - och riktigt otippat för mig! Jag har ingen som helst bild av landet alls känner jag, mer än att jag ser en enorm stad framför mig, vilket jag inser inte riktigt stämmer efter att ha läst vad Vagabond skriver: 

Taiwan är något så unikt som en ö som inte officiellt tillhör något land, även om Kinas ledning anser att den tillhör dem. Taiwan har allt som inte Kina har: Asiens bästa demokrati, fri press och ingen blockad av sociala medier. Här finns en öppen inställning till homosexualitet, här återvinns över 60 procent av alla hushållssopor och här finns spektakulär natur.

Riktigt spännande och ett land jag definitivt vill besöka i framtiden!

6. Ryssland

Ryssland börjar intressera fler turister, i resekretsar har jag känslan av att det väcker mer och mer nyfikenhet. Jag har hört flera samtal med människor som ska eller har varit i landet, samt sett flera i sociala medier. Själv är jag riktigt sugen på att uppleva det! Världens största land, det känns rätt på listan tycker jag, sedan om man vill stödja landet genom att resa dit är en annan diskussion. Serien Dirigenten som precis sänts i tv kan också bidra till att landet får ännu mer popularitet under det kommande året.  

Det förvånar mig lite att inte länder som typ Balkan-länderna är med på listan som årets resmål. Dels för att de börjat öka i popularitet men också för att de är relativt ”nära” resmål om vi ska tänka ur en miljösynpunkt. 

Här är artikeln jag kommenterar och tycker till om. Delge mig gärna era tankar, vad tycker ni, håller ni med mig? 

Vill ni läsa mer?

Här jag skrivit fler listor om t ex. 20 frågor om mig och Julresor genom åren.