Granada hälsar oss välkomna med katolsk påskhelg  

Det knattrar av hästhovar längs kullerstensgatorna och det luktar sött i luften blandat med en förlamande hetta som kan driva den mest tålmodige till vansinne.

Den grova kvinnan skriker med gäll röst ut vad hon har att erbjuda i korgen hon bär på huvudet. Granada välkomnar oss med varma själar som vänligt ler på den enorma marknaden där lokalbussen stannat för att lämna av alla passagerare. Denna koloniala stad skiner av alla dess färger och det är svårt att inte trivas här trots hettan. Fläktarna verkar ha lämnat oss vid gränsen och ångern var ett faktum när vi insåg att vi bokat nästan en vecka med fläkt.  

DSCN5008jpg

Huvudgatan i staden, som ni ser i alla dess färger.    

Påskhelgen

Landet känns gästvänligt och alla pratar glatt med oss på sin snabba spanska. Marknader och stånd täcker gatorna och det är människor överallt. Vi bor precis vid kyrkan och dagarna innan helgen har ett gediget arbete med smyckning av palmblad uppehållit invånarna. Jesusstatyer blandas med krimskrams från stånden, varma bananer och kokosnötter. Dagarna innan långfredagen var stadens gator fulla av liv och rörelse för att sedan avta eller helt dö ut under fredagen. Under långfredagen gick en stor samling människor runt med en avbildning av Jesus bärande på korset till sorgsen musik.
God och billig mat fanns på alla de stånd som dukats fram under påskhelgen, damerna langar bröd på löpande band. Serveras med bönpuré och ost inuti om man vill.

Vi har läst oss till att påsken är en mycket stor högtid i katolska länder som dessa. Mycket kan vara stängt och inte vara som vanligt, priserna stiger och det är många människor i rörelse. Vi tog det säkra före det osäkra och bokade hela sex nätter här över hela påskhelgen. Det känns riktigt skönt att stanna upp efter all bilkörning, då det den senaste veckan varit mycket intensiv och enstaka nätter här och där. Det känns energigivande med byte av land även om vi trivts mycket bra i Costa Rica kan man inte komma ifrån att det är dyrt, så vi ser nu fram emot lite mer backpackervänliga priser. Vi mycket positiva till Nicaraguas första intryck, det blir alltid en skön nollställning när man byter land. 

DSCN5115JPG

Under dagarna i Granada har vi försökt landa lite och smälta alla intryck och de intensiva dagarna i Costa Rica. Vi har gjort en del småutflykter (mer om det kommer), reseplanerat, sökt efter bra flyg och reseachat en hel del. Försökt lägga upp en kommande resrutt.

Om varför det blev en utmaning sista dygnen i Costa Rica

Väl tillbaka i La Fortuna efter en dags bilkörning och en ännu längre distans på grusväg inser vi att den shuttle bus vi behöver ta för att hinna med vår buss till Nicaragua går klockan åtta nästa morgon, och bilen skulle vi lämna nio. Efter mycket velande om hur vi skulle göra så hyrde vi bilen en extra dag och körde den till Liberia och lämnade av den där istället, tursamt för oss att det var okej med hyrbilsfirman och att det kostade ungefär (fortfarande dyrt) som att ta shuttleservice dit.

"Vadå jag är inte sur?" var Stefans kommentar. Välbehövlig tankning av lite kaffe innan fortsatt färd, det suger energi när planerna ändras snabbare än vinden.

Fortfarande lite ångerfyllda att vi inte tänkt redan från början att vi skulle kunnat lämnat bilen i Liberia och slippa köra drygt sex timmar extra, får vi mail från bussbolaget som vi bokat buss med till Nicaragua att de har "technical problem" (läs dubbelbokat pga. påsken). Då hade vi redan bokat boende för sex nätter i ankomstorten Granada och mailet fick vi kvällen innan så vi hade inget möjlighet att boka någon annan buss och det skulle antagligen inte heller finnas någon pga. påskens alla resenärer. Då Costa Rica sades vara hårda på bevis av utresa hade vi förväg bokat den här bussen till Granada, vilket inte är en stad vi valt som första destination annars. Vi blev erbjudna en annan buss till huvudstaden och en ett dygn framåt klockan tre nattetid. Vi valde inget av alternativen utan gick upp vid fem dagen därpå och tog lokalbussen till gränsen, så mycket billigare och så mycket mer värt. För dryga tjugo kronor istället för överpris på 700kr för samma sträcka.  

Tuffa tider med ovisshet och förlorade pengar, framförhållning och planering i lagom dos är alltid bra, men man kan inte alltid styra över allt.

DSCN5011JPG

Äntligen på plats i Nicaragua och äntligen har vi tvättat, sån go känsla! 

Läs mer

Nicaragua

Guatemala