Gästskribent Matilda Andersson – Att leva på Sri Lanka

Matilda och jag träffades under studietiden i Halmstad, vi läste en del gemensamma kurser. Vi klickade mycket på grund av det gemensamma reseintresset. Jag minns hur jag försökte suga ut varje sydamerikansk pärla ur hennes äventyr – för jag hade redan då planer på vårt år i Central- och Sydamerika. Det var Matildas yogaklasser som gjorde att jag började med yoga regelbundet. Matilda bor och lever på Sri Lanka sedan några år tillbaka och hon kommer dela med sig av sitt liv där, samt en hel del lokala tips som man inte bör missa om man planerar att åka till Sri Lanka! 

IMG-20190830-WA0000jpg

Yoga i soluppgången, surfa i solnedgången, smaragdgrönt vatten, havssköldpaddor och svajande palmträd. Dessa är dagliga aktiviteter som gör att Sri Lanka får många människor att vilja flytta hit, starta eget och kanske göra det de länge drömt om!

Bakgrund

Våren 2016 tog jag examen i biomedicin inriktning fysisk träning. Jag jobbade ett par månader efter examen, men kände fortfarande att jag inte hittat vad jag ville göra i livet. Under många år kände jag mig vilsen, att jag inte hittat min plats i livet.

Yogan var redan då en stor del av mitt liv, men jag kände att jag ville undersöka mer, lära mig mer och framförallt utvecklas mer som person. I november åkte jag för tredje gången till Indien med en vidarebiljett till Sri Lanka. Planen var att komma hem i mitten på januari men redan efter första veckan i Indien så visste jag att det här kommer att bli en lång resa. Jag visste inte då att Sri Lanka skulle bli mitt nya hem och jag visste faktiskt ingenting om Sri Lanka - ett litet Indien var vad jag hade i tanken. 

IMG-20190828-WA0005jpg

Nine arch bridge, Ella.

IMG-20190828-WA0004jpg

Livet på Sri Lanka - i Hiriketiya

När vi anlände till Sri Lanka var det med positiva intryck. Människorna, kulturen, naturen, maten, möjligheter, det tog inte lång tid innan jag kände att här skulle jag kunde tänka mig att stanna längre!

Vi reste längs med sydkusten, in i landet bland teplantager, berg och historiska monument som var - och är helt fantastiska. Sri Lanka har så mycket att erbjuda på en väldigt liten yta (måste ändå tillägga att det tar sin tid att resa runt här). Bara ett par veckor efter vi kom till Sri Lanka så började jag som yogainstruktör längst söderut i en liten by som heter Hiriketiya. 

En hästskoformad bukt med kristallklart vatten - fantastisk natur runt om och en charmig liten by. Under de senaste två åren så har turismen verkligen exploderat och idag finns det flera ställen att bo på i alla dess prisklasser. Surf och yoga är de största aktiviteterna här i Hiriketiya och passar både nybörjare some mer avancerade surfare. Hiriketiya är fortfarande ett av mina favoritställen här på Sri Lanka och nu byn som jag kallar mitt hem. Det kryllar av “nomads” som är här både för en kortare och längre period, och fler blir intresserade över att starta något eget litet café, guesthouse eller bara ett eget litet sommarhus. 

IMG-20190828-WA0008jpg

IMG-20190828-WA0009jpg

Många frågar mig ofta hur det kommer sig att det blev just Sri Lanka och även om jag älskar att bo här så vet jag inte om det hade blivit så här om jag inte träffat min man Uvi. Året jag flyttade till Sri Lanka, 2017, hade jag redan innan bestämt mig att detta skulle bli ett år då jag tillåter mig själv att vara öppen, öppen för nya idéer, möjligheter och helt enkelt bara låta mitt hjärta och min intuition få leda min väg och guida mig i mina beslut. Jag träffade Uvi bara ett par veckor efter att jag börjat jobba på Sri Lanka, och jag vet att det låter klyschigt men ibland så bara vet man att det är rätt, så jag valde att chansa, att följa mitt hjärta och idag så har jag så mycket som jag aldrig kunde tänka mig för 3 år sedan!

Jag och Uvi har renoverat ett hus som vi idag bor i och vi är mitt uppe i att renovera ett andra hus som vi ska börja hyra ut nu till säsongen, två dubbelrum, väldigt simpelt men vi försöker att göra det så hemtrevligt vi kan. För hos handlar det om att börja litet för att förhoppningsvis kunna expandera till nästa år. Att vara tillsammans med en "lankes" gör verkligen livet enklare här, speciellt då vi bor i en by där väldigt få pratar engelska, men det är också det som är charmen. 

IMG-20190828-WA0010jpg

Vid sidan om arbetar jag även som yogainstruktör och hälsocoach via ett Australienskt företag via nätet. Jag erbjuder klasser och workshops runt om i Hiriketiya, massage och Reiki. Jag hoppas att snart få öppna upp yoga- och hälsoinspirerande retreats här specifikt för kvinnor. Att arbeta online funkar perfekt på ett ställe som Sri Lanka och den växande digitala världen gör det möjligt för fler och fler att arbeta på distans i ett land som Sri Lanka. 

Två månader om året åker jag hem till Sverige, vilket ger mig en möjlighet att träffa alla vänner och familjen. Trots allt det är långt bort så är det bara en flygresa iväg och jag vet att Sverige kommer alltid att finnas kvar. Idag när jag tittar tillbaka på de här åren så får jag nästan nypa mig i skinnet för att förstå att detta faktiskt är verkligheten, visst har det sina motgångar att bo i ett land som Sri Lanka där vardagen kan vara en utmaning men jag vet att jag hade aldrig haft de möjligheter jag har här, allt bygga något eget, att göra det jag brinner för, om jag hade stannat i Sverige. 

IMG-20190828-WA0001jpg

Södra kusten

Under min tid här på Sri Lanka så har jag spenderat den mestadels längst med södra kusten men också rest runt en hel del inåt landet. Jag tycker att inlandet är så fanatiskt och det finns oerhört mycket att se i ett land som trots allt är väldigt litet. Från Galle längst ner i sydvästra spetsen till Tangalle, kan man hitta bra surf, hotel, restauranger, barer och yogaställen och det finns vågor för alla olika nivåer! Mina favoritställen längs med kusten är Midigama, Madiha och självklart Hiriketiya

Från Hiriketiya längs söderut kan man enkelt ta sig med taxi in i landet till nationalparken Udawalawe där man kan se massvis med elefanter och bara njuta av naturen! Ett av mina favoritställen är Banyan camp, där du blir ett med naturen, tänk glamping, lerhyddor med stil, underbar natur och hemlagad mat, definitivt något jag rekommenderar. 

IMG-20190828-WA0002jpg

Eftermiddagssurf i Unakaruwa.

IMG-20190828-WA0000jpg

Centrala delarna av Sri Lanka – inlandet & höglandskapet

Många reser sedan inåt höglandet för att teplantager, höglandskap och natur. Jag tror att tågturen från Ella upp till Kandy är en av de mest populära tursistattraktionerna och även om tågen är fullproppade så är det fortfarande något jag tycker är värt att se för att få en överblick över det underbara naturen. 

Även om Kandy stad inte är så mycket att se så är det omkringliggande byarna definitivt värt ett besök, och stället där jag skulle rekommendera att man spenderar lite mer pengar för att bo på ett av det otroliga retreaten runt om. Det finns alltifrån antika till mer moderna ställen att bo på och missa inte att upptäcka vattenfall och vandring här!

Om man är intresserad av historia så tycker jag Sigiriya, Dambulla och Polonnaruwa är sevärt, men se till att gå antingen tidigt på morgonen eller på eftermiddagen för undvika den varmaste perioden och det största folkmängden, 2-3 dagar är värt spendera här uppe. 

Jag har tyvärr inte rest in de norra delarna av Sri Lanka än, men det är något som jag väldigt gärna skulle göra, man måste dock tänka på att det tar lång tid att ta sig runt i de norra delarna och att turismen inte alls är lika utvecklad där, men för den som vill upptäcka något nytt kanske det är det perfekta delen! 

IMG-20190828-WA0003jpg

Solnedgång vid Dambulla rock temple.

IMG-20190829-WA0001jpg

Sigiriya.

Östkusten

Östkusten är något mindre exploaterat. Det känns mer som att du ger dig ut i vildmarken. Vilda elefanter längs med vägarna, krokodiler i vattendragen, buffalos, renar, vildsvin, det är autentiskt! 

På östkusten är Arugam-bay det stället som är mest populärt. Det kryllar av boenden och restauranger längs med huvudgatan som bara är ett stråk ifrån den långa gyllenbruna stranden. Det är perfekt att utgå ifrån Arugam-bay för att sedan ta sig ut till naturområdena runt omkring. Man behöver inte åka långt innan man är mitt ute i vildmarken, mäktigt och magiskt!

Vad som är så intressant med Sri Lanka är hur mycket naturen och vegetationen skiljer sig åt, till exempel i sydvästra har du mycket grönska, djungel, risfält, stränder och ändå väldigt tätbefolkat. Drar du dig mer åt östkusten så blir klimatet torrare och också varmare och deras högsäsong är den motsatta till den på väst och sydkusten. Vilket är bra för det gör att du i princip kan besöka Sri Lanka året om. 

IMG-20190828-WA0006jpg

Mina guldklimpar

 • Hiriketiya - surf, yoga, digital nomad hotspot.
 • Unakaruwa - lite öster om Hiriketiya, väldigt lugnt och en annan liten drömmig bukt.
 • Banyan camp - norr om Udawalawe, lev som ett med naturen.
 • Haputale Hillcountry - inte lika turistigt som Ella men lika vacker natur, superenkelt att ta sig till Ella.
 • Digana utanför Kandy - retreat feeling, yoga, meditation, lyx, vandring.
 • The Knuckles nordöst om Kandy - också retreat feeling, vattenfall, berg, natur, teplantager. 
 • Sigiriya, Pidurangala, Dambulla - Tempel och historia.
 • Sri Lankesisk frukost och självklart maten! Det bästa är om du blir bjuden av en familj. Hoppers och Stringhoppers, Coconut Sambol och Dhal curry får inte missas.
 • Sri yoga Shala I Talpe, mest underbara yoga shala ute bland risfälten. 

IMG-20190829-WA0000jpg

Typisk Sri lankesisk Ris och curry. 

Saker du gott kan missa

 • Negombo, många gör misstaget att bo i Negombo ett eller ett par dagar innan flyger ut. Inte värt det, utan bättre att boka en taxi direkt till Flygplatsen vart man än är.
 • Yala nationalpark, alldeles för stort och svårt att se vilda djur. Bättre att man åker till Udawalwe om man vill åka på safari och annars njut bara av den underbara naturen runt omkring nationalparkerna.
 • Tangalle - jag tycker allt mellan Matara och Tangalle är vackert och sevärt men Tangalle kan man dock hoppa över!
 • Kandy som stad kan kanske vara värt en dagstur men det är områdena runtom du vill åt!

Efter attentaten i april

Turismen i Sri Lanka bara ökar, och trots att attentaten i april påverkade turismen väldigt så tror jag definitivt att Sri Lankas turism bara kommer att expandera. Jag menar hur kan inte älska en ö så liten med så mycket att erbjuda och otroligt inbjudande och vänlig befolkning. Varje dag dyker det upp nya boutique hotels, drivna av både lokalbor som västerlänningar och många fokuserar idag på att stötta klimatet, naturen och använder återvunna material. 

Problemet är ibland när turismen expanderar så fort som den har gjort här i Sri Lanka, så är det lätt att ställen tappar sin charm. Det är inget man riktigt kan göra något åt, men vad man kan göra som turist och även som långtidsboende på ett ställe som Hiriketiya är att göra sitt bästa för att hålla det rent. Att visa respekt och tacksamhet till lokal-borna och att stötta både de lokala företagen och de som visar att de tar hand om naturen och miljön. Tänka på vilka spår man lämnar efter sig och göra smarta val i allt man köper.

IMG-20190828-WA0007jpg

Vill du veta mer? 

Kolla in Matildas Instagram för att följa hennes liv på Sri Lanka, du hitttar henne med namnet, yoginitilly.

Vill du läsa mer? 

Restips & svar på frågor om Sri Lanka