En hälsohelg på Masesgården – i kostens tecken

Det här inlägget presenteras i samarbete med Masesgården, men åsikter, upplevelser och tankar är som vanligt alltid mina egna.

DSC_0120 2JPG

När själen får ro blir kroppen lugn och tankarna stabiliseras. De slutar hoppa runt och en värme och tacksamhet sprider sig i kroppen. Jag kan fokusera och få tillbaka allt det som är jag, min kreativitet.

Snön singlar dalande ner när vi anländer till Masesgården i Grytnäs vid Siljan. Det är mörkt och termometern har krupit ner till minus tolv, vi anländer sen kväll och allt är stilla. Det här är mitt andra besök på hälsohemmet, precis som tidigare när jag besökt platsen förundras jag över vilken ro det inger mig. Den första tanken som dyker upp i huvudet är ”Varför har jag inte åkt tillbaka hit förrän nu?”

DSC_0169 2JPG

Mental balans

”På Masesgården lever vi i symbios med miljön och naturen dygnet runt, året runt.”

Det tog mig över ett dygn att landa och verkligen sänka tempot, kroppen stretade emot då det var så ovant för den med det låga tempot och lugnet som råder här. På Masesgården har jag lyckats landa i mig själv igen, jag upplever att mina tankar tillåts sakta ner, här kan jag tänka klart. Naturen ger mig lugn och tillfredsställer kroppens behov. Alla borde verkligen prioritera att ta en kick-off med sig själva med jämna mellanrum - att låta tankarna och naturen ta plats, naturen och andningen läker verkligen.

DSC_0117 2JPG

Vad innebär laktovegetarisk kost? Hur kan vi hjälpa kroppen att tillgodose näringen i maten?

Under dagarna på Masesgården har vi varit på föreläsningar om stress och kost varvat med träningspass, yoga och god mat. Maten på Masesgården är något som genomsyrar hela verksamheten – god hälsa går genom magen, eller hur är det man säger. Det är genom kosten vi lägger grunden och det är kärnan till vår energi. Det är också många av dagens hälso- och folksjukdomar som är just kostrelaterade vilket gör kosten och maten vi äter extra intressant.

Kosten på Masesgården är helt vegetarisk dvs. här serveras inte kött, fisk, kyckling eller ägg. Dock finns det mejeriprodukter med i kosten så som ost, mjölk och liknande därav just namnet Laktovegetarisk kost. Under dagarna på Masesgården hölls en föreläsning av en näringsterapeut – vilket var mycket intressant. Eftersom jag har tävlat i Body fitness och har ett stort intresse för hälsa anser jag mig själv ha ganska bra koll på vad som är bra och mindre bra kost. Men lite nytt att tänka på fick jag med mig som jag plockar med mig hem, bl.a:

  • Vikten av blötläggning av linser, bönor och nötter för att få bort fetinsyran som blockerar oss att ta upp mineraler i dessa födoämnen.  
  • Vikten av att krossa, mala och tugga maten. Chiafrönens näringsämnen och likaså linfrön etc. är helt verkningslösa och åker bara rakt igenom kroppen om vi inte gör sönder dem. Kroppen kan inte tillgodose sig näringen då – och de blir helt meningslösa!

 Var kommer maten ifrån?

Maten på Masesgården är ekologisk och KRAV-odlad och även så närodlad som möjligt. Masesgården värdesätter att ha full koll på råvarornas ursprung och därför kunna svara på alla frågor om var maten kommer ifrån innan den serveras på gården.

Glöm inte heller att anpassa kosten till dig själv, vi är alla olika och mår därför bra av olika saker. Alla mår inte bra av stora mängder råa grönsaker. Anpassa även kosten efter väder, klimat och årstid.

DSC_0138 3JPG

DSC_0142 2JPG

Vad blir det för mat? Exempel på hur en dag på Masesgården kan se ut

Jag förundras över de tydliga och starka smakerna i maten på den färgrika konstellationen som står framför mig, det är som en färgpalett av alla dess färger.

Tidig morgon serveras potatisvatten, äppelcidervinäger, molkosan och andra huskurer som ska vara bra för kroppen. Det är helt valfritt att prova om man vill.

Frukost: Det serveras vanligen två olika sorters gröt, (en glutenfri), yoghurt, mjölk, olika sorters nötmjölk (kan vara sesam, valnöt, mandel, hasselnöt m.m.) Till detta finns olika sorters frukt och bär, nötter, frön, müsli och torkade frukter.

Mellanmål: Fruktjuice och/eller energishot.  

Lunch: Till lunch finns oftast två till tre varma rätter som kan vara gratänger, bakade rotfrukter, grönsaksbiffar etc. samt kolhydrater av två olika sorter. Till detta finns ett enormt varierade utbud av grönsaker, bl.a. syrande grönsaker, råkost, ost, nötter, frön och sallader av alla dess slag.

Middag: Oftast någon form av soppa med nybakat bröd och stort tillhörande salladsbord.  

På hälsohemmet serveras vatten eller örtte att dricka hela dagarna, inget kaffe.

DSC_0130 2JPG

DSC_0164 2JPG

Vill du läsa mer?

Tidigare inlägg om mitt besök på Masesgården - ett av Sveriges kvarvarande hälsohem

Inläggsserie om Mindfulness - konsten att vara närvarande. 

Här är Masesgårdens egen hemsida.