Att se & göra i La Paz

Bolivias outtalade ”huvudstad (dess egentliga huvudstad är Sucre) på 3640 m.ö.h. är en sydamerikansk storstad ut i fingerspetsarna, trots enbart 1,7 miljoner invånare är det människor, bilar, bussar, barn, hundar överallt. Staden är kaotisk, galen och enormt trafikerad. Jag får panik när det är människor så nära runt mig åt vilket håll jag än kikar, att inte kunna gå över gatan på typ en kvart p.g.a. all trafik. Avgaserna sticker i halsen och höjden gör mig svimfärdig, man hör inte vad man säger till varandra så en konversation är ingen idé.

DSCN9475 2JPG

Trafik i La Paz

På gatorna sitter skoputsare med rånarluva (helt seriöst med bara hål för ögon och mun?!) vid var och vartannat gathörn, och bara det känns allmänt märkligt. Överallt skriker inkastare till diverse minibussar, breda damer i höga hattar täcker den smala trottoaren, samtidigt som jag gör mig redo att fånga hatten som ser ut att trilla av när som helst. Ni som känner mig vet att jag inte gillar storstäder särskilt mycket, än mindre nu så jag tänkte inte försöka försköna. I mina ögon är La Paz enbart ett nödvändigt ont för att kunna ta sig till platser vi vill, det är och kommer vara en bas är jag rädd. Okej, detta var inte den bästa dagen på resan direkt, och jag tänkte passa på att lyfta en destination som jag faktiskt inte tycker om särskilt, som en liten motpol till att det där fantastiska. Hoppas det känns skönt där hemma från vardagssoffan ;) Men jag vet också att städerna är ett nödvändigt ont för att komma dit jag vill, få se natur och vyer.  

DSCN9472 2JPG

Ser ni rånaren? (Skoputsaren)

Jag har börjat tröttna lite på kylan, det är inte en sådär mysig kyla ni vet när man kan komma in i ett varmt hem efteråt. Det är ständigt kallt och man fryser, blir aldrig riktigt varm. Duscharna kan nog vara bland det mest plågsamma just nu, så man skjuter på det så länge man kan.

DSCN9452 2JPG

På gatorna i La Paz

Så finns det verkligen någonting att göra i La Paz?

Jag är tveksam, men tänkte ändå göra ett försök till tips på vad man kan göra här, då resenärer som besöker Bolivia kommer att komma i kontakt med La Paz på ett eller annat vis, vare sig man vill eller inte. La Paz är navet för så många destinationer, så som Amazonas, Dead road och Titicaca sjön. 

Witches market

Marknaden är en väldigt säregen plats med bolivianska damer som säljer diverse naturprodukter och örteblad. De står och mortlar sina torkade blommor och i stånden hänger torkade små fågelskelett och uppstoppade små lamm och lamor som man kan köpa för att offra. Rätt makabert om du frågar mig, men genuint. 

DSCN9482 2JPG

Mi Teleférico

Ta Linbanan över staden för att skymta bergen och vyerna, även ett smidigt sätt att förflytta sig då både taxi och buss är enormt tidskrävande. Kostar ca 3 Bolivianos, vilket är knappt 4 kr. 

DSCN9494 2JPG

DSCN9499 2JPG

Walking tour

De flesta turer brukar vara gratis, med frivillig dricks. Bra för att få förståelse för staden och historia. De finns flera som startar vid katedralen, och någon vid parken utanför San Pedro fängelset.

Valle de la Luna

Ungefär 10 km från centrala La Paz finns Moon Valley, det tar ca. en halv timme att ta sig dit. Namnet avslöjar miljöerna, antagligen en lillebror till motsvarande i San Pedro de Atacama (Chile) med samma namn.

DSCN9463 2JPG

Fängelset San Pedro

Gå en guidad tur om Sydamerikas mest beryktade och farligt ökända fängelse. Vi gjorde det, helt oplanerat då vi råkade befinna oss i parken utanför precis när en tur skulle börja. Läs om det här.  

Vad ska man äta?
Under våra dagar i La Paz åt vi riktigt bra och billig mat. Både indiskt, asiatiskt, italienskt och annat internationellt. Café del Mundo är värt att nämnas och drivs av en svensk tjej som bor i La Paz. Det är flera våningar och inredda rum för varje världsdel, med bilder från alla hennes resor. Det finns chokladbollar, knäckebröd och kladdkaka. Riktigt mysigt! 

Var ska man bo?
Vill man bo i turist och backpacker-hubbet ska man bo runt katedralen, och Plaza san Francisco. Vi bodde i Sopocachi vilket ligger några kilometer där ifrån. Här sades det finnas mer resturanger, biografer och teatrar. Men det finns lika mycket om inte mer runt katedralen.