Om det ökända fängelset San Pedro i La Paz

Bolivia - kort historik om landet

När vi reser tar vi med stort intresse del av kunskap, kultur och historia från de länder vi besöker. Det skapar en förståelse för landet och hur det ser ut idag. Men på vårt sätt, vi tycker inte så mycket om museum, även om vi faktiskt besökte Inkamuseet i Cusco. Det är inte alltid jag delar med mig av den typen av information, då ren fakta går att hitta på nätet för den som är intresserad. För det mesta blir jag väldigt berörd över vad länderna i Sydamerika har varit med om, detta var inte ett undantag. Landet har en historia som kantats av motsättningar, där militärkupper varit en del av vardagen. Bolivia har än idag stora problem med fattigdom, och är ett av de fattigaste länderna i Sydamerika. Cirka två tredjedelar av befolkningen är ursprungsbefolkning och har sedan länge haft mindre rättigheter än de som är "inflyttade". En annan faktor är narkotikaproduktionen som äger rum i landet.

San Pedro - fängelset mitt i staden

DSCN9463 2JPG
Utanför murarna av San Pedro.

Under vår stadsvandring i La Paz kunde vi inte undgå att gå förbi San Pedro, ett av Sydamerikas mest beryktade och farligaste fängelser. Placerat strategiskt mitt i staden, men innanför murarna har de intagna sina egna lagar, och sitt eget samhälle, här finns inga vakter.

På fängelset sker minst 5-6 mord i månaden.


I parken utanför entrén träffade vi en kille som erbjöd oss en guidad tur utanför fängelset. Han hade själv suttit där fem år och berättade det mer sjuka än det andra. Det är som en egen liten stad, där varje intagen får köpa eller hyra sig en cell. Det präglas som landet i övrigt med klyftor, har du pengar så har du det bättre ställt. Då kan du köpa dig en hel våning med egen pass-upp, jacuzzi, ja rubbet. 

De intagna får även lov att ha sina familjer boende hos sig, vilket innebär att det springer runt barn bland pedofiler, mördare och knarkare.

DSCN9466 2JPG
Här är vi och de som joinade på turen runt fängelset.

I nuläget lever ca. 500 kvinnor med sina män i fängelset samt ca 300 barn. San Pedro är till ytan inte alls stort så vi undrade hur alla får plats då det är drygt 2500 intagna. Vi fick berättat för oss att det är fyra våningar nedåt under jord också. I fängelset finns olika avdelningar beroende på hur mycket pengar man har. Det är extremt mycket pengar i omlopp och stället är så korrupt att vi inte förstår hur det kan få vara kvar. 

San Pedro har sin egen kokainverksamhet med tre labb innanför murarna. De har en egen kyrka, och allt sköter sig själv som ett eget samhälle. Något ännu sjukare är att de intagna har kommit på att det finns en marknad för att visa stället för besökare. Många turister betalar sig därför in för en guidad tur med någon av de intagna. Man kunde t.o.m. bo inne i fängelset i så kallade ”special rooms” för att få se (och prova) hela verksamheten. Detta sattes det dock stopp för 2011. 

På San Pedro satt en kille från Kungälv för narkotikasmuggling från 2002 till 2005, han blev vilkorligt fri och lyckades då fly tillsammans med fru och två barn. Lyssna på P3 dokumentär om honom, tips, tips! Jag tror avsnittet heter svensken i Bolivia. Det finns även bok skriven om hans berättelse.