5 platser du inte får missa när du reser genom Centralamerika!

Semuc champey, Guatemala – naturliga pooler & underjordiska floder

DSCN5908 2JPG

Semuc Champey, som betyder underjordisk flod är den främsta orsaken till att besökare kommer hit, samt dess ovanliggande naturliga klarblå-turkosa pooler i kombination med kalkstensklipporna som reser sig längs med sidorna. Det är lika häftigt att både beskåda ovanifrån och uppleva poolernas svalkande vatten på nära håll.

Semuc Champey ligger drygt en timme utanför den lilla byn Lanquín i Guatemala, hit tar du dig smidigast med shuttle från antingen Antigua, Flores eller Lake Atitlán och det uppges ta drygt 9h, vilket jag skulle korrigera till närmare 10-12h beroende på trafiken.

Här kan du läsa mer om vårt besök i Semuc Champey och besöket i grottorna.

Vulkanöarna Ometepe, Nicaragua

dscn54792jpg

Ometepe är två vulkanöar belägna i den stora sjön Lago Cocibolca också kallad Nicaraguasjön. Så här skrev jag efter vår bestigning av vulkanen Concepción som ni ser i bild ovan: 

Lungorna kämpade för att anpassa sig till terrängen och kroppen sprutade ut svett, detta slår alla svettrekord, det var som om vi båda simmat klädsim med kläderna och de gick att vrida ur svett från dem.

På öarna kan man även bada, vandra, rida, trekka eller bara uppleva naturen, vilket är fantastiskt. Ometepe ligger i centrala Nicaragua och du kan ta dig hit från nästan alla större städer. 

Läs mer om vår vistelse på Ometepe här.

Strandparadiset San Blas, Panama

DSCN4388JPG

San blas är en ö-värld bestående av 365 kritvita strandbeprydda öar som drivs och ägs av minoritetsbefolkningen Kuna Yala. Här går dagarna i maklig takt, soldyrkande varvas med snorkling och upptäcktsfärd på de små, små öarna. Vattnet är förtrollande klart och livet är enkelt. San Blas ligger drygt 4 timmars bilfärd från Panama City. Det finns boenden i flera olika nivåer och standarder - så välj något som passar dig. Vanligen bokar man en komplett tur från Panama City.

Här kan du läsa om tips att tänka på vid besök på San Blasöarna i Panama. 

Lugnet vid Lake Atitlan, Guatemala

dscn58902jpg

Jag har inte tidigre skrivit något om Lake Atitlan, utan bara publicerat bilder från platsen. Vissa destinationer går liksom inte att återberätta i efterhand. De bara är. Precis som jag bara var helt närvarande när jag var där. Men det finns inte mindre anledning att åka hit för det. Vid Lake Atitlan rekommenderar jag att försöka besöka de mindre byarna längs sjön som man inte kommer till först, då delar av platsen kan uppfattas som ganska turistanpassad. De går smidigt att ta sig till de mindre byarna med båt.

Läs gärna om ett speciellt och inspirerande möte på resan i Guatemala - för mig ett tydligt syfte till varför jag reser, mötet med människor. 

Cloud Forest i Monteverde, Costa Rica

Monteverde är beläget i nordvästra delen av de centrala höglanskapen i Costa Rica. Nationalparken består av en unik miljö med Cloud Forest som är en speciell typ av skog, man kan säga att det är fuktigare version av regnskog. Som namnet antyder är det en molnig och dimmig, nästan mystisk och magisk känsla att gå runt i.

Här kan du läsa mer om Monteverde Nationalpark.

Bland smultronställen och hemliga gömmor kanske dessa platser inte är så särskilt okända längre, men de är väl värda ett besök och ingenting man bör missa om man är på genomresa i Centralamerika.

dscn49302jpg

Vill du läsa mer?

Här har jag skrivit ett samlingsinlägg om vår tid i Centralamerika.

Guide till Costa Ricas nationalparker - vilken ska man välja? 

Säkerhet och kriminalitet

El Salvador - landet som ingen någonsin nämner