5 anledningar till varför du ska åka till Sri Lanka!
Det
här inlägget presenteras i samarbete med Momondo men
åsikter, upplevelser och tankar är alltid mina egna.
5 anledningar till varför du ska åka till Sri Lanka!
Jag har länge tänkt att jag ska skriva mer om Sri Lanka. Just med anledning av det stora intresse som är för Sri Lanka som land. Sri Lankas turism har ökat lavinartat och är en riktig uppstickare - alla verkar vilja, planerar eller har varit på just Sri Lanka. Varför detta intresse för just Sri Lanka? Här är Lycklig & levandes svar på frågan och anledningarna till att Sri Lanka blivit så populärt och varför du ska åka dit. Själv är jag riktigt, riktigt sugen på att åka tillbaka och uppleva delar av landet som vi inte upptäckte sist. Jag ska bara övertala sambon om alla mina galna ideér också.
Det är relativt korta avstånd
Vi besökte Sri Lanka under december-januari årsskiftet 2015/16 och reste runt i landet under drygt en månad. Landet har enormt mycket att erbjuda och allt finns inom en relativt liten yta och relativt korta avstånd - både naturupplevelser, kultur och strandliv vilket gör det optimalt för en kortare två-treveckorsvistelse för persoer som ändå inte bara vill ligga på stranden utan även hinna uppleva natur och kultur. Även om landet till sin storlek är ganska litet kan det ta sin tid att transportera sig beroende på vart man ska. Att man under en kortare semester på två veckor just kan kombinera detta tror jag har gjort Sri Lanka populärt!
Den vänliga befolkningen
Befolkningen är fantastiskt givmild, gästvänlig och välkomnande. De känns genuint intresserade av turismen vilket skapar en härlig känsla. Det är också relativt duktiga på engelska p.g.a. att de har varit en koloni. Sedan beror det givetvis på vart i landet du reser och vilka människor du möter. De som arbetar inom turismnäringen upplevde vi var duktiga på engelska.
De låga priserna!
Sri Lanka är ett relativt billigt land, vilket såklart attraherar turism.
Naturen, kulturen & höglandskapen
Faktum är att Sri Lanka är ett av få länder utanför Afrika där man har möjlighet att åka på safari. Men även höglandskapen är värt att besöka - och en av världens finaste tågresor sägs finnas här. Missa inte heller den rika kulturen utanför Kandy stad. Den Srilankesiska maten
Eftersom Sri Lanka historiskt sett satt ihop med Indien är även maten influerad av indisk mat. Man äter mycket olika typer av rice and curries - under vår resa smakade vi på mängder olika varianter. Varenda familj och restaurang hade sin ”egen” curry och den ena var inte den andra lik.
Frukost på Sri Lanka består vanligen av stringhoppers som
påminner lite om plättar gjorda på tunna nudlar som äts med linscurry och sambol (stark chilisås/pasta).
Till frukost kan man även få Parata som är ett form av bröd som man steker vid
tillagning.
Andra typiska rätter för Sri Lanka är:
- Pappadom - I sri Lanka äter man mycket pappadom till eller före maten - det är en form av flatbröd men påminner mer om typ chips. Det görs vanligen på ris- eller kikärtsmjöl.
- Roti - Även Roti är sådant som vi åt mycket av både till frukost och under dagen, detta är också ett stekt bröd fyllt med grönsaker, ägg, kyckling, kött, honung, choklad, kokos eller i princip vad man vill.
- Kottu - Kottu är också en typisk Sri lankesisk rätt - jag tror till och med att det är deras nationalrätt, där man hackat rotin i små bitar och stekt med grönsaker, ägg och kyckling istället. Vi somnade på kvällarna med deras karaktäristiska hackande av denna kottu, överallt.
- Dhal - Den vanligaste grytan gjord på linser går att hitta överallt, i alla möjliga kombinationer och variationer. Ibland mer som en soppa, ibland krämigare.
Typiskt Sri lanka things enligt upplevelser från vår resa
- Korta sängar, överallt betydligt kortare sängar så man slår i fötterna! (Jag är ändå inte så lång)
- Det är ett teland! Te/kaffe servis får man alltid när man beställer varm dryck, så mysigt!
- De skakar huvudet på ett speciellt sätt för bekräftelse, åt sidan diskret fram och tillbaka. Alltså inte nickande. Nästan som att man tror att de säger nej.
- Hoppers, stringhoppers och sambols är frukosten som dominerar för lokalbefolkningen. Hoppers är liknande en våffla fast man äter den med curries.
- De har två språk i landet, srilankesiska och tamil, överallt är det skrivet på
båda dessa språk, och ibland engelska om man har tur.
- Es toothy är tack, och Harri Harri är okej, vilket de alltid sa på lokalbussarna och vi trodde de menade "hurry, hurry!"
- Det är ett relaxed land där man inte stressar, man tar det easy! Saker sker slow, slow.
- Majoriteten av befolkningen är buddhister, men även hinduism, islam och kristna är vanligt.
- Hundarna är vänligare än i andra delar av Asien, typ Thailand, vi upplevde att de behandlas "bättre" och med mer respekt.
- Inte lika utvecklad turism här (2015) som i delar av Sydostasien men det är på god väg. Men många svenskar reser hit och det känns som turismen exploderat de senaste två-tre åren.
Vill du läsa mer?
Gästskribent Matilda - att leva på Sri LankaRestips & svar på frågor om Sri Lanka