Ästad Vingård - en oas i Halland - vandring, vin & välmående

Det här inlägget presenteras i samarbete med Ästad Vingård, text, åsikter och upplevelser är alltid mina egna.

Storstadsbruset och vardagstempot försvinner sakteliga andetag för andetag.
Efter dygnen här har jag hittat tillbaka till balansen igen.
Andas in. Håll kvar.
Andas ut djupt, och töm ut allt som finns där, som du bär på.
Här möjliggörs återhämtning och fridfullhet i samvaro med naturen.

DSC_0002 2JPG

Kort bakgrund om Ästad Vingård

En knapp halvtimme i bilen från Varberg, inte långt från Ullared hittar man Ästad och området Åkulla bokskogar. Ästad vingård är en av Sveriges största vingårdar som i grunden var ett traditionellt lantbruk med mjölkproduktion, de var också först med att inrikta sig på ekologisk mjölk. Man bedrev även turistnäring så som café, restaurang och övernattning vid sidan om detta. 2011 växlade det om till vingård och har vuxit storartat i popularitet sedan starten.

DSC_0043 2JPG

Vandra i Åkulla bokskogar

Naturen runt om i Åkulla bokskogar består såklart främst av bokskog men även med inslag av barrskog, detta varvas med flertalet sjöar i området som gör platsen ypperlig för utflykter av alla dess slag. Åkulla bokskogar är flera sammanlänkade naturreservat för att bevara den unika miljön, här finns flera rödlistade arter. Det var även i Åkulla man hittade Bockstensmannen som var väl bevarad från 1300-talet. Han finns nu att beskåda i Varberg. 

Vandringslederna är varierande med allt från mer kuperad terräng till barnvagnsvänliga stigar, det finns tolv välmarkerade vandringsleder i varierande distanser att välja på. Vi besökte Ästad under två nätter där ett av dygnen var bokat som vandringspaket

Vi stannar upp för att bara lyssna, lyssna efter tystnaden. Det enda vi hör är boklövens prasslande emot varandra och fåglarnas kvitter.

stad telefon bild 3jpg

Vi valde en slinga på 5,7 km som dagens utmaning, det kan låta kort men terrängen var kuperad och både ben och lungor fick arbeta under förmiddagen. I vårt paket inkluderades både lunch och fika som vi fick med oss på morgonen, vilket var väldigt smidigt när man är och traskar i skogen. I området finns matställen tillgängliga för den som önskar. 

Jag och Stefan hann under dagarna även med två löppass i de magiska omgivningarna runtom Ästad, med besök på Öströö fårfarm och runt en av sjöarna i närheten. Omgivningarna och miljön ger ett lugn och det var så fantastiska löpslingor som jag velat prova sedan länge! Verkligen en motivationsboost för löpningen att byta miljö, och att springa omgiven av kossor och får kan jag verkligen rekommendera -så rofyllt. 

DSC_0018 2JPG
Vi bodde på rummen vid Stenbackagården, som var små längor av hus i äldre stil. Rummen var i timmerkänsla och badrummen i stil med detta.

Återhämta dig på Sinnenas SPA

DSC_0059 2JPG

Efter en förmiddag på vandringslederna bland Åkullas bokskogar var det tacksamt att slappna av på anläggningens SPA i eftermiddagssolen och sjunka ner i en av de varma utomhuspoolerna med utsikt över landskapet. 

SPA-miljön är delvis utomhus i vackra omgivningar och erbjuder flertalet olika bastus i olika konstellationer bl.a. undervattensbastu och ångbastu. Känslan av undervattensbastun var fascinerande med de enorma fiskarna simmandes på andra sidan glasrutan. Benen tog tacksamt emot de olika kombinationerna av kallt och varmt. 
I anslutning till SPA:et fanns även möjlighet till att få något gott att dricka. Besök på Sinnenas SPA ingår i vandringspaket guld. 

DSC_0062 2JPG

Här satt vi i solen och gottade oss innan avsmakningsmenyn. 

Maten på Ästad - upplev lokala råvaror

Utan att plocka bort den personliga, småskaliga känslan ger Ästad vingård rum åt både barnfamiljer som konferensgäster samtidigt som det håller enorm klass och professionalism. På restaurang logen erbjuds både alá carte och avsmakningsmeny efter önskemål, vi hann prova båda. 

I resturangen blev vi hjärtligt välkomnade med personligt bemötande och till och med presentaion av vilka som arbetade under kvällen. Maten var väl avvägd med spännande smaker och ett innovativt tänk. Jag vill rekommendera att besöka utanför helgdag dvs. besök gärna fredag till lördag hellre än lördag till söndag. Vi upplevde mindre gäster och mer tid på fredagskvällen så om möjighet finns rekommenderar jag det. 

DSC_0039 2JPG

DSC_0036 2JPG

Ästads viner - smaka på druvan Solaris

DSC_0005 2JPG

Solaris heter den druva som har anpassat sig för de kyligare klimaten i norden. Gården erbjuder både vinprovningar och vingårdsvandringar bland vinrankorna för den som är intresserad. I annat fall kan du enbart besöka vinhuset för att smaka på det egenproducerade vinet som finns i torrt, halvtorrt och mousserande.

Jag har även besökt Ästad i konferenssammanhang under maj månad i år, och vistelsen blir trots jobb en avkopplande stund där vi faktiskt gick på en vinprovning under eftermiddagen. Det var riktigt intressant, och sommeliern var enormt duktig och det märktes att hon hade enormt intresse för sitt yrke. På vinprovningen fick vi prova Ästads egna viner men även andra röda viner vilket vårt klimat här i Sverige inte tillåter. 

DSC_0072 2JPG

DSC_0045 2JPG